6 september 2018 | Rob Stuiver |

Leeswijzer:

De beschreven VOC Index is een theoretische (geen kosten) en gesimplificeerde weergave van de VOCBeleggen filosofie. De VOC Index kan niet één op één vergeleken worden met het VOC Fonds dat wij beheren, het is geen benchmark en je kunt er niet in beleggen. Lees voor een uitgebreide toelichting de voetnoot.

VOC Index 0,2% versus de MSCI Index* 1,1%

Een enorme tweespalt werd wederom zichtbaar tussen de beursontwikkeling in de VS en elders ter wereld. De S&P500 steeg 3,2% terwijl de Eurostoxx en de Emerging Markets tracker -3,7% op de borden toverden. Ook opvallend waren de forse stijgingen van Apple (20%) en Amazon (13%). Aandelen die niet voorkomen in ons Low Volatility (LowVol) segment. Maar ondanks hun zware weging wisten LowVol aandelen wereldwijd het goed te doen met een plus van 1,3%. U raadt het al, dat zat vooral in de mindere daling van LowVol aandelen in de hiervoor besproken Emerging Markets. De MSCI Index* in lokale valuta steeg in juli 1,1%. De VOC Index bleef daar, voor gebruik van de hefboom, op achter met een stijging van 0,2%.

LowVol aandelen 1,3%

LowVol aandelen wereldwijd deden het goed deze maand met een stijging van 1,3%. Dat is een positief verschil van 0,2% met de MSCI Index*. Dit effect trad niet in alle markten op, in de VS was LowVol een achterblijver in de stijging, in de rest van de wereld daalden de LowVol aandelen gelukkig minder dan hun index.

Opties schrijven -1,1%

Het schrijven van calls op de S&P500 (Rustig Beleggen) kostte 1,0% deze maand. De verdiende tijdswaarde kon niet op tegen een met 3,3%, stijgende S&P500. Voor de VOC Index berekenen we dit alleen op de S&P500 Index. Dit in tegenstelling tot ons VOC Fonds waarin wij uiteraard wereldwijd opties schrijven.

Alternatives 0,0%

Alternatives droegen deze maand niet bij aan het resultaat. Kleine winsten voor Private Equity, High Yield, en Vastgoed werden tenietgedaan door een daling binnen Dividenden.

Samenvatting

Alles bij elkaar was het rendement van VOC Beleggen Index in augustus 2018 0,2% tegen 1,1% voor de MSCI Index*. Inclusief hefboom betekent dit voor augustus een stijging van 0,4%. YTD betekent bovenstaande een stijging van de VOC Index van 2,0% (3,8% inclusief hefboom) tegen een MSCI Index* die met 5,0% eveneens in de plus staat.

* MSCI World Index inclusief Dividend in Lokale Valuta* MSCI World Index inclusief Dividend in Lokale Valuta

Ter verduidelijking naar aanleiding van vragen van lezers: de rendementen die ik toon in grafiek, tabel en het commentaar zijn géén rendementen van een bestaand fonds. Het is een index die ik zelf bereken, gebaseerd op de VOC-ideeën. Het is een wereldwijde portefeuille van Conservative aandelen, aangevuld met geschreven opties op de S&P500 en een mandje Alternatives. Je moet de VOC Index dus eigenlijk zien als een benchmark voor passief beheer volgens de VOC-methode. In werkelijkheid kiezen veel beleggers ongetwijfeld voor een aanpak met deels actief beheerde fondsen. Als logisch voorbeeld noem ik Robeco Global Conservative Equity, waarbinnen men probeert de door VOC Index gehanteerde wereldindex voor Conservatives te verslaan. Veelal met succes overigens. En met opties kun je nog veel meer dingen doen om je rendement te verhogen of het risico iets te verlagen of te verhogen. Voor elk wat wils. De hier besproken VOC Index betreft dus een zelf geconstrueerde index, niet meer en niet minder. Sinds begin 2017 beheer ik het VOC Fonds (actief beheerd). De resultaten en de maandelijkse factsheets van het fonds kunt u teruglezen op www.vocbeleggen.nl/voc-fonds.

Lees ook onze blogs

Fantasierijke aandelen trekken een sprint, oppassen geblazen?

16 april 2019 | Rob Stuiver | Blogs Portefeuille opbouw

De AEX staat dit jaar al weer 16 procent in de plus. Fantasierijke aandelen, die wat harder op en neer bewegen, staan inmiddels ruim 20 procent hoger. Volgens ons doet dit soort aandelen, als groep, op de lange termijn, juist beduidend minder dan de index.

10 Knikkers verdienen met een calloptie Eurostoxx 50

24 januari 2019 | Rob Stuiver | Blogs Opties

Weinig aandacht in onze blogs de afgelopen jaren voor de Eurostoxx 50. Gelukkig maar, de index staat precies op hetzelfde niveau als vijf jaar geleden. Net boven de 3.100 punten. In de tussentijd tikten we 3.800 aan in 2015 en 3.700 in 2018.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier