15 november 2018 | Rob Stuiver | Blogs Portefeuille opbouw

Onguur najaarsweer, dat is wat me te binnen schiet als ik aan beleggen denk in dit moeizame vierde kwartaal. Beduidend meer beweging dan we de laatste twee jaar gewend waren, los van die spike naar beneden in februari natuurlijk.

Is de bull market nog intact?

Natuurlijk, dit soort correcties van pak ’m beet 10% horen erbij en komen soms voor. Alhoewel, twéé correcties van 10% in één kalenderjaar is wel bijzonder, de laatste keer dat dat gebeurde was in 1960 (in de VS). Met een beetje geluk is de daling zo weer over en dan heb je op zich niet zo heel veel aan veiligheid. Maar de vraag is altijd of het hierbij blijft, qua daling. Of zijn we halverwege de daling die straks overgaat in een bear market (daling van méér dan 20% vanaf de top)? En pakken de IT-aandelen zoals Apple en Amazon bij een herstel direct hun koersverliezen weer terug? Want die zitten al in een individuele bear market…Of worden beleggers, na deze correcties, behoudender ten opzichte van risicovollere aandelen?

Sectorrotatie:

Wat ik de laatste maand veel zie zijn de forse verschillen tussen de sectoren. Op risk-off dagen daalt de IT-sector zomaar 2% tot 3%, terwijl Nutsbedrijven (Utilities) en Consumptiegoederen (Consumer Staples) een plus neerzetten. Sterker nog, dat is ook wat er per saldo, sinds 1 oktober, aan de hand is. Nestlé en Johnson&Johnson evenaren deze week hun all-time-highs van het begin van dit jaar en Coca Cola zet zelfs een nieuwe top neer. Kijk maar eens naar de combinatie grafiek. Terwijl Europese en Amerikaanse beurzen een kleine 10% onder de top staan laten deze drie een zeer degelijk rendement zien. Deze drie Large-Cap aandelen behoren bij de groep minst beweeglijke aandelen ter wereld: het zijn de pure Low Volatility aandelen.

Sterke Low Volatility aandelen versus indices SPX=S&P500; QQQ=Nasdaq, bron Bloomberg

Wat betekent dit voor mijn portefeuille?

Onderzoek na onderzoek heeft uitgewezen dat in het verleden, bij flinke beursdalingen maar ook in kwakkelperiodes, Low Volatility aandelen zowel minder risicovol zijn als méér opleveren t.o.v. de gehele aandelenmarkt. Wanneer de economische groei in de wereld wat af lijkt te nemen, bijvoorbeeld door de handelsconflicten of de Brexit, is dit wel iets om over na te denken. Misschien zijn die oersaaie aandelen zo gek nog niet… Overigens snap ik het wel dat u na een aantal jaar van minder aantrekkelijke rendementen in Low Volatility aandelen er niet meer in geloofde. Ik kreeg dit jaar ook de neiging veel meer in IT te willen beleggen. Niet gedaan overigens….

Vanaf de start van dit jaar staan de Low Volatility aandelen, zowel in de VS als Europa, inmiddels een slordige 2% voor op de gewone indices. In de Emerging Markets is het gat inmiddels opgelopen tot ruim 7%. In de eerste maand van dit jaar, in alle euforie van een “melt-up” was dat nog andersom zo ongeveer…

Conclusie:

Low Volatility aandelen blijven ons positief verrassen. Dit keer na een langere periode van underperformance overigens. Maar precies wanneer je ze nodig hebt, in dalende beurzen.

Ontvang je onze blog nog niet automatisch in je mailbox? Schrijf je dan onderaan deze pagina in.

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het VOC Fonds. Het fonds heeft een registratie bij de AFM maar géén vergunning. Participeren is mogelijk vanaf EUR 100.000. Hij schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van zijn beleggingsstrategie waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

Meer blogs

Volatiliteit stijgt met 100% in 2018. Wat brengt 2019?

12 december 2018 | Rob Stuiver | Alternatieven Blogs

Zoals het er nu voorstaat (12 december 2018) gaan we dit jaar waarschijnlijk afsluiten met een negatief rendement voor de wereldwijde aandelenmarkt. De aandelenkoersen zijn iets harder gedaald dan we verdienden aan de ontvangen dividenden… Big deal?

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier