7 december 2018 | Rob Stuiver |

Let op:

Om in de toekomst verwarring met ons VOC Fonds te vermijden zullen wij niet langer refereren naar de VOC Index. Wel blijven we maandelijks een samenvatting geven van de beursmaand, toegespitst zoals altijd op de VOC Beleggingsfilosofie.

Algemeen: MSCI World Index* +1,3%

De maand november was een beweeglijke maand. Beurzen liepen per week procenten tegelijk omhoog of omlaag. Uiteindelijk eindigde de index iets in de plus. Premies bleven vrij hoog, op zich aantrekkelijk voor het continue schrijven van calls zoals wij graag doen. Vooruitlopend op de G20 top begin december en de Brexit plus Italiaanse onrust levert het schrijven van call opties in ieder geval een stuk meer premie op dan in 2017 en grote delen van 2018. Verder was het opvallend dat de FED aangaf de korte rente waarschijnlijk iets minder stevig te gaan verhogen. In Europa werd een Brexit deal gesloten met het VK, maar of die iets waard blijkt valt, gezien de enorme weerstand binnen het Britse parlement, te betwijfelen. De MSCI World Index* steeg in november 1,3%.

LowVol aandelen

LowVol aandelen deden het wereldwijd met een stijging van 2,6% wederom relatief goed. Dat is 1,3% beter dan de gewone aandelen. Beleggers zoeken dekking in de defensieve sectoren van de aandelenmarkt en ook de dalende 10 jaars rente in met name de VS was deze maand een steun in de rug.

Opties schrijven

Het schrijven van middellange calls leverde deze maand per saldo niks op. De beurzen stegen wat en de verdiende tijdswaarde was net iets lager dan het effect van een stijgende beurs. Wel bleef de volatiliteit de hele maand op een hoog niveau, vaak boven de 20 punten. Dat betekent voor beleggers die opties schrijven dat de premies bijna twee keer zo hoog liggen als het afgelopen beleggersjaar. In deze onrustige beurs geeft dat in ieder geval wat extra demping.

Alternatives

Alternatives herstelden deze maand slechts mondjesmaat en wisten de beurs niet bij te houden. In onze VOC Beleggingsfilosofie gebruiken wij Alternatives om te diversifiëren. Het opnemen van deze categorieën moet uiteindelijk leiden tot een betere risico/rendementsverhouding.

  • High Yield obligaties lieten een daling zien door onrust in de oliesector
  • Dividenden noteerden een kleine min
  • Vastgoed herstelde wat in de VS, maar bleef dalen in Europa
  • Hedge Funds lieten een vlakke maand zien
  • Private Equity was de positieve uitzondering in november
  • Volatility (short) liet als belegging een kleine plus zien omdat de volatiliteit iets terugliep maar nog steeds op een hoog niveau de maand eindigde

Vooruitzichten

Na een onrustige maand november maken wij ons op voor december. Richtinggevend nieuws valt te verwachten uit de G20, de voorgelegde Brexit deal en de begrotingsuitdaging van Italië. Statistisch gezien is december altijd een goede beleggingsmaand maar richting het einde van het jaar is ook te verwachten dat institutionele beleggers zich opmaken voor de jaarafsluiting en minder actief zullen zijn.

 * MSCI ACWI with Developed Markets 100% hedged to EUR Net Total Return Index

 

Ter verduidelijking de beschreven beleggingsvoorkeuren passen wij toe in de fondsen die wij beheren als asset manager. De overtuiging om conservatieve aandelen te combineren met opties en alternatieve beleggingen maakt ons uniek in de asset management industrie. Op onze website is veel informatie over de verschillende onderwerpen na te lezen. Uiteraard wijzen wij erop dat wij géén beleggingsadvies geven.

Lees ook onze blogs

Fantasierijke aandelen trekken een sprint, oppassen geblazen?

16 april 2019 | Rob Stuiver | Blogs Portefeuille opbouw

De AEX staat dit jaar al weer 16 procent in de plus. Fantasierijke aandelen, die wat harder op en neer bewegen, staan inmiddels ruim 20 procent hoger. Volgens ons doet dit soort aandelen, als groep, op de lange termijn, juist beduidend minder dan de index.

10 Knikkers verdienen met een calloptie Eurostoxx 50

24 januari 2019 | Rob Stuiver | Blogs Opties

Weinig aandacht in onze blogs de afgelopen jaren voor de Eurostoxx 50. Gelukkig maar, de index staat precies op hetzelfde niveau als vijf jaar geleden. Net boven de 3.100 punten. In de tussentijd tikten we 3.800 aan in 2015 en 3.700 in 2018.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier