2 augustus 2018 | Rob Stuiver |

Leeswijzer:
Onderstaande VOC Index is een theoretische (geen kosten) en gesimplificeerde weergave van de VOCBeleggen filosofie. De VOC Index kan niet één op één vergeleken worden met het VOC Fonds dat wij beheren, het is geen benchmark en je kunt er niet in beleggen. Lees voor een uitgebreide toelichting de voetnoot.

VOC Index 3,6% versus de MSCI Index* 3,0%

De maand juli stond in het teken van veel positief nieuws: Voorzichtig optimisme inzake de handelsoorlog, als gevolg van een deal tussen VS en Europa. Goede 2e kwartaalcijfers, met name van Amerikaanse bedrijven. Goede rendementen in Health Care, Consumer Staples en Financials. Een gematigde stijging van de koersen van IT-aandelen. De Amerikaanse economie die afgelopen kwartaal met 4% groeide. Deze feiten waren een mooie voedingsbodem voor stijgende beurskoersen, de MSCI Index* in lokale valuta steeg in juli met 3,0%. Binnen deze beursstijging deden de LowVol-aandelen goed mee. De stijging was evenwichtig verdeeld over de diverse continenten.

LowVol aandelen 3,2%
Wereldwijd deden LowVol aandelen het deze maand goed met een stijging van 3,2%. Dat is een positief verschil van 0,2% met de MSCI Index*. Dit effect trad in alle markten op, weinig verschil tussen LowVol en de gewone indices. Dit kwam mede dankzij een inhaalrace van LowVol in de afgelopen twee weken waarin er wat kleerscheuren optraden in de IT-sector en enkele hoogvliegers terug op aarde belandden.

Opties schrijven -1,0%
Het schrijven van calls op de S&P500 kostte deze maand 1,0%. De verdiende tijdswaarde plus het effect van een iets lagere volatiliteit wogen niet op tegen een met 3,7% stijgende S&P500.

Alternatives 1,3%
Alternatives waren in topvorm deze maand. 4% winst in Private Equity en 5% in Dividenden en kleine plusjes voor Vastgoed, Hedge Funds en High Yield. Het effect voor de VOC Index was in totaal 1,3% extra return voor toepassing van onze hefboom.

Samenvatting
Alles bij elkaar was het rendement van de VOCBeleggen Index in juli 2018 3,6% tegen 3,0% voor de MSCI Index*. Inclusief hefboom betekent dit voor juli een stijging van 7,2%. YTD betekent bovenstaande een stijging van de VOC Index van 1,8% (3,5% inclusief hefboom) tegen een MSCI Index* die met 3,8% eveneens in de plus staat.

Zo was juli de beste maand sinds juni 2016 voor de VOC Index en sloot de index op 200,04. Daarmee is na ruim 3,5 jaar tijd sprake van de eerste verdubbeling! Wij hopen voor eind 2021 de volgende verdubbeling te kunnen melden, ofwel een indexdoel van 400. Moet de beurs wel beetje meezitten natuurlijk….

* MSCI World Index inclusief Dividend in Lokale Valuta

Ter verduidelijking naar aanleiding van vragen van lezers: de rendementen die ik toon in grafiek, tabel en het commentaar zijn géén rendementen van een bestaand fonds. Het is een index die ik zelf bereken, gebaseerd op de VOC-ideeën. Het is een wereldwijde portefeuille van Conservative aandelen, aangevuld met geschreven opties op de S&P500 en een mandje Alternatives. Je moet de VOC Index dus eigenlijk zien als een benchmark voor passief beheer volgens de VOC-methode. In werkelijkheid kiezen veel beleggers ongetwijfeld voor een aanpak met deels actief beheerde fondsen. Als logisch voorbeeld noem ik Robeco Global Conservative Equity, waarbinnen men probeert de door VOC Index gehanteerde wereldindex voor Conservatives te verslaan. Veelal met succes overigens. En met opties kun je nog veel meer dingen doen om je rendement te verhogen of het risico iets te verlagen of te verhogen. Voor elk wat wils. De hier besproken VOC Index betreft dus een zelf geconstrueerde index, niet meer en niet minder. Sinds begin 2017 beheer ik het VOC Fonds (actief beheerd). De resultaten en de maandelijkse factsheets van het fonds kunt u teruglezen op www.vocbeleggen.nl/voc-fonds.

Lees ook onze blogs

4×4 deel II: de leveraged ETF

14 januari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

In deze serie van vier over hefboombeleggen bespreken we deze keer de populaire leveraged ETF’s. Ofwel trackers met een hefboom. Met name populair in Amerika, in Nederland steekt men liever geld in de turbo’s,,,

Voorspelling 2020: AEX naar 625 punten

2 januari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Money management

Na de lading van research van alle fondshuizen met voorspellingen voor het beleggingsjaar 2020 kan ik maar een conclusie trekken: “oude wijn in nieuwe zakken”.

Beurs verder omhoog? Ik neem de route met de 4×4

24 december 2019 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

De laatste tijd is er weer veel discussie over hefboombeleggen. Als pleitbezorger van deze manier van beleggen mag mijn standpunt in die discussie duidelijk zijn. Graag neem ik je de komende vier blogs mee in mijn denkwereld.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier