27 november 2019 | Rob Stuiver |

Vandaag (vierde donderdag van november) is het Thanksgiving Day (dankzeggingsdag), een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. Ook als belegger kijk ik dankbaar terug op het afgelopen decennium.

Afgelopen decennium: 2010 – 2019

Voor een belegger was dit een decennium om zeker dankbaar voor te zijn. Als je het hele decennium netjes wereldwijd in aandelen had belegd, had je ongeveer 9% rendement per jaar behaald (in EUR). Dat is ruim 130% winst. In Europa en Azië lag het rendement iets lager en in de VS iets hoger dan die 9%, de VS kwam zelfs uit rond de 11% (in EUR). Een opmerkelijke prestatie als je bedenkt dat we van het decennium ervoor met z’n allen nog flink de schrik in de benen hadden. Die schok op de aandelenbeurs heeft er ook toe geleid dat er nog steeds veel beleggers langs de zijlijn staan.

MSCI ACWI with Developed Markets 100% hedged to EUR Net Total Return Index, bron Bloomberg

Er waren eind 2009 natuurlijk genoeg redenen om niet in aandelen te beleggen. Interessant is wel dat, als we nu toch uitzoomen, er elk decennium wel een veelvoud aan redenen te verzinnen is om niet in aandelen te beleggen. Hoewel ik wel vermoed dat de lijst eind 2009 langer was dan die van vandaag.

Het komende decennium: 2020 – 2029

Zonder nu in detail iets te gaan voorspellen, wat in mijn beleggersovertuiging redelijk zinloos is, wil ik toch een paar dingen kwijt. Eind 2029 kijken we terug op het komende decennium. Dan zijn we Trump alweer redelijk uit het oog verloren. Of heb jij het nu nog vaak over Obama en Bush? Brexit is dan toch echt ook wel achter de rug, ik geef wel toe dit een gewaagde uitspraak is 😎. We hebben hoogstwaarschijnlijk een recessie en misschien zelfs twee stuks achter de rug, geopolitieke problemen zijn er legio geweest; net als de afgelopen zeven decennia na WO II.

Het aankomende decennium sluit dus aan op een gemiddeld decennium voor aandelen. Daarvoor (2000 – 2009) zat een zeer zwak decennium voor aandelen met twee diepe correcties van 50% of meer. Met dat in het achterhoofd vind ik het helemaal niet zo gek om weer eens een bovengemiddeld decennium te verwachten. Zeker ook voor de AEX-index. Na twee decennia wordt het toch wel weer eens tijd om de top van 703 punten (uit 2000!) een keer uit te nemen! Als dat gebeurt zitten we, inclusief dividend, alweer boven de 5% rendement per jaar.

AEX-index afgelopen twee decennia, bron Bloomberg

Mijn vermoeden is echter dat die 5% te bescheiden is. Komen we uit richting het langjarig gemiddelde dan maken we een uitstekend rendement op onze beleggingen. Zeker als je daarbij bedenkt dat de komende tien jaar van obligaties weinig valt te verwachten. Voor een hefboombelegger als ik een mooi vooruitzicht.

Conclusie

“The Future’s So Bright, I Gotta Wear Shades”, was een liedje uit mijn jeugd (1986, Timbuk 3). Mocht het niet uitkomen, naar Timboektoe (Timbuk 2) zal ik niet vluchten. Ik wens al mijn mede beleggers een top 20’s decennium toe en hoop je een keer tegen te komen langs de zijlijn. Ik doel op de zijlijn van het sportveld als ik mijn  nichtje aanmoedig bij haar hockeywedstrijd of mijn neefje bij de voetbal. Praten we gezellig bij. Want langs de zijlijn van de aandelenmarkt ga je mij niet snel tegenkomen. Ik zit vol in ons eigen VOC Fonds, altijd twee keer in de beurs, en als het komende decennium een gemiddeld rendement oplevert dan geef ik in 2030 mijn Quote 500 feestje. Dan is VOC Fonds misschien wel het grootste beleggingsfonds van Nederland…mag een mens ergens van dromen?

 

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het RBA Fonds en het VOC Fonds. Participeren in het RBA Fonds is mogelijk via de website of via uw eigen broker (ABN AMRO & Binck Bank of informeer bij uw eigen broker). In het VOC Fonds participeren is mogelijk vanaf EUR 100.000. Rob schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van de beleggingsstrategie van zijn beleggingsfondsen, waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

 

 

Lees ook onze blogs

Beleggen in roerige tijden. Hoe ga je om met de hefboom….

12 Maart 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

Stap voor stap komen de westerse economieën nu ook tot stilstand door de immense impact van het Covid-19 virus. Een recessie in vele landen ligt op de loer, hoewel alleen de angst hiervoor de beurzen al in een felle neerwaartse spiraal heeft doen belanden.

Proefballon: Eerlijk zullen we alles delen

27 februari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Money management

Zoals je geregeld kunt lezen is Nederland nogal eens in paniek over de pensioenen en maken we ons zorgen of we wel alles kunnen betalen. Terwijl we een van de best gefundeerde pensioenstelsels hebben ter wereld. Nederland is welvarend. Toch is het begrip inkomens -en vermogensongelijkheid een interessant thema. 

4×4 deel IV: Hefboom via callopties

12 februari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

In deze serie van vier over hefboombeleggen bespreken we deze keer de Opties. De optiemarkt is in Nederland zeer volwassen, wij hebben niet alleen de oudste maar ook gelijk een van de meest liquide optiemarkten ter wereld.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier