12 juli 2019 | Rob Stuiver |

Soms word mij verweten een onverbeterlijke optimist te zijn als het over beleggen gaat. En soms zijn er momenten dat ik denk dat optimisme een mooie eigenschap is om veel geld mee te verdienen…

Markten op volle stoom

Misschien herken je het wel vanuit de Tour de France. Er is nog een slordige 40 kilometer te koersen en het peloton komt op stoom. De vluchters worden een voor een opgepikt. Het gaat harder en harder richting de finish, op naar de massasprint waar de hoogste pieksnelheid gehaald wordt. Zo is het ook vaak met beleggingen… Als bepaalde aandelen het eenmaal op hun heupen krijgen en het momentum in deze aandelen komt dan hebben ze vaak de eigenschap om nog een stuk verder door te stijgen dan iedereen verwacht. Vóór dat moment zijn ze al niet meer spotgoedkoop. Dat zie je nu sterk in de Europese obligatiemarkten. De betere landen lenen tegen negatieve rente en toch gaat de rally door. Aandelenmarkten hebben, na een zwak 2018, ook de smaak weer te pakken en er worden nieuwe toppen neergezet. Nog zonder euforie en overdrijving.

Top kan nog veel hoger

We zitten nu in de langst durende aandelen bullmarkt (VS) maar qua steilheid ofwel ‘rendement per jaar’ valt het reuze mee. Er is nog absoluut geen sprake van algemene euforie. Eerder noemde men het ‘the most hated bull market ever’. Zolang er per saldo meer geld is dat een goed rendement zoekt dan dat er nieuwe bedrijven naar de markt gaan, kunnen koersen nog veel verder omhoog.

De volgende correctie is (niet) op komst

Kent u die artikelen over de volgende beurscorrectie, recessie en bearmarkt? Met het aantal voorspellingen kan je inmiddels menig boekenkast vullen. De artikelen spreken vaak veel beleggers aan. Mogelijk is het ‘lekker’ om slecht nieuws te lezen maar veel beleggers staan nog steeds deels aan de zijlijn en ‘hopen’ op een lager instappunt. Ben jij afgelopen vierde kwartaal ingestapt…?

Nou, hier kom ik, de optimistisch ingestelde belegger met 30 jaar beleggingservaring. Ik doe de volgende voorspelling:

“De komende jaren gaan de beurzen er nog eens een schep bovenop doen”

Of die schep dan 30%, 40%, 50%, of 60% is valt moeilijk te zeggen. Maar zolang bedrijven veel te veel cash hebben en fors aandelen inkopen, bedrijfswinsten stijgen, private equity spelers beleggingen zoeken voor hun tientallen miljarden aan cash, de concurrentie van obligatiebeleggingen steeds minder wordt en er veel beleggers zijn die stap voor stap weer in aandelen gaan geloven. Dan moet je niet vreemd opkijken dat ik over twee a drie jaar blog dat mijn voorspelling is uitgekomen. Iets wat al die doemdenkende voorspellers niet doen. Zij zitten er elke keer immers keihard naast, totdat er iemand gelijk krijgt…een keer. Mijn “zie je wel” blog mag u verwachten als de voorspelling uitkomt.

Ride the wave

Zolang je goed gespreid belegt kan je van deze situatie profiteren. Sowieso door in aandelen te beleggen maar in tijden van negatieve rentes maak ik heel graag gebruik van een beperkte hefboom. Zoals je weet leg ik mijzelf daarvoor een strakke limiet op, maximaal twee. De kosten van deze hefboom zijn inmiddels verwaarloosbaar, maar de opbrengsten zeker niet. Met een mooie beurs in de eerste helft van dit jaar zitten we alweer dik boven de 40% rendement. En wie weet of daar dit jaar niet nog het nodige bijkomt. Zo kijk ik als onverbeterlijke optimist tegen de beleggingsomgeving aan. Ik weet dat ik soms het lid op de neus krijg maar herstel daar weer van. Het doel blijft om op regelmatige basis te verdubbelen. Dat lukt al jaren en met deze voorspelling…

Conclusie

De aandelenmarkt is een mooie manier om je vermogen (sneller) te laten groeien en daar blog ik graag over. Jij kan daarvan meeprofiteren: leer uit de blogs, lees mijn boek ‘Van Stuiver tot Miljardair’ (gratis op de site) en beleg met een plan! Laat je niet afleiden en pas discipline elke dag toe. Vrees je je eigen emotie of is dit alles te tijdrovend dan weet je mij (het VOC Fonds) wel te vinden.

Zonder risico vaart niemand wel, ik lees graag jullie reacties op de blogs, het boek of ons fonds. Je kunt ons bereiken via info@vocbeleggen.nl of mij rechtstreeks mailen op rob.stuiver@vocbeleggen.nl.

 

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het RBA Fonds en het VOC Fonds. Participeren in het RBA Fonds is mogelijk via de website of via uw broker (ABN Amro & BinckBank, binnenkort DeGiro, Lynx e.d.). In het VOC Fonds participeren is mogelijk vanaf EUR 100.000. Hij schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van de beleggingsstrategie van zijn beleggingsfondsen, waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

 

Lees ook onze blogs

Ik mis niks dankzij de VIX

12 november 2019 | Rob Stuiver | Alternatieven Blogs

De Amerikaanse beurs laat alweer nieuwe toppen laat zien! Ik ben altijd op zoek naar de optimalisatie tussen rendement en risico.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier