8 januari 2019 | Rob Stuiver |

Let op:

Om in de toekomst verwarring met ons VOC Fonds en het RBA Fonds te vermijden zullen wij niet langer refereren naar de VOC Index. Wel blijven we maandelijks een samenvatting geven van de beursmaand, toegespitst zoals altijd op de VOC Beleggingsfilosofie.

Algemeen: MSCI World Index* -7,5%, en -9,5% voor geheel 2018

De maand december was voor beleggers een droeve maand waarmee het beleggingsjaar 2018 met een duidelijke min werd afgesloten. Niet zo dramatisch als 2008, maar toch (zie de grafiek hiernaast). Eventjes werd rond de kerstdagen zelfs geflirt met een ‘bear market’, ofwel een daling van 20% gemeten vanaf de twee toppen van eind januari en eind september. Er wordt dus flink vooruitgelopen op economische tegenslag in 2019. De vraag is wat de jaren NA een daling van bijna 10% in petto hebben en dat ziet er historisch gezien prima uit. Aaneengesloten negatieve jaren zijn vrij zeldzaam. Opmerkelijk over december was overigens dat de felste daling in de VS plaatsvond. 9% daling tegenover 6% voor de rest van de wereld. Dat maakt een wereldwijd gemiddeld rendement van een schamele -7,5%. De volatiliteit liep deze maand nog verder op. Rond de kerst zelfs tot boven de 35 punten om eind december op 27 punten te eindigen. Gemeten over het hele jaar kwam de volatiliteit uit rond 18 punten. Dit ligt rond het langjarig gemiddelde, maar is wel veel hoger dan de gemiddeld 7 punten van het extreem rustige jaar 2017.

 

We kijken met vertrouwen uit naar het nieuwe beursjaar 2019 en hopen dat de volatiliteit ons mooie premies op onze geschreven calls opleveren.

LowVol aandelen

LowVol aandelen deden het wereldwijd relatief goed met een daling van 5,2%. Dat is relatief 2,3% beter dan de gewone aandelen. Beleggers zochten dekking in de defensievere sectoren van de aandelenmarkt. De dalende 10-jaars rente in de VS was deze maand wederom een steun in de rug. Voor heel 2018 was het rendement van LowVol aandelen ongeveer 6% beter dan dat van de gewone indices. Waarmee maar weer is aangetoond dat, in slechte kwartalen of jaren, LowVol de gewenste bescherming brengt. Alle outperformance van LowVol vond overigens plaats in het laatste kwartaal, in het eerste kwartaal van 2018 bleven de LowVol aandelen juist nog flink achter.

Opties schrijven

Het schrijven van middellange calls leverde deze maand per saldo een duidelijke plus op. De beurzen daalden immers fors en de verdiende tijdswaarde kwam daar nog bij. De volatiliteit bleef de hele maand op een hoog niveau, boven de 20 punten met uitschieters tot boven de 35 punten. Dat betekent voor beleggers die opties schrijven dat de premies meer dan twee keer zo hoog zijn ten opzichte van enkele maanden geleden. In deze onrustige beurs geeft dat in ieder geval wat extra demping. Het enige vervelende zou een snel beursherstel zijn, maar daar zijn niet veel beleggers van overtuigd. Ondanks de zigzag beweging levert calls schrijven dit jaar een kleine positieve bijdrage aan de resultaten van de consequent calls schrijvende belegger.

Deze twee eerste stappen van ons beleggingsproces gebruiken we in zowel ons VOC Fonds als ons RBA Fonds. Gezien de hoge premies die we daarbinnen nu kunnen ontvangen, aangevuld met ons geloof in LowVol aandelen in kwakkelende markten, kijken wij met vertrouwen uit naar 2019. Indien u een belegger bent met een ‘neutraal’ profiel kan het RBA Fonds voor u een hele mooie belegging zijn.

Voor de doe-het-zelver én de meer risico zoekende belegger kijken we nog even naar de bouwsteen Alternatives. Die terug te vinden is in VOC Fonds.

Alternatives

Alternatives daalden deze maand mee met het slechte beursklimaat, maar wel iets minder dan de beurs. In onze VOC Beleggingsfilosofie gebruiken wij Alternatives om te diversifiëren. Het opnemen van deze categorieën heeft tot doel een betere risico/rendementsverhouding te bewerkstelligen.

  • High Yield obligaties lieten, ondanks dalende algemene rente, een verdere daling zien. Credit spreads liepen aanzienlijk op.
  • Dividenden noteerden een kleine min, dat viel reuze mee
  • Vastgoed daalde flink
  • Hedge Funds lieten een daling zien, wel een stuk minder dan aandelen
  • Private Equity noteerde forse minnen
  • Volatility (short) liet als belegging een duidelijke min zien omdat de volatiliteit fors opliep. De verliezen waren wel kleiner dan normaal bij een zo’n grote beursdaling.

Vooruitzichten

Het teleurstellende beleggingsjaar 2018 zit er op. We kunnen nu weer vooruitkijken en een start maken met het terugwinnen van verloren terrein.

Aandelen zijn inmiddels met ruim 10 – 15% afgewaardeerd door de markten. Zeker aantrekkelijk voor de belegger die nog niet (helemaal) was ingestapt. De vraag is natuurlijk of beleggers door de onrust van de markt heen kunnen kijken. Iets voorzichtiger instappen? Dan kan een eerste stap door middel van een belegging in het RBA Fonds (Rustig Beleggen in Aandelen) een goed alternatief zijn. Het RBA Fonds heeft een ‘neutraal’ risicoprofiel zonder te beleggen in (zeer laag renderende) obligaties. Hiermee zijn wij uniek in de markt!

 

*  MSCI ACWI met Ontwikkelde Markten 100% gehedged naar EUR Netto Totaal Redement Index

Ter verduidelijking: de beschreven beleggingsvoorkeuren passen wij toe in de fondsen die wij beheren als asset manager. De overtuiging om conservatieve aandelen te combineren met opties en alternatieve beleggingen maakt ons uniek in de asset management industrie. Op onze website www.vocbeleggen.nl is veel informatie over de verschillende onderwerpen na te lezen. Uiteraard wijzen wij erop dat wij géén beleggingsadvies geven.

Lees ook onze blogs

Negatieve rente op komst voor spaarders

22 augustus 2019 | Rob Stuiver | Blogs Kredieten en sparen

In de afgelopen weken is de rente spoorloos verdwenen. De laatste banken zijn nog verder opgeschoven naar 0% spaarrente en spreken al voorzichtig over negatieve rentes.

Gratis geld lenen, wat een feest!

26 juli 2019 | Rob Stuiver | Blogs Kredieten en sparen

Voor wie het gemist heeft… deze week heeft de ECB gezegd dat de rente het komende jaar laag blijft en waarschijnlijk nog lager wordt…

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier