24 juni 2019 | Rob Stuiver |

Heb jij dat nu ook als belegger? Dat je denkt dat het toch wel “heel hoog staat”? Dat is niet vreemd na een forse stijging van ca. 15% sinds begin van dit jaar. Tegelijkertijd gaan de staatsleningen ook door het dak. De Duitse 10-jaars rente noteert een effectieve rente van 0,3%…negatief! Dat kan toch niet? O nee? Vanuit het oogpunt bezien van de grootste spelers uit de financiële markten kunnen de toppen nog veel hoger…

Wie zijn de grootste spelers?

De grootste spelers zijn regelmatig in het nieuws. Hierbij kan je denken aan de volgende partijen: op het obligatiegebied hebben we het met name over de Centrale Banken en de Institutionele Beleggers (bijvoorbeeld Pensioenfondsen, Verzekeraars en Staatsfondsen). Op het gebied van de aandelen hebben we het onder andere over diezelfde Institutionele Beleggers én de beursgenoteerde Bedrijven.

Institutionele Beleggers hebben “beleggingsdwang”

Stel je bent een pensioenfonds en je beheert EUR 1.500 miljard (mrd).

De berg wordt almaar groter…Bron: De Nederlandsche Bank

Elk jaar komt daar nog eens netto EUR 25 mrd aan premies bij omdat de ontvangen premies nu eenmaal hoger zijn dan de huidige pensioenuitkeringen. Ook de beleggingen zelf leveren aan rente, dividend, huur etc. inkomsten op voor een totaal van EUR 25 mrd. Ieder jaar moet er dus grofweg EUR 50 mrd worden belegd. Met het huidige beleid gaat er ongeveer EUR 30 mrd naar obligaties en de resterende EUR 20 mrd gaat naar aandelen. Maar zijn die wel verkrijgbaar?

De Europese staatsobligaties raken op!

Nederland is trots op zijn keurige begrotingsbeleid. Vorig jaar hielden we EUR 11 mrd over en ook dit jaar lijkt er een overschot van minimaal EUR 5 mrd uit te komen. De schuld daalt dan tot onder de 50% van ons BNP. Op dit moment daalt de schuld met EUR 350 per seconde en is afgenomen tot onder de EUR 400 mrd. Een mooi gegeven, maar het is maar goed dat we niet meer in de jaren ’90 leven. Toen belegden al onze pensioenfondsen vrijwel volledig in Nederlandse Staatsleningen.

De omvang van alle Nederlandse Pensioenfondsen plus Verzekeraars is nu rond de EUR 2.000 mrd (ja, je leest het goed)! De EUR 1.500 miljard die ik hierboven noemde is namelijk de omvang van alle Nederlandse Pensioenfondsen bij elkaar en daar komt nog EUR 500 mrd bij van de Verzekeraars. Beleg daarvan eens de helft in Nederlandse staatsobligaties… Dat wordt lastig!

De dwang wordt alleen maar groter…

De zoektocht naar veiligheid duurt onverminderd voort. De Nederlandse staatsschuld daalt maar het kapitaal dat belegt moet worden groeit. Als je daaraan toevoegt dat de ECB tijdens het opkoopprogramma ook voor tientallen miljarden onze staatsschuld heeft opgekocht en op de plank heeft gelegd…

De Europese obligatiemarkt wordt relatief snel kleiner

Gelukkig lenen Frankrijk, België, Italië en Spanje nog elk jaar wat meer. Maar met de 3%-norm van Maastricht groeit die schuld minder hard dan de beleggingsportefeuilles van Institutionele Beleggers. O ja, en Duitsland, toch niet onbelangrijk, lost ook af op zijn schuld. Op dit moment EUR 58 per seconde en hiermee zakt de schuld dit jaar onder de 60% van het BNP (minder dan 2.000 mrd). De totale omvang van de Europese schuld stijgt nu met minder dan 1% per jaar. Nu maar hopen dat de ECB niet opnieuw deze markt betreedt.

Krapte brengt rente omlaag en koersen omhoog

Natuurlijk zijn er ook bedrijfsobligaties te koop en is het probleem complexer dan ik nu schets. Maar de richting is duidelijk. Er is héél véél geld dat een bestemming zoekt in veilige (Staats)obligaties en er zijn daarvoor steeds minder Europese Staatsleningen beschikbaar. Dus verbaas je, net als ik, over een rente voor 10-jarig Nederlands Staatpapier van -0,13% effectief per jaar. Echter, het kan nog veel gekker worden. De obligaties raken op! Als ik het zo simpel mag zeggen.

10-jaars rente op een Nederlandse Staatsobligatie is negatief! Bron: Investing

De aandelen raken (ook) op!

Ik zal je niet vervelen met het verhaal dat die Institutionele Beleggers ook aandelen moeten kopen. Dat had je al begrepen. Maar er is een nog veel belangrijkere partij op de financiële markt actief: de Bedrijven zelf. Unilever, Royal Dutch Shell, Ahold en in de VS een compleet leger aan grote bedrijven koopt per jaar eigen aandelen in. Hoeveel die bedrijven kopen wereldwijd? Dat is lastig te zeggen, maar het gaat richting de EUR 1.000 miljard, jaar in jaar uit. Uiteraard komen er ook nieuwe bedrijven naar de beurs op zoek naar kapitaal maar die omvang is een fractie van het bedrag dat ingekocht wordt. Gaan we dan verbaasd zijn dat beurzen stijgen?

Alles op een top

De grote beleggers moeten of Europese obligaties kopen met negatieve rente of aandelen. Beide groepen staan op of tegen hun top. Beiden raken langzaam “op”. Goedkoop zijn ze geen van beide, maar de beleggingsdwang blijft nog wel even. Al dat geld gaat zijn bestemming vinden in zowel aandelen als obligaties. Een zeer sterke, continue, motor die de markten opstuwt. Er is nog geen einde in zicht als je het mij vraagt.

Samenvatting

De Institutionele Partijen hebben steeds meer geld te beleggen terwijl de voorraad Staatsleningen maar beperkt stijgt en tegelijkertijd de aandelenvoorraad krimpt. De krimp is toe te schrijven aan de Bedrijven die hun eigen aandelen inkopen. Beide partijen zijn een belangrijke stimulans achter de huidige bullmarkt in zowel de obligatie- als de aandelenmarkten.

 

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het RBA Fonds en het VOC Fonds. Participeren in het RBA Fonds is mogelijk via de website of via uw broker (ABN Amro & BinckBank, binnenkort DeGiro, Lynx e.d.). In het VOC Fonds participeren is mogelijk vanaf EUR 100.000. Hij schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van de beleggingsstrategie van zijn beleggingsfondsen, waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

 

Lees ook onze blogs

Ik mis niks dankzij de VIX

12 november 2019 | Rob Stuiver | Alternatieven Blogs

De Amerikaanse beurs laat alweer nieuwe toppen laat zien! Ik ben altijd op zoek naar de optimalisatie tussen rendement en risico.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier