26 september 2019 | Rob Stuiver |

Low Volatility (LowVol) aandelen hebben een goede periode achter de rug. Zullen nu de spreekwoordelijke magere zeven maanden, of zelfs jaren, volgen?

Het zal de geïnteresseerde belegger niet zijn ontgaan. In het najaar van 2018 zijn de LowVol aandelen een stuk minder gedaald dan de gewone indices. Volgend op dat slechte kwartaal zette in 2019 het herstel in, opmerkelijk genoeg konden de LowVol aandelen deze stijging bijhouden. In de VS stijgen LowVol aandelen dit jaar per saldo zelfs harder dan de beurs tijdens het herstel. Geweldig, toch? Grofweg is in de VS de outperformance van de LowVol aandelen ruim 10%. Betekent dit dat het tijd wordt om uit te stappen?

Redenen van outperformance

Er zijn een aantal redenen waarom de afgelopen periode heeft geleid tot een outperformance van LowVol aandelen. De voornaamste twee zijn de rente en de economie. De dalende rente van de afgelopen 12 maanden werkt in de regel positief voor LowVol aandelen. Daarnaast hebben we te maken met een afkoelende economie die echter niet tot stilstand is gekomen. Iets minder economische groei maar voldoende om winsten rustig te laten groeien. Een ideaal scenario voor LowVol aandelen en geen vreemde situatie dat LowVol het veel beter heeft gedaan.

Het is echter altijd gevaarlijk om zo de focus te leggen op de laatste 12 maanden en daar conclusies aan te verbinden. 2017 was bijvoorbeeld een heel mooi aandelenjaar. LowVol aandelen konden de sterke stijging bij lange na niet bijhouden en bleven toen ook een flink stuk achter.

Historisch perspectief LowVol

Laten we eens in het verleden duiken van de LowVol aandelen. Er is inmiddels data vanaf 1973 van de index die behoort bij de SPLV tracker (Low Volatility tracker). Voor de goede orde, toen bestond de LowVol Factor nog niet maar deze heeft men dus teruggerekend. Dit gaf de mogelijkheid om te kijken hoe de LowVol Factor in het verleden presteerde en wanneer er sprake was van, relatieve, outperformance. Omdat we terugkijken hebben we de mogelijkheid om ook te kijken wat de performance van de LowVol Factor was na(!) zo’n periode van goede performance. Zou de LowVol Factor dan gaan underperformen?

Grafiek <LowVol1973>

Historische outperformance SPLV vs S&P500 in blauw (12-maands rolling) en daaropvolgende performance van de SPLV in groen (3-maands rolling) 1973-2019 Bron: Stuiver Asset Management

Verrassend genoeg is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag, we zien een verdeeld beeld. Na de mooie outperformance van de vroege jaren ’80, tijdens de recessie, volgt de drie maanden daarop volgend geen serieuze terugval. Tijdens het midden van de jaren 80 houdt de outperformance ook vrij lang aan. Opvallend is de periode eind jaren ’90, tijdens de IT hausse en de terugval daarna in 2001/2002. Ook daar houdt de underperformance best lang aan en daarna de outperformance ook. Op het dieptepunt van de markt begin 2009 en tijdens het snelle marktherstel zie je wel dat de LowVol performance snel omslaat. Eerst remt LowVol de marktdaling maar ook het herstel gaat flink langzamer. Er was hier wel sprake van een extreme markt. Buiten deze periode kan je er eigenlijk niet zoveel van zeggen. Wat ons betreft dus geen reden om, op basis van de historie, op dit moment uit LowVol te stappen.

Conclusie

Periodes wanneer LowVol aandelen het beter of slechter doen dan de markt wisselen elkaar af. Soms vrij snel, soms duurt het juist een flinke tijd voor de wal het schip keert. Weinig voorspelbaar, al zie je wel dat als beurzen hard dalen LowVol het vaak relatief goed doet en bij flinke stijgingen juist niet. Daarom lijkt het ons een goed idee vrolijk verder te beleggen in LowVol aandelen.

 

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het RBA Fonds en het VOC Fonds. Participeren in het RBA Fonds is mogelijk via de website of via uw eigen broker (ABN AMRO & Binck Bank of informeer bij uw eigen broker). In het VOC Fonds participeren is mogelijk vanaf EUR 100.000. Rob schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van de beleggingsstrategie van zijn beleggingsfondsen, waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

Lees ook onze blogs

Terugblik op het afgelopen decennium

27 november 2019 | Rob Stuiver | Blogs Money management

Morgen (vierde donderdag van november) is het Thanksgiving Day (dankzeggingsdag), een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen.

AEX 600…voel je de euforie?

20 november 2019 | Rob Stuiver | Blogs Gevoel

Deze en vorige week keek de AEX voor het eerst sinds 2001 weer even boven de 600 puntengrens. De vorige keer dat dit gebeurde was eind 1999 en voor wie het niet meer weet, beleggers waren toen euforisch! Nu vraagt men zich al een jaar af waar de recessie blijft…

Ik mis niks dankzij de VIX

12 november 2019 | Rob Stuiver | Alternatieven Blogs

De Amerikaanse beurs laat alweer nieuwe toppen laat zien! Ik ben altijd op zoek naar de optimalisatie tussen rendement en risico.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier