2 augustus 2018 | Rob Stuiver |

Leeswijzer:
Onderstaande VOC Index is een theoretische (geen kosten) en gesimplificeerde weergave van de VOCBeleggen filosofie. De VOC Index kan niet één op één vergeleken worden met het VOC Fonds dat wij beheren, het is geen benchmark en je kunt er niet in beleggen. Lees voor een uitgebreide toelichting de voetnoot.

VOC Index 3,6% versus de MSCI Index* 3,0%

De maand juli stond in het teken van veel positief nieuws: Voorzichtig optimisme inzake de handelsoorlog, als gevolg van een deal tussen VS en Europa. Goede 2e kwartaalcijfers, met name van Amerikaanse bedrijven. Goede rendementen in Health Care, Consumer Staples en Financials. Een gematigde stijging van de koersen van IT-aandelen. De Amerikaanse economie die afgelopen kwartaal met 4% groeide. Deze feiten waren een mooie voedingsbodem voor stijgende beurskoersen, de MSCI Index* in lokale valuta steeg in juli met 3,0%. Binnen deze beursstijging deden de LowVol-aandelen goed mee. De stijging was evenwichtig verdeeld over de diverse continenten.

LowVol aandelen 3,2%
Wereldwijd deden LowVol aandelen het deze maand goed met een stijging van 3,2%. Dat is een positief verschil van 0,2% met de MSCI Index*. Dit effect trad in alle markten op, weinig verschil tussen LowVol en de gewone indices. Dit kwam mede dankzij een inhaalrace van LowVol in de afgelopen twee weken waarin er wat kleerscheuren optraden in de IT-sector en enkele hoogvliegers terug op aarde belandden.

Opties schrijven -1,0%
Het schrijven van calls op de S&P500 kostte deze maand 1,0%. De verdiende tijdswaarde plus het effect van een iets lagere volatiliteit wogen niet op tegen een met 3,7% stijgende S&P500.

Alternatives 1,3%
Alternatives waren in topvorm deze maand. 4% winst in Private Equity en 5% in Dividenden en kleine plusjes voor Vastgoed, Hedge Funds en High Yield. Het effect voor de VOC Index was in totaal 1,3% extra return voor toepassing van onze hefboom.

Samenvatting
Alles bij elkaar was het rendement van de VOCBeleggen Index in juli 2018 3,6% tegen 3,0% voor de MSCI Index*. Inclusief hefboom betekent dit voor juli een stijging van 7,2%. YTD betekent bovenstaande een stijging van de VOC Index van 1,8% (3,5% inclusief hefboom) tegen een MSCI Index* die met 3,8% eveneens in de plus staat.

Zo was juli de beste maand sinds juni 2016 voor de VOC Index en sloot de index op 200,04. Daarmee is na ruim 3,5 jaar tijd sprake van de eerste verdubbeling! Wij hopen voor eind 2021 de volgende verdubbeling te kunnen melden, ofwel een indexdoel van 400. Moet de beurs wel beetje meezitten natuurlijk….

* MSCI World Index inclusief Dividend in Lokale Valuta

Ter verduidelijking naar aanleiding van vragen van lezers: de rendementen die ik toon in grafiek, tabel en het commentaar zijn géén rendementen van een bestaand fonds. Het is een index die ik zelf bereken, gebaseerd op de VOC-ideeën. Het is een wereldwijde portefeuille van Conservative aandelen, aangevuld met geschreven opties op de S&P500 en een mandje Alternatives. Je moet de VOC Index dus eigenlijk zien als een benchmark voor passief beheer volgens de VOC-methode. In werkelijkheid kiezen veel beleggers ongetwijfeld voor een aanpak met deels actief beheerde fondsen. Als logisch voorbeeld noem ik Robeco Global Conservative Equity, waarbinnen men probeert de door VOC Index gehanteerde wereldindex voor Conservatives te verslaan. Veelal met succes overigens. En met opties kun je nog veel meer dingen doen om je rendement te verhogen of het risico iets te verlagen of te verhogen. Voor elk wat wils. De hier besproken VOC Index betreft dus een zelf geconstrueerde index, niet meer en niet minder. Sinds begin 2017 beheer ik het VOC Fonds (actief beheerd). De resultaten en de maandelijkse factsheets van het fonds kunt u teruglezen op www.vocbeleggen.nl/voc-fonds.

Lees ook onze blogs

Fantasierijke aandelen trekken een sprint, oppassen geblazen?

16 april 2019 | Rob Stuiver | Blogs Portefeuille opbouw

De AEX staat dit jaar al weer 16 procent in de plus. Fantasierijke aandelen, die wat harder op en neer bewegen, staan inmiddels ruim 20 procent hoger. Volgens ons doet dit soort aandelen, als groep, op de lange termijn, juist beduidend minder dan de index.

10 Knikkers verdienen met een calloptie Eurostoxx 50

24 januari 2019 | Rob Stuiver | Blogs Opties

Weinig aandacht in onze blogs de afgelopen jaren voor de Eurostoxx 50. Gelukkig maar, de index staat precies op hetzelfde niveau als vijf jaar geleden. Net boven de 3.100 punten. In de tussentijd tikten we 3.800 aan in 2015 en 3.700 in 2018.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier