21 november 2018 | Rob Stuiver |

Na een mooie Voetbalweek waarin Nederland tweemaal Victorie kraaide tijd om de letter V er eens bij te pakken. Voor mij behoort de V bij Volatiliteit als actieve optiebelegger. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het verkopen (shorten) van Volatiliteit is een van onze strategieën. Van 2014 tot en met 2017 deden wij hier zeer goede zaken mee en behaalde uitstekende rendementen. Maar over 2018 kost het ons geld, wat is er mis of zien we hier toekomstige Verdiensten?

FAANG aandelen zorgen voor veel Volatiliteit

Vandaag (21 nov 2018) opende het FD met “Verkoopgolf rolt over de aandelenmarkten”. Expliciet werden de FAANG aandelen genoemd: Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google. Het kan je niet ontgaan zijn, deze FAANG aandelen zijn sinds ruim een maand ontspoord en in de Vangrail terecht gekomen. De correcties van deze aandelen zorgen ervoor dat er in de afgelopen weken USD 1.000 miljard aan waarde Verdampte. Zeer Vervelend allemaal.

Groen=SPLV; Wit=FAANG+ (inclusief Baidu en Ali Baba), bron Bloomberg

SPLV blijft ver van de Vangrail verwijderd

De FAANG aandelen waren natuurlijk ook hard gestegen maar het staat in groot contrast met onze favoriete belegging: de SPLV-tracker (S&P500 Low Volatilty). Ook hier vind je de Volatiliteit terug, alleen dan de andere kant van de medaille. De SPLV bestaat uit de 20% minst bewegende (volatiele) aandelen uit de S&P500 en zit, per definitie, bijna nooit in dit soort aandelen. De SPLV staat op dit moment pas net 2% onder zijn top. Nog lang niet in de Vangrail en wij beleggen erin omdat deze tracker er (bijna) onmogelijk in terecht kan komen. Wij staan liever op de baan dan ernaast…

Volatiliteit Verdubbelt in korte tijd

De huidige daling laat zich sterk lijden (leiden) door IT en Momentum gedreven aandelen en deze daling voelen we allemaal. Portefeuilles dalen, soms fors, in waarde en dat geeft een onrustig gevoel. Met Low Volatility aandelen heb je daar veel minder last van overigens, zie ook de blog van vorige week “Najaarsweer op beurzen, hopelijk belegt u ook in Low Volatility aandelen!”.

VIX Index, bron Bloomberg

De VIX Index, ook wel de ‘angst barometer’ genoemd, steeg sinds begin oktober van 12 naar 22 punten. Het geeft als het ware aan hoe onrustig het op de aandelenbeurs is. Een hogere VIX-index geeft dus ook hogere uitslagen, vaak naar beneden. Het betekent ook dat opties duurder worden, het afdekken van je aandelenportefeuille in dit soort markten is plotseling, afhankelijk van de looptijd, soms 2x, 3x of zelfs 4x zo duur!

Hoge premies, hoge Verdiensten

Met deze onrust lijkt het dan ook nog niet zo’n gek idee om Volatiliteit te Verkopen, in plaats van te kopen. Wij maken veel gebruik van deze premies in onze strategieën. Hierbij geldt: hoe hoger de premie, hoe hoger de Verdiensten. Echter, in tijden van oplopende Volatiliteit kost het ook geld. Dat pakte dit jaar twéé keer (uitzonderlijk) Verkeerd uit, zowel in februari als in oktober. Maar nu we eenmaal hogere premies hebben zien wij hier duidelijk toekomstige Verdiensten in. Een calloptie en/of een putoptie schrijven zijn goede strategieën om hiervan te profiteren. Doe het echter altijd met mate en let op de risico’s!

Conclusie:

Beurzen zijn flink afgekomen de afgelopen anderhalve maand, aangevoerd door de IT en Momentum aandelen. Dat is gepaard gegaan, zoals meestal, met een flinke verhoging van de Volatiliteit. Daarbij zijn de FAANG aandelen in de Vangrail terecht gekomen. Het is ook een tijd om van de hogere premies te profiteren. Dat doen wij op verschillende manieren in onze beleggingsfondsen en heel vaak door Volatiliteit te verkopen, zeker nu.

 

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het VOC Fonds. Het fonds heeft een registratie bij de AFM maar géén vergunning. Participeren is mogelijk vanaf EUR 100.000. Hij schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van zijn beleggingsstrategie waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

Lees ook onze blogs

Fantasierijke aandelen trekken een sprint, oppassen geblazen?

16 april 2019 | Rob Stuiver | Blogs Portefeuille opbouw

De AEX staat dit jaar al weer 16 procent in de plus. Fantasierijke aandelen, die wat harder op en neer bewegen, staan inmiddels ruim 20 procent hoger. Volgens ons doet dit soort aandelen, als groep, op de lange termijn, juist beduidend minder dan de index.

10 Knikkers verdienen met een calloptie Eurostoxx 50

24 januari 2019 | Rob Stuiver | Blogs Opties

Weinig aandacht in onze blogs de afgelopen jaren voor de Eurostoxx 50. Gelukkig maar, de index staat precies op hetzelfde niveau als vijf jaar geleden. Net boven de 3.100 punten. In de tussentijd tikten we 3.800 aan in 2015 en 3.700 in 2018.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier