19 december 2018 | Rob Stuiver |

Rood is de kleur van de kerstman, met dank aan Coca Cola overigens, en ook de naam van een oude nummer 1 hit van Marco Borsato uit 2006. Natuurlijk heeft Rood ook te maken met de beurskoersen het afgelopen jaar. Rood en de beurs is nooit een goede match geweest en datzelfde geldt natuurlijk voor de combinatie beleggen en emotie. Na een correctie volgt altijd een herstel…

‘Waarom nou jij’? (nummer 1 hit Marco Borsato 1994)

Dit jaar begon je vol goede moed met beleggen op de beurs en in januari vlogen de koersen omhoog. Maar ja, ‘Dromen zijn bedrog’ (nummer 1 hit Marco Borsato 1994) en vanaf de top op 26 januari 2018 donderden we razendsnel naar beneden. Sindsdien proberen we verloren terrein terug te winnen, hetgeen vrijwel geen enkele belegger is gelukt. Alhoewel, in het derde kwartaal verschenen er weer kleine plussen op de borden maar sinds oktober is het weer malaise. Kijk maar eens naar bijgaande beurstabel:

Bron Bloomberg

Heel veel Rood. Dit geldt zowel in de lokale valuta als omgezet naar EUR. Brazilië en het niet afgebeelde Nieuw Zeeland (zie blog uit 2016) zijn een van de weinige met een groen positief kleurtje.

‘Voorbij’? (nummer 1 Marco Borsato & Do 2004)

Is de ‘bull market’ dan echt over? Gaan we weer een lange periode ellende, de zogenaamde ‘bear market’ meemaken? Zo voelt ’t soms wel, de economische groei neemt af, centrale banken stoppen met het opkopen van staatspapier of zijn zelfs, zoals in de VS, stapsgewijs aan het afbouwen. En zo hoort het ook. We zitten in een correctiefase, de tweede correctie van de beurs in één jaar wat niet vaak voorkomt. Dat voelt nooit prettig. Maar van een ‘bear market’ spreken we pas bij een daling van méér dan 20% en daar zijn we gewoon nog niet. En we hoeven er wat mij betreft ook helemaal niet te komen. Niet dat ik dat kan voorspellen. Jij ook niet… En zelfs een ‘bear market’ duurt vaak maar kort zoals 2011 en 2015/2016.

Een ‘bear market’ als 2008 daar zit natuurlijk helemaal niemand op te wachten en de kans op dat soort grote dalingen is gewoon erg klein. Dus laten we zeggen dat het glas halfvol is en we waarschijnlijk een stuk dichter bij de bodem staan dan bij de oude top.

‘Wat zou je doen’? (nummer 1 Marco Borsato & Ali B 2004)

Dus als je het met me eens bent dat we waarschijnlijk dichter bij de bodem staan dan bij de top… is het dan niet logisch om nu juist wat extra geld aan de markt toe te vertrouwen? Mijn voorkeur gaat daar wel naar uit, liefst met een gematigde hefboom voor de lange termijn. Uiteraard kom ik dan terecht bij mijn eigen beleggingsfonds, het VOC Fonds. Voor de neutrale (defensievere) belegger beheren wij ook het RBA Fonds (rustig beleggen in aandelen), vanaf begin volgend jaar ook te verkrijgen met een lager instap niveau.

Conclusie: ‘Afscheid nemen bestaat niet’ (nummer 1 Marco Borsato 2004)

Na een turbulent beleggingsjaar in 2018 staan bijna alle beurzen in het Rood. Voor de belegger met een lange horizon biedt dit mogelijk mooie kansen. Binnen de VOC-filosofie beleggen wij ondernemend, met een gematigde hefboom, voor de lange termijn. Wij zitten dus altijd ‘long’ en zullen nooit afscheid nemen van de beurs om in cash te gaan. Een correctie van 10% – 15% zie ik eerder als mooi instapmoment. Of nu, eind 2018, een goed instapmoment is weten we pas over een paar jaar. Ik blijf de beurs in ieder geval op de voet volgen.

 

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het VOC Fonds. Het fonds heeft een registratie bij de AFM maar géén vergunning. Participeren is mogelijk vanaf EUR 100.000. Hij schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van zijn beleggingsstrategie waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

Lees ook onze blogs

Pensioenakkoord: de oplossing zonder probleem

18 juni 2019 | Rob Stuiver | Blogs Eigen vermogen

De rekenrente wordt op dit moment gesteld op 1,15%. Die 1,15% is een schatting van het rendement dat pensioenfondsen de komende (tientallen?) jaren gaan behalen.

Gas geven met Rustige Aandelen

31 mei 2019 | Rob Stuiver | Blogs Opties

Dat klinkt toch een beetje vreemd “Gas geven met Rustige Aandelen”. Waren die rustige aandelen nou niet juist bedoeld om een goed rendement te behalen en ondertussen te genieten van een mooie reis…

Riemen vast ivm China/VS of gewoon relaxed met LowVol Aandelen?

24 mei 2019 | Rob Stuiver | Blogs Portefeuille opbouw

Tsja, als ik er deze maand niet over blog, wanneer dan wel… Een rotmaand voor alle beleggers, maar wel een hele duidelijke hint dat in mindere economische tijden de LowVol aandelen het een stuk beter doen.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier