5 november 2018 | Rob Stuiver |

Leeswijzer:

Onderstaande VOC Index is een theoretische (geen kosten) en gesimplificeerde weergave van de VOCBeleggen filosofie. De VOC Index kan niet één op één vergeleken worden met het VOC Fonds dat wij beheren, het is geen benchmark en je kunt er niet in beleggen. Lees voor een uitgebreide toelichting de voetnoot.

VOC Index -6,9% versus de MSCI Index* -6,9%

De maand oktober was een beursmaand om snel te vergeten. Al snel zette de daling in en met een aantal flinke negatieve dagen liep het verlies op tot rond de 10% om na een korte eindsprint de maand af te sluiten met een min van 6,9%. Nog een stuk slechter dan februari dus. En nu staan vrijwel alle indices, inclusief de MSCI, weer in de min voor het jaar. Alleen de Amerikaanse beurzen hebben nog een klein plusje over. Aan de tot nu toe bekend gemaakte bedrijfsresultaten ligt het overigens niet, het is meer de vrees voor wat de toekomst brengt. Het zal niet verbazen dat de volatiliteit die we deze maand op de koersborden zagen heeft geleid tot een forse stijging van de VIX Index en dus van alle toekomstige optiepremies. De MSCI Index* in lokale valuta daalde in oktober 6,9%. De VOC Index deed, voor hefboom, hetzelfde met een daling van 6,9%.

LowVol aandelen -4,1%

LowVol aandelen wereldwijd deden het relatief goed met een min van 4,1%. En dat is 2,8% beter dan de gewone aandelen. Zo zie je maar weer waarom LowVol aandelen zo interessant zijn. Als er twijfels over de toekomstige economische groei ontstaan vluchten beleggers graag richting Nestlé om er maar eentje te noemen.

Opties schrijven -0,3%

Het schrijven van calls op de S&P500 (Rustig Beleggen) leverde 1,1% op deze maand. De verdiende tijdswaarde plus de daling van de S&P500 met 7,1% was gunstig voor de eind vorige maand geschreven calls. Toch was het dempend effect van de geschreven calls redelijk beperkt omdat premies aan het begin van de maand nog laag waren. Het harde stijgen van de korte volatiliteit zonder noemenswaardige stijging van de lange volatiliteit kostte daarentegen ongeveer 1,4% deze maand zodat uiteindelijk de opties iets geld kostte.

Voor de komende maand verheugen we ons op de veel aantrekkelijkere premies die we met doorrollen ontvangen. In de VOC Index doen we deze berekening overigens alleen op de S&P500 Index, terwijl we dit in ons VOC Fonds uiteraard wereldwijd aanpakken.

Alternatives -2,5%

Alternatives daalden stevig mee deze maand. Dividenden voorop met een 8% daling, mede versterkt door het toch niet(!) afschaffen van de dividendbelasting. Vastgoed hield zich redelijk in het beursgeweld met -3%, net als High Yield met -2%. Hedge Funds deden het matig met -4% en aan kop stond Private Equity met -10% in één maand. Een waar slagveld dus deze maand.

Samenvatting

Alles bij elkaar was het rendement van de VOC Index in oktober 2018 -6,9% tegen -6,9% voor de MSCI Index*. Inclusief hefboom betekent dit voor oktober een daling van 13,8%. Gemeten vanaf het begin van dit jaar (YTD) betekent bovenstaande een resultaat voor de VOC Index van -4,7% (-9,4% inclusief hefboom) tegen een MSCI Index* die met -1,8% eveneens in de min staat.

 

* MSCI World Index inclusief Dividend in Lokale Valuta

Ter verduidelijking naar aanleiding van vragen van lezers: de rendementen die ik toon in grafiek, tabel en het commentaar zijn géén rendementen van een bestaand fonds. Het is een index die ik zelf bereken, gebaseerd op de VOC-ideeën. Het is een wereldwijde portefeuille van Conservative aandelen, aangevuld met geschreven opties op de S&P500 en een mandje Alternatives. Je moet de VOC Index dus eigenlijk zien als een benchmark voor passief beheer volgens de VOC-methode. In werkelijkheid kiezen veel beleggers ongetwijfeld voor een aanpak met deels actief beheerde fondsen. Als logisch voorbeeld noem ik Robeco Global Conservative Equity, waarbinnen men probeert de door VOC Index gehanteerde wereldindex voor Conservatives te verslaan. Veelal met succes overigens. En met opties kun je nog veel meer dingen doen om je rendement te verhogen of het risico iets te verlagen of te verhogen. Voor elk wat wils. De hier besproken VOC Index betreft dus een zelf geconstrueerde index, niet meer en niet minder. Sinds begin 2017 beheer ik het VOC Fonds (actief beheerd). De resultaten en de maandelijkse factsheets van het fonds kunt u teruglezen op www.vocbeleggen.nl/voc-fonds.

Lees ook onze blogs

Negatieve rente op komst voor spaarders

22 augustus 2019 | Rob Stuiver | Blogs Kredieten en sparen

In de afgelopen weken is de rente spoorloos verdwenen. De laatste banken zijn nog verder opgeschoven naar 0% spaarrente en spreken al voorzichtig over negatieve rentes.

Gratis geld lenen, wat een feest!

26 juli 2019 | Rob Stuiver | Blogs Kredieten en sparen

Voor wie het gemist heeft… deze week heeft de ECB gezegd dat de rente het komende jaar laag blijft en waarschijnlijk nog lager wordt…

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier