24 mei 2019 | Rob Stuiver |

Tsja, als ik er deze maand niet over blog, wanneer dan wel… Een rotmaand voor alle beleggers, maar wel een hele duidelijke hint dat in mindere economische tijden de LowVol aandelen het een stuk beter doen.

De rendementen

Naast alle research van Robeco, Invesco, iShares en natuurlijk ook Stuiver Asset Management (“wat stampen we lekker hè”) over het hoe en waarom van beleggen in die rustige aandelen voor de lange termijn…. kan je ook gewoon één grafiek maken. En die zegt alles:

oranje=LowVol US; rood=LowVol EU; geel=aandelen EU; wit=aandelen US; groen=LowVol EM; blauw= aandelen EM; bron Bloomberg

In de VS zien we deze maand het volgende beeld: SPY tracker doet -4,0%, de SPLV doet heel bizar zelfs een klein plusje van 0,3%. In Europa is het al niet veel anders. De SXXPIEX tracker voor heel Europa doet -3,8% en de MVEU ofwel, de veiligere LowVol variant doet -1,0%. In de hard geraakte Emerging Markets biedt LowVol ook bescherming, al staat daar de EEMV met -6,5% dik in de min. Maar dat liever dan de -9,1% van de gewone EEM tracker…

Blijft dit zo?

In technische termen heet bovenstaande dat de “Downside Capture” van Low Volatility aandelen laag is. Ofwel ze doen maar deels mee met de daling. Zoals de SPLV, die zelfs in de plus staat en vanmiddag (24 mei 2019) waarschijnlijk weer een nieuwe “all-time-high” neerzet. Natuurlijk staat daar tegenover dat bij een stijging je ook niet even hard als de bredere index omhoog gaat. Maar de “Downside Capture” geeft een mooie verlaging van het risico en op lange termijn een soortgelijk resultaat… zowaar dus een mooie trade. Meer info over de “Downside Capture” kun je terugvinden op Investopedia.

Duivels dilemma?

Toch is voor velen de keuze voor Low Volatility beleggen een lastige. Leuk dat je minder mee daalt, maar je had nog beter uit kunnen stappen.  En als `t flink herstelt kan je beter gewone aandelen kopen… Mocht jij de richting van de beurs iedere maand correct weten te voorspellen, stuur dan jouw CV inclusief 10-jarig trackrecord naar me op! Ofwel, nee daar geloof ik niet in. Wél in LowVol aandelen die in de maand mei volop hun echte aard en dus waarde tonen! Overigens is het CV van een enthousiaste salestopper die deze filosofie met ons verder wil verspreiden dan weer wel welkom (zie vacature op onze site)…

Het RBA Fonds en het VOC Fonds

Onze beide fondsen gebruiken de LowVol Aandelen als belangrijkste bouwsteen. Beide fondsen doen het dan ook relatief goed in deze maand. De echte cijfers kan ik pas begin juni tonen natuurlijk, maar even een persoonlijke noot: veel liever beleg ik in LowVol aandelen dan dat ik mijn geld toevertrouw aan een Europese overheid tegen 0,00% of een Nederlandse bank tegen 0,05%. Aan die collectieve gekte zal ik nooit meedoen en ik hoop jij ook niet. Bijna alle beleggers en vooral ook de ‘en masse’ te veel sparende medemens doen dat wel, voor mij moeilijk te bevatten.

Dus misschien willen jullie de moeite nemen om deze mail als een soort van ouderwetse kettingbrief aan tien (10!) niet geheel straatarme vrienden door te sturen? Stoppen we zo samen de waanzin van al dat geld dat niets staat te doen. Het antwoord, dat weet je…heet Low Volatility beleggen!

 

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het RBA Fonds en het VOC Fonds. Participeren in het RBA Fonds is mogelijk vanaf EUR 10.000 en in het VOC Fonds vanaf EUR 100.000. Hij schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van de beleggingsstrategie van zijn beleggingsfondsen, waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

Lees ook onze blogs

Negatieve rente op komst voor spaarders

22 augustus 2019 | Rob Stuiver | Blogs Kredieten en sparen

In de afgelopen weken is de rente spoorloos verdwenen. De laatste banken zijn nog verder opgeschoven naar 0% spaarrente en spreken al voorzichtig over negatieve rentes.

Gratis geld lenen, wat een feest!

26 juli 2019 | Rob Stuiver | Blogs Kredieten en sparen

Voor wie het gemist heeft… deze week heeft de ECB gezegd dat de rente het komende jaar laag blijft en waarschijnlijk nog lager wordt…

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier