18 juni 2019 | Rob Stuiver |

Hoera! Er is een akkoord in de polder! Iedereen doet een beetje water bij de wijn en iedereen krijgt er wat voor terug. 50+ers, zoals ondergetekende, mogen iets eerder met pensioen maar zien hun pensioenuitkering wel teruglopen. 30ers zijn niet meer solidair met de ouderen en gaan hun eigen boontjes doppen.

Pensioenkorting dreigt (nog steeds)

Naast het pensioenakkoord speelt er nog een andere zaak, en dat is de rekenrente. De rekenrente is de reden waarom pensioenen misschien volgend jaar gekort gaan worden. Met de rekenrente kunnen we de toekomstige uitkeringen contant maken en bekijken of er voldoende geld in de pot zit. Uit deze berekening komt een bedrag wat gereserveerd moet worden voor mijn pensioen op mijn 68ste. Volgens de berekening is dit bedrag waarschijnlijk te laag waardoor er mogelijk toch niet genoeg is om in 2036 mijn pensioen (geheel) te betalen.

Is er wel genoeg? Nu zit er 1.300 miljard in de pot. Bron: De Nederlandsche Bank.

De rekenrente wordt op dit moment gesteld op 1,15%. Die 1,15% is een schatting van het rendement dat pensioenfondsen de komende (tientallen?) jaren gaan behalen. En dan zou er in 2050 misschien niet genoeg geld zijn…en ik, als 80+er, opeens geen pensioen meer krijgen. F*ck!

Welk rendement haal jij?

Lees de vorige alinea nog eens door…En stop dan bij “Die 1,15% is een schatting van het rendement dat pensioenfondsen de komende (tientallen?) jaren gaan behalen “…

Wie gaat daar nu in godsnaam van uit? De pensioenfondsen maken al heel lang rendementen die een stuk hoger liggen dan de rekenrente. Dat is ook logisch, want de rekenrente is gebaseerd op het rendement wat je op lange obligaties kan behalen. De rekenrente houdt helemaal geen rekening met rendementen op aandelen de komende decennia. Die liggen waarschijnlijk een stuk hoger, als dat niet het geval zou zijn dan zou ik (en velen met mij) natuurlijk überhaupt niet beleggen. Gelukkig is ook jouw pensioen voor ongeveer een derde (33%) in aandelen belegd.

Rustig beleggen in aandelen

Bij sommige pensioenfondsen hanteren ze een slimme strategie. Disclaimer: ik ben hiervan persoonlijk overtuigd. Deze pensioenfondsen kopen veel “Low Volatility” ofwel rustige/saaie aandelen. Hiermee dempen ze heftige beursschommelingen en hebben ze een redelijk voorspelbaar prognoserendement. Vanuit het verleden behaalt deze aandelenallocatie, breed genomen, een rendement van 5% tot 10% per jaar!  Dit rendement geldt voor pakweg een derde van onze pensioenpotten (want de rest zit in de obligaties en alternatieve beleggingen).

Als je deze berekening als input voor de rekenrente neemt, voorzichtigheidshalve nemen we 2,5%, dan is elk pensioenfonds in Nederland direct verlost van zijn dekkingstekort. En ja, beurzen zullen tot 2050 geregeld 20% of meer dalen, net als vroeger, en net als na 2050. Maar, who cares? Als je het gemiddelde maar ongeveer haalt. Pensioen wordt daarbij slechts mondjesmaat uitbetaald, elk jaar een beetje, niet alles in één keer waardoor je pech kan hebben met je timing. Dividenden zijn al 3% per jaar (1% over de hele portefeuille), dus die bron van inkomsten blijft gewoon in stand. Denk hierbij aan aandelen van Royal Dutch Shell, Unilever, Johnson&Johnson, Nestlé etc.

Te voorzichtig volk

Nederland heeft verreweg de grootste pensioenfondsen ter wereld, de hoogste dekkingsgraad (zelfs bij deze lage rekenrente) en de strengste eisen. En toch zijn we allemaal in paniek doordat we een totaal irreële rendementsverwachting hanteren. Massahysterie noem ik dat. Mijn advies: gewoon doorgaan met goed en rustig beleggen, inclusief een flink deel in aandelen. Dan komt het allemaal meer dan goed. Behalve voor de 70+ers die nu onterecht gekort worden zonder inflatie compensatie etc. Mijn excuses aan die generatie, gelukkig heeft de helft nog wel een huis gekocht in de goede tijd…

Zelf wat aandelen kopen is ook een goed idee, ga in ieder geval niet sparen tegen 0%. Dat schiet niet op. Doe het op een rustige manier, bekijk de ‘low volatility’ aandelen eens aandachtig. Je leest er meer over op onze website van het RBA Fonds of je kunt blogs teruglezen in ons archief (VOCBeleggen). Het RBA Fonds is misschien wel een goede oplossing, maar er is keus genoeg. Ga in ieder geval lekker aandelen kopen en laat je niet gek maken door de waan van de dag!

Eind goed al goed

Indien blijkt dat in 2050 onze pensioenfondsen toch een leuk rendement gescoord hebben, en dat denk ik, dan krijg ik inclusief mijn eigen pensioenpot echt een heel dik pensioen. Tsja, dat is dan toch weer een mooi vooruitzicht.

Weer weten?

Kijk eens op de interactieve pagina van De Nederlansche Bank, een aanrader!

 

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het RBA Fonds en het VOC Fonds. Participeren in het RBA Fonds is mogelijk via de website of via uw broker (ABN Amro & BinckBank, binnenkort DeGiro, Lynx e.d.). In het VOC Fonds participeren is mogelijk vanaf EUR 100.000. Hij schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van de beleggingsstrategie van zijn beleggingsfondsen, waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

 

Lees ook onze blogs

Terugblik op het afgelopen decennium

27 november 2019 | Rob Stuiver | Blogs Money management

Morgen (vierde donderdag van november) is het Thanksgiving Day (dankzeggingsdag), een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen.

AEX 600…voel je de euforie?

20 november 2019 | Rob Stuiver | Blogs Gevoel

Deze en vorige week keek de AEX voor het eerst sinds 2001 weer even boven de 600 puntengrens. De vorige keer dat dit gebeurde was eind 1999 en voor wie het niet meer weet, beleggers waren toen euforisch! Nu vraagt men zich al een jaar af waar de recessie blijft…

Ik mis niks dankzij de VIX

12 november 2019 | Rob Stuiver | Alternatieven Blogs

De Amerikaanse beurs laat alweer nieuwe toppen laat zien! Ik ben altijd op zoek naar de optimalisatie tussen rendement en risico.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier