2 januari 2020 | Rob Stuiver |

Na de lading van research van alle fondshuizen met voorspellingen voor het beleggingsjaar 2020 kan ik maar een conclusie trekken: “oude wijn in nieuwe zakken”. De verrassing zat hem in 2019, dat beleggingsjaar heeft alle verwachtingen overtroffen en de consensus nu is dat 2020 een gematigd positief jaar wordt voor aandelen, again…

De analist kan niet voorspellen: terecht of onterecht?

Ook ik deed begin vorig jaar een poging, op veler verzoek, om een schot voor de boeg te geven met een voorspelling voor 2019. Ik voorspelde een AEX op 501 punten. Dit getal baseerde ik op de gemiddelde stijging van de beurs door de jaren heen van 7%.

Zat ik er ver naast?

Met mijn schatting zat ik 100 punten te laag…ach het kan verkeren. Mijn motto is dat je altijd(!) in de markt moet zitten, bij voorkeur met een hefboom. En dat heeft dit jaar behoorlijk goed uitgepakt. Ga niet zitten timen of zitten wachten, afgelopen jaar had je dat veel rendement gekost aan koersstijging en dividend. Heel jammer, maar ga je nu dan wel instappen…?

Kijkend naar mijn voorspelling zijn er twee kampen.

Kamp 1: de AEX staat eind 2020 op precies 625

Ik ben zelf gematigd positief voor het komend jaar. Optimistisch als ik ben ga ik ook nu uit van een beurs die nog wel wat hoger kan. Voor de AEX 21 punten erbij naar 625, circa 3%. Dit baseer ik op het feit dat de winsten van de bedrijven naar verwachting weer aantrekken en de rente historisch laag zal blijven de komende jaren. Naast de koersstijging verwacht ik een dividend in 2020 van een slordige 20 punten. Het totaal rendement van de AEX komt hiermee op 41 punten, ofwel een totaalrendement van ca. 7%. Prima om de komende jaren met een wat gematigde stijging toe te werken naar de oude top van de AEX rond de 705 punten.

Kamp 2: de beurs valt niet te voorspellen

Dit is het kamp waarbij mijn mening, die ik net heb gegeven, de prullenbak in kan. Ik kan (helaas) de beurs niet voorspellen en ik ben ook van mening dat niemand anders dat kan. Het enige houvast dat je kunt gebruiken is een gemiddelde voorspelling. Bijvoorbeeld door gewoon 100 dartpijltjes te gooien. Deze data is genoeg om op je eigen gemiddelde te komen en dat ligt qua rendement voor de AEX zelfs iets hoger dan 7%. Dat is dan ook mijn “best educated guess” gebaseerd op rendementen uit het verleden. Teleurstellend? Kan zijn, maar de kamp 2 voorstanders vinden dit een logische uitkomst. De beurs is een “random walk”.

Conclusie

Ook dit jaar houd ik mij aan het mantra van een inschatting/voorspelling van 7% rendement. Gegeven de alternatieven een fantastisch rendement om te behalen. Daarnaast gaan wij ons uiterste best doen deze voorspelling te voorzien van extra rendement met onze eigen beleggingsfilosofie. Blijf ons dit jaar gewoon volgen, lezen of nog beter: participeer mee.

 

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het RBA Fonds en het VOC Fonds. Participeren in het RBA Fonds is mogelijk via de website of via uw eigen broker (ABN AMRO & Binck Bank of informeer bij uw eigen broker). In het VOC Fonds participeren is mogelijk vanaf EUR 100.000. Rob schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van de beleggingsstrategie van zijn beleggingsfondsen, waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

 

 

Lees ook onze blogs

Beleggen in roerige tijden. Hoe ga je om met de hefboom….

12 Maart 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

Stap voor stap komen de westerse economieën nu ook tot stilstand door de immense impact van het Covid-19 virus. Een recessie in vele landen ligt op de loer, hoewel alleen de angst hiervoor de beurzen al in een felle neerwaartse spiraal heeft doen belanden.

Proefballon: Eerlijk zullen we alles delen

27 februari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Money management

Zoals je geregeld kunt lezen is Nederland nogal eens in paniek over de pensioenen en maken we ons zorgen of we wel alles kunnen betalen. Terwijl we een van de best gefundeerde pensioenstelsels hebben ter wereld. Nederland is welvarend. Toch is het begrip inkomens -en vermogensongelijkheid een interessant thema. 

4×4 deel IV: Hefboom via callopties

12 februari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

In deze serie van vier over hefboombeleggen bespreken we deze keer de Opties. De optiemarkt is in Nederland zeer volwassen, wij hebben niet alleen de oudste maar ook gelijk een van de meest liquide optiemarkten ter wereld.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier