4 Oktober 2018 | Rob Stuiver |

Leeswijzer:

Onderstaande VOC Index is een theoretische (geen kosten) en gesimplificeerde weergave van de VOCBeleggen filosofie. De VOC Index kan niet één op één vergeleken worden met het VOC Fonds dat wij beheren, het is geen benchmark en je kunt er niet in beleggen. Lees voor een uitgebreide toelichting de voetnoot.

VOC Index 0,6% versus de MSCI Index* 0,5%

De maand september verliep rustig op de beurzen, bijna alle belangrijke indices lieten kleine plusjes zien. Uitzondering was Japan met een stijging van ruim 5%. Zelfs de Italiaanse beurs steeg in september, hoewel de budgetproblemen voor onzekerheid zorgden op de obligatiemarkten in Europa. De handelsoorlog woedt inmiddels verder, over de uitkomst valt nog niet veel te zeggen. Zeker met de tussentijdse verkiezingen in de VS in het vooruitzicht blijft het onrustig. Ondank de onzekerheid gingen bedrijven, met name in de VS, volop verder met het inkopen van hun eigen aandelen. Dit is meestal een steun in de rug voor de aandelenmarkten. De MSCI Index* in lokale valuta steeg in september 0,5%. De VOC Index deed het, voor hefboom, iets beter met een stijging van 0,6%.

LowVol aandelen 0,7%

LowVol aandelen wereldwijd deden het goed met een plus van 0,7%. Wat niet slecht was voor een maand waarin de lange rente een stijging liet zien. Dat is een positief verschil van 0,2% met de MSCI Index*. Dit effect trad niet in alle markten op, in de VS was LowVol vrij zwak.

Opties schrijven 0,0%

Het schrijven van calls op de S&P500 (Rustig Beleggen) leverde 0,0% op deze maand. De verdiende tijdswaarde kon precies op tegen de stijging van de S&P500 met 0,5%. In de VOC Index doen we deze berekening alleen op de S&P500 Index, terwijl we dit in ons VOC Fonds uiteraard wereldwijd aanpakken.

Alternatives -0,1%

Alternatives daalden licht deze maand. Vastgoed stond onder druk door de stijgende lange rente. Verder waren er kleine winsten voor Private Equity, High Yield en Dividenden.

Samenvatting

Alles bij elkaar was het rendement van de VOC Beleggen Index in september 2018 0,6% tegen 0,5% voor de MSCI Index*. Inclusief hefboom betekent dit voor september een stijging van 1,3%. YTD betekent bovenstaande een stijging van de VOC Index van 2,8% (5,3% inclusief hefboom) tegen een MSCI Index* die met 5,5% eveneens in de plus staat. Die winst komt overigens volledig uit de VS.

* MSCI World Index inclusief Dividend in Lokale Valuta

Ter verduidelijking naar aanleiding van vragen van lezers: de rendementen die ik toon in grafiek, tabel en het commentaar zijn géén rendementen van een bestaand fonds. Het is een index die ik zelf bereken, gebaseerd op de VOC-ideeën. Het is een wereldwijde portefeuille van Conservative aandelen, aangevuld met geschreven opties op de S&P500 en een mandje Alternatives. Je moet de VOC Index dus eigenlijk zien als een benchmark voor passief beheer volgens de VOC-methode. In werkelijkheid kiezen veel beleggers ongetwijfeld voor een aanpak met deels actief beheerde fondsen. Als logisch voorbeeld noem ik Robeco Global Conservative Equity, waarbinnen men probeert de door VOC Index gehanteerde wereldindex voor Conservatives te verslaan. Veelal met succes overigens. En met opties kun je nog veel meer dingen doen om je rendement te verhogen of het risico iets te verlagen of te verhogen. Voor elk wat wils. De hier besproken VOC Index betreft dus een zelf geconstrueerde index, niet meer en niet minder. Sinds begin 2017 beheer ik het VOC Fonds (actief beheerd). De resultaten en de maandelijkse factsheets van het fonds kunt u teruglezen op www.vocbeleggen.nl/voc-fonds.

Lees ook onze blogs

Fantasierijke aandelen trekken een sprint, oppassen geblazen?

16 april 2019 | Rob Stuiver | Blogs Portefeuille opbouw

De AEX staat dit jaar al weer 16 procent in de plus. Fantasierijke aandelen, die wat harder op en neer bewegen, staan inmiddels ruim 20 procent hoger. Volgens ons doet dit soort aandelen, als groep, op de lange termijn, juist beduidend minder dan de index.

10 Knikkers verdienen met een calloptie Eurostoxx 50

24 januari 2019 | Rob Stuiver | Blogs Opties

Weinig aandacht in onze blogs de afgelopen jaren voor de Eurostoxx 50. Gelukkig maar, de index staat precies op hetzelfde niveau als vijf jaar geleden. Net boven de 3.100 punten. In de tussentijd tikten we 3.800 aan in 2015 en 3.700 in 2018.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier