1 april 2016 | Rob Stuiver |

Een vreemde eend in de bijt is de beurs van Nieuw Zeeland. Aandelen uit dit naar Nederland vernoemde land (de VOC is dacht ik nooit zover gekomen) tellen slechts voor 0.27% mee in de Wereld Index en iedereen kan dus prima zonder dit land. Maar dat is een vergissing in mijn ogen. Een weging van rond de 5% lijkt me een stuk logischer. Waarom?

Het gekke is dat, misschien door het gebrek aan aandacht en de onhandige tijdzone, de Volatiliteit van deze beurs als geheel vrijwel altijd onder de 10% ligt. Een heel stuk lager dan welk land dan ook. En bij vrijwel elke daling zie je dan ook, zoals bijvoorbeeld in Jan/Feb 2016 dat deze beurs maar ongeveer de helft daalt. En door de jaren heen overigens een prima rendement laat zien.

Die lage Volatiliteit laat zich overigens voor een deel verklaren door de wat afwijkende sectorverdeling. Meer dan gebruikelijk aanwezig zijn Telecom (12%) en Utilities (18%), terwijl Financials (9%) en IT (3%) niet zwaar wegen. Consumer Goods schitteren overigens helemaal door afwezigheid.

Beleggen kan voor zover mij bekend bij Nederlandse Brokers alleen via de ENZL Tracker op de Amerikaanse beurs. Notering is in USD maar onderliggend beleg je wel in NZD natuurlijk.

En als je de valuta af wil dekken kan dat middels een future op de NZD/USD wisselkoers. Dan krijg je het rendement dus in USD met de lage Nieuw Zeelandse Volatiliteit min 2% omdat de rente in NZD hoger is dan in USD. Moet je alleen nog zorgen dat je portefeuille uiteindelijk ook goed afgedekt is qua USD natuurlijk. Maar dat moet ieder voor zich weten.

Hieronder een grafiek van de Nieuw Zeelandse beurs over de laatste 5 jaar.

 

Lees ook onze blogs

Fantasierijke aandelen trekken een sprint, oppassen geblazen?

16 april 2019 | Rob Stuiver | Blogs Portefeuille opbouw

De AEX staat dit jaar al weer 16 procent in de plus. Fantasierijke aandelen, die wat harder op en neer bewegen, staan inmiddels ruim 20 procent hoger. Volgens ons doet dit soort aandelen, als groep, op de lange termijn, juist beduidend minder dan de index.

10 Knikkers verdienen met een calloptie Eurostoxx 50

24 januari 2019 | Rob Stuiver | Blogs Opties

Weinig aandacht in onze blogs de afgelopen jaren voor de Eurostoxx 50. Gelukkig maar, de index staat precies op hetzelfde niveau als vijf jaar geleden. Net boven de 3.100 punten. In de tussentijd tikten we 3.800 aan in 2015 en 3.700 in 2018.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier