22 augustus 2019 | Rob Stuiver |

In de afgelopen weken is de rente spoorloos verdwenen. De laatste banken zijn nog verder opgeschoven naar 0% spaarrente en spreken al voorzichtig over negatieve rentes. Dit is een waar paradijs voor leners maar helaas een hel voor spaarders en veilige beleggers…wat nu?

De Nederlandse overheid leent tegen negatieve rente

Diverse triggers deze week om het weer eens over de lage of volledig ontbrekende rente te hebben. Wat dacht je van sommige Deense hypotheken waarop je tegenwoordig rente ontvangt in plaats van betaalt? Of van de Duitse overheid die 1 miljard leent voor 30 jaar zonder ook maar één euro aan rente te betalen? Maar het mooiste nieuws kwam van de BV Nederland, de Nederlandse overheid overweegt om 50(!) miljard euro in een investeringsfonds te stoppen. Het doel van het fonds is om investeringen te doen in betere infrastructuur, beter onderwijs en innovatie. Écht investeren in de toekomst dus, met als opbrengst een grotere economie in de toekomst. Kabinet wil staatsschuld fors verhogen voor extra investeringen – Volkskrant

Wie gaan die 50 miljard ophoesten? Dat zijn de pensioenfondsen en spaarders die nog steeds Nederlandse staatsleningen opnemen als “veilig” deel binnen hun beleggingsportefeuille. Daar willen ze dan vast een nette vergoeding voor…maar nee, ze zijn bereid er en passant 0,5% rente voor te… BETALEN!!??

Ja, de Nederlandse Staat leent geld om te investeren, stel 50 miljard en krijgt daarvoor élk jaar 250 miljoen aan rente! Het moet niet veel gekker worden.

Vraag naar ‘veilige’ beleggingen blijft toenemen

Met de diverse Centrale Banken weer in de modus van verruimen neemt de vraag naar veilig papier alleen maar toe. Sinds begin dit jaar zijn de lange rentes in alle landen flink gedaald, vaak méér dan een half procent. Dat is ook niet zo vreemd als je kijkt naar de instroom in obligatiefondsen en obligatie-ETF’s (trackers), dat gaat per week met miljarden tegelijk. Hierdoor hebben nu enkele overheden hun hele staatschuld tegen negatieve rente genoteerd staan op de kapitaalmarkten.

Grijze haren?

Misschien zou je denken dat ik van dit fenomeen grijze haren krijg… Zoals je weet heb ik er weinig mee op dat er geld wordt uitgeleend aan overheden onder bijbetaling van rente. Zeker als de koopkracht van dat spaargeld verder wordt aangetast door inflatie en belastingen op vermogen. Maar nee, met deze subtitel doel ik hier op de vergrijzing van de gemiddelde Europeaan of nog erger, de Japanner.

De afgelopen weken heb ik door Japan mogen reizen, een mooi en boeiend land. “Wel een beetje vreemde jongens die Japanners” zou Asterix zeggen. Schokkend was te lezen dat over 1.000 jaar de laatste Japanner het licht uitdoet. Inmiddels worden er in Japan een stuk minder kinderen geboren dan er ouderen overlijden, een krimp van de bevolking. En diegenen die er nog zijn, nog altijd 125 miljoen inwoners, zijn gemiddeld elk jaar een beetje ouder. Kijken we naar Europa dan zien we zeker parallellen in landen als Duitsland en Italië, weliswaar met iets vertraging.

Langdurig lage rente

Vergrijzing leidt tot voorzichtig(er) beleggen. Al die ouderen hebben gemiddeld meer geld dan jongeren en daarnaast een kortere beleggingshorizon. Het geld is immers vaak nodig als aanvulling op inkomen. Als de ouderen dan voor veilige havens kiezen… al dan niet via hun pensioenfondsen… dan daalt de rente om vervolgens nog heel lang ultra laag te blijven. Althans, dat vermoed ik. Kijk maar naar Japan waar dit al ruim twee decennia aan de gang is. Dus al ruim voor de crisis van 2008.

Paradijs voor investeerders

Zijn er dan ook groepen die van deze lage/negatieve rentes profiteren? Zeker, bijvoorbeeld huizenkopers met extreem lage hypotheeklasten, overheden zoals Nederland die rente ontvangen in plaats van betalen, bedrijven die bijna gratis kunnen lenen en natuurlijk dat ene dorpje in Gallië… met z’n dependance op de Herengracht 180. Waar men in aandelen belegt met geleend geld, flinke dividenden opstrijkt, koerswinsten boekt en er ‘s avonds tijdens het verorberen van een zwijn goed gelachen wordt om het gratis geld dat men leent… “Rare jongens, die spaarders “.

 

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het RBA Fonds en het VOC Fonds. Participeren in het RBA Fonds is mogelijk via de website of via uw eigen broker (ABN Amro & BinckBank of informeer bij uw eigen broker). In het VOC Fonds participeren is mogelijk vanaf EUR 100.000. Rob schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van de beleggingsstrategie van zijn beleggingsfondsen, waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

Lees ook onze blogs

Ik mis niks dankzij de VIX

12 november 2019 | Rob Stuiver | Alternatieven Blogs

De Amerikaanse beurs laat alweer nieuwe toppen laat zien! Ik ben altijd op zoek naar de optimalisatie tussen rendement en risico.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier