3 juli 2017 | Rob Stuiver |

VOC Index +0,1% versus de MSCI Index +0,2%

Met de hakken over de sloot toch nog een positieve maand juni en dus 6 positieve maanden op rij dit jaar. Dat zat hem niet in Europa waar de laatste week een flinke daling plaatsvond. De AEX verloor over de maand juni 3%. Deels overigens door de dalende dollar die ruim 1,5% inleverde. De VS en de Emerging Markets lieten wel een bescheiden plus zien zodat uiteindelijk de MSCI Index* met 0,2% steeg. De VOC Index steeg ook, met een minimale 0,1%. Overigens is dit weer typisch een maand om als Nederlander na te denken waarom je zo fors op de Nederlandse beurs belegt. De beweeglijkheid is hoger dan een breed gespreide wereldindex terwijl de rendementen niet beter zijn. Niet dat ik negatief over de Nederlandse beurs denk overigens.

LowVol aandelen -0,4%

LowVol aandelen presteerden met -0,4% return minder goed dan de MSCI Index. Bankaandelen in de VS presteerden goed deze maand met een plus van 6% en die zijn nog nauwelijks doorgedrongen in het LowVol segment. De 10-jaars rente liep deze maand met ruim een tiende procent (10 basispunten) op en dat verklaart deze beweging, net als de geslaagde stress tests van de banken en dividendverhogingen.

Opties schrijven +0,1%

Het schrijven van calls op de S&P500 (Saai Beleggen) leverde 0,1% op. De verdiende tijdswaarde was net iets hoger dan het effect van een met 0,6% gestegen S&P500. De volatiliteit in de VS was zowel aan het begin als het einde van de maand laag te noemen. Een mooi moment om eens aan het kopen van call spreads te denken, hierover meer komende week in de eerste blog van juli.

Alternatives +0,4%

Alternatives droegen deze maand wél hun steentje bij. Private Equity en Dividenden waren met 2% stijging wederom de positieve verrassing. Het effect voor de VOC Index was in totaal 0,4% extra return voor toepassing van onze hefboom.

Samenvatting

Uiteindelijk bleven we 0,1% achter op de MSCI Index deze maand. Alles bij elkaar was het rendement van de VOC Index in juni 0,1% tegen 0,2% voor de MSCI Index.

De VOCBelegger staat voor 2017 op 10,1% voor hefboom en 20,5% inclusief hefboom. Een mooie eerste helft van het jaar met dank aan een duidelijk stijgende beurs (MSCI) en een positieve bijdrage van de Alternatives. We werden enigszins geremd door het schrijven van calls en de keuze voor LowVol aandelen. Met 9% ytd voor de MSCI en 10,1% voor de VOC Index toch maar mooi 1,1% beter. Hiermee kunnen wij zeer tevreden zijn, de 2de helft van het jaar start vandaag!

Wij, het VOC team, nodigen je tevens uit een blik te werpen op onze vernieuwde website www.vocbeleggen.nl die nu live is! Alle blogs mooi op een rijtje, ons boek gratis te downloaden, de nieuwsbrieven en natuurlijk ook alle informatie over ons VOC Fonds dat inmiddels in haar eerste jaar al tot de top van de Nederlandse Hedge Funds behoort met ruim 20% netto rendement. Doe er je voordeel mee!

* MSCI Index inclusief Dividend in Lokale Valuta

 

Ter verduidelijking nav vragen van lezers: de rendementen die ik toon in grafiek, tabel en commentaar zijn géén rendementen van een bestaand fonds. Het is een index die ik zelf bereken, gebaseerd op de VOC ideeën. Het is een wereldwijde portefeuille van Conservative aandelen, aangevuld met geschreven opties op de S&P500 en een mandje Alternatives. Je moet de VOC Index dus eigenlijk zien als een benchmark voor passief beheer volgens de VOC methode. In werkelijkheid kiezen vele beleggers ongetwijfeld voor een aanpak met deels actief beheerde fondsen. Als logisch voorbeeld noem ik Robeco Global Conservative Equity, waarbinnen men probeert de door VOC gehanteerde wereldindex voor Conservatives te verslaan. Met succes veelal overigens. En met opties kun je nog veel meer dingen doen om je rendement te verhogen of het risico iets te verlagen of verhogen. Voor ieder wat wils. Maar de hier besproken VOC Index betreft dus een zelf geconstrueerde index, niet meer en niet minder. Sinds begin dit jaar bestaat ook het VOC Fonds (actief beheerd). Het rendement van het VOC Fonds loopt dit jaar overigens (voor kosten) nog weer méér dan vier procent voor op de bovengenoemde 20,5%.

Lees ook onze blogs

Negatieve rente op komst voor spaarders

22 augustus 2019 | Rob Stuiver | Blogs Kredieten en sparen

In de afgelopen weken is de rente spoorloos verdwenen. De laatste banken zijn nog verder opgeschoven naar 0% spaarrente en spreken al voorzichtig over negatieve rentes.

Gratis geld lenen, wat een feest!

26 juli 2019 | Rob Stuiver | Blogs Kredieten en sparen

Voor wie het gemist heeft… deze week heeft de ECB gezegd dat de rente het komende jaar laag blijft en waarschijnlijk nog lager wordt…

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier