2 januari 2019 | Rob Stuiver |

Ook weer zo genoten van het darten afgelopen weken met wéér een mooi resultaat voor Michael van Gerwen? Tsja, waarom begin ik over darten….Lang geleden begon de Wall Street Journal een competitie tussen analisten en een “aap”. Waarbij de “aap” voor willekeur stond en zijn keuze werd uiteindelijk bepaald door een redacteur van de krant met een dartpijltje op een koerslijst te laten mikken. Hiermee simuleerde de krant de aandelenkeuze van een “aap”. Soms won de aap, soms de analist, hilariteit alom. De toegevoegde waarde van de voorspellingen van de “professionals” werd daardoor sterk in twijfel getrokken.

De analist kan niet voorspellen: terecht of onterecht?

Er zijn twee kampen te onderscheiden en hoewel ik mijn voorkeur zo zal verklappen gaat het mij om iets anders… In mijn ogen leiden beide kampen nu naar een positieve uitkomst voor de AEX in 2019.

Kamp 1: de AEX staat eind 2019 op precies 501

De echte dartliefhebber heeft dit getal al herkend natuurlijk. Ik ben zelf gematigd positief voor het komend jaar en denk dat we iets kunnen herstellen van de dalende beurzen in 2018. Voor de AEX 14 punten erbij naar 501, bijna 3%. Dit baseer ik op het feit dat de winsten van de bedrijven naar verwachting iets zullen stijgen. Naast de koersstijging verwacht ik een dividend in 2019 van een slordige 19 punten. Het totaal rendement van de AEX komt hiermee op 33 punten,  ofwel een totaalrendement van ca. 7%. We gaan dus niet terug naar de toppen van 2018 of de stand van eind 2017, daarvoor zijn er teveel onzekerheden over de economie en dat maakt beleggers voorzichtig. Het klinkt misschien niet spectaculair die 7% maar is best oké. Om dit doel te bereiken hoeven we maar 1/5de deel van het koersverlies van 2018 (vanaf de top) terug te verdienen!

Kamp 2: de beurs valt niet te voorspellen

Dit is het kamp waarbij mijn mening, die ik net heb gegeven, de prullenbak in kan. Ik kan (helaas) de beurs niet voorspellen en ik ben ook van mening dat niemand anders dat kan. De enige houvast die je kunt gebruiken is een gemiddelde voorspelling. Bijvoorbeeld door gewoon 100 dartpijltjes te gooien. Deze data is genoeg om op je eigen gemiddelde te komen en dat ligt qua rendement voor de AEX zelfs iets hoger dan 7%. Dat is dan ook mijn “best educated guess” gebaseerd op rendementen uit het verleden. Teleurstellend? Kan zijn, maar de kamp 2 voorstanders vinden dit een logische uitkomst. De beurs is een “random walk”.

Darten of de Professional

Die keuze mag je zelf maken, in mijn geval komt er in beide gevallen een inschatting/voorspelling uit van 7% rendement. Nou, zet dat eens naast een spaarrekening met een rente van 0,07% op jaarbasis. Dat is honderd keer zo laag. Succes met je beleggingsallocatie. Worden het meer aandelen of toch cash? Laat het me weten, ik ben benieuwd. Dat 2018 tegenviel is jammer, maar niks meer aan te doen, de blik moet vooruit.

“Bull’s eye”

 

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het VOC Fonds en het RBA Fonds. Participeren is mogelijk vanaf EUR 100.000. Hij schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van zijn beleggingsstrategie waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

Lees ook onze blogs

Negatieve rente op komst voor spaarders

22 augustus 2019 | Rob Stuiver | Blogs Kredieten en sparen

In de afgelopen weken is de rente spoorloos verdwenen. De laatste banken zijn nog verder opgeschoven naar 0% spaarrente en spreken al voorzichtig over negatieve rentes.

Gratis geld lenen, wat een feest!

26 juli 2019 | Rob Stuiver | Blogs Kredieten en sparen

Voor wie het gemist heeft… deze week heeft de ECB gezegd dat de rente het komende jaar laag blijft en waarschijnlijk nog lager wordt…

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier