1 mei 2017 | Rob Stuiver |

 

Algemeen april 2017

Vier mooie maanden op rij dit jaar. De eerste drie weken van deze maand waren onrustig vanwege spanningen rondom Noord Korea en de risico´s van de Franse verkiezingen. Toen die goed uitpakten vatte de beurs moed zodat uiteindelijk de MSCI Index* met 1,3% steeg. En de ons zo bekende AEX steeg tot een niveau boven de 520 punten, voor het eerst sinds najaar 2007.

LowVol aandelen presteerden met 1,1% net iets minder dan de MSCI Index en leverde het schrijven van calls op de SP500 (Saai Beleggen) 0,1% procent op.  De verdiende tijdswaarde was net iets hoger dan het effect van een gestegen SP500. De volatiliteit was zowel aan het begin als het einde van de maand laag te noemen en deze periode kan maar zo nog even aanhouden. Tot er weer iets onvoorspelbaars gebeurt, aan deze luxe van een rustig stijgende beurs mogen we niet te veel wennen.

Over de afgelopen 28 maanden waarover ik de VOC Index heb berekend bedroeg de volatiliteit overigens slechts 7.8% op jaarbasis tegenover 10.6% voor de MSCI Index*. Dat is ruim een kwart minder risico ondanks het toevoegen van de Alternatives met geleend geld. De risicoverlagende kracht van de LowVol aandelen plus het schrijven van call opties op de gewone index is simpelweg groter.

Alternatives droegen deze maand hun steentje bij. Private Equity was met 5% stijging de positieve verrassing. Hedgefunds, Dividenden, High Yield en Vastgoed stegen ongeveer 1%. Het effect voor VOC Index was in totaal 0,6% extra return voor toepassing van onze hefboom. Het schrijven van calls op de licht gestegen SP500 (Saai Beleggen) leverde 0,1% op zodat we uiteindelijk 0,6% voorbleven op de wereldindex deze maand. Alles bij elkaar was het rendement van VOC Beleggen Index in April 1,9% tegen 1,3% voor de MSCI Index. De VOC Belegger staat voor 2017 op 7,0% voor hefboom en 14,0% inclusief hefboom. We zijn al een flink eind onderweg om ook dit jaar de 20% grens te kunnen slechten.

Wij, het VOC team, hebben inmiddels ons kantoor op de Herengracht 180 te Amsterdam betrokken en vanaf medio Mei is onze vernieuwde site live!

* MSCI Index inclusief Dividend in Lokale Valuta

 

Ter verduidelijking nav vragen van lezers: de rendementen die ik toon in grafiek, tabel en commentaar zijn géén rendementen van een bestaand fonds. Het is een index die ik zelf bereken, gebaseerd op de VOC ideeën. Het is een wereldwijde portefeuille van Conservative aandelen, aangevuld met geschreven opties op de SP500 en een mandje Alternatives. Je moet de VOC Index dus eigenlijk zien als een benchmark voor passief beheer volgens de VOC methode. In werkelijkheid kiezen vele beleggers ongetwijfeld voor een aanpak met deels actief beheerde fondsen. Als logisch voorbeeld noem ik Robeco Global Conservative Equity, waarbinnen men probeert de door VOC gehanteerde wereldindex voor Conservatives te verslaan. Met succes veelal overigens. En met opties kun je nog veel meer dingen doen om je rendement te verhogen of het risico iets te verlagen of verhogen. Voor ieder wat wils. Maar de hier besproken VOC Index betreft dus een zelf geconstrueerde index, niet meer en niet minder. Sinds begin dit jaar bestaat ook het VOC Fonds (actief beheerd). Het rendement van het VOC Fonds loopt dit jaar overigens (voor kosten) nog weer meer dan vijf procent voor op de bovengenoemde 14.0%.

Lees ook onze blogs

Negatieve rente op komst voor spaarders

22 augustus 2019 | Rob Stuiver | Blogs Kredieten en sparen

In de afgelopen weken is de rente spoorloos verdwenen. De laatste banken zijn nog verder opgeschoven naar 0% spaarrente en spreken al voorzichtig over negatieve rentes.

Gratis geld lenen, wat een feest!

26 juli 2019 | Rob Stuiver | Blogs Kredieten en sparen

Voor wie het gemist heeft… deze week heeft de ECB gezegd dat de rente het komende jaar laag blijft en waarschijnlijk nog lager wordt…

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier