2 mei 2017 | Rob Stuiver |

 

Welke strategie je ook volgt als belegger, minstens zo belangrijk als de selectiecriteria is je Money Management. Hoeveel koop je van wat je wilt kopen, hoe onderhoud je de portefeuille zodat die in lijn blijft met de geldstromen etc. En zeker als je probeert te timen is dit van groot belang. En daar wil ik gelijk iets over zeggen. Ik geloof dat het bijna onmogelijk is om de beurs als geheel te timen. Bijna zeg ik, soms zijn er van die periodes dat er wel heel veel signalen op rood gaan, vandaar dat ik hier onder olv Rob Brand toch een stukje aan waag. Niet voor het kleine geneuzel van een procentje meer of minder bij kleinere marktbewerkingen, maar puur om wat geld van tafel te halen als hefboombelegger indien er veel signalen zijn dat markt fors kan dalen. Zonder echt uit te stappen, meer de schade beperken als de daling er echt komt…… En die schade wordt al behoorlijk gedempt door de LowVol aandelen en niet te vergeten het schrijven van call opties op de gewone index (zie Saai Beleggen).

Hoe houden we de hefboom op 2

[hier dia 33/35/36]

Een constante hefboom van 2 is een utopie, maar door de diverse marktcycli heen ongeveer het gemiddelde…… Op de top van de markt zorgen we dat de hefboom niet hoger is dan 1.75….. Stijgt de markt dan kopen we bij, lager dan 1.75 willen we niet, dat kost te veel rendement. Gaat de beurs zakken dan stijgt de hefboom vanzelf naar 2 en hoger. Deels gedempt door het schrijven van nieuwe call opties in Saai Beleggen, de kern van de aandelenportefeuille. Maar bij daling boven de 10% kan het maar zo zijn dat de hefboom rond de 2 aanlandt…. Niks doen….. Pas bij 20% daling ongeveer kan het zijn dat de hefboom boven de 2.25 komt en wordt het tijd een beetje af te bouwen….. Om later als de hefboom daalt weer terug te kopen, hierin niet te lang wachten aub. Dit terugkopen kost geregeld wat geld omdat je op een iets hogere beurs terugkoopt…. Maar lang niet altijd als je met je geschreven call opties de val hebt weten te dempen en die winst nu gebruikt om op een lager niveau terug te kopen. Zo heb ik in februari 2016 rond de AEX 400 een paar dingen verkocht en inmiddels met bijna dezelfde koersen weer teruggekocht… Niks aan de hand dus.

Mocht het echt de spuigaten uitlopen met de daling zoals in 2008, wees dan gesteund door je Conservatieve Aandelen en ontvangen optiepremie en uiteindelijk koop je dan in 2009 alles weer terug… Dikke schrik maar uiteindelijk niet al te veel aan de hand als je je lange termijn bril opzet!

Download boek.

 

Lees ook onze blogs

Fantasierijke aandelen trekken een sprint, oppassen geblazen?

16 april 2019 | Rob Stuiver | Blogs Portefeuille opbouw

De AEX staat dit jaar al weer 16 procent in de plus. Fantasierijke aandelen, die wat harder op en neer bewegen, staan inmiddels ruim 20 procent hoger. Volgens ons doet dit soort aandelen, als groep, op de lange termijn, juist beduidend minder dan de index.

10 Knikkers verdienen met een calloptie Eurostoxx 50

24 januari 2019 | Rob Stuiver | Blogs Opties

Weinig aandacht in onze blogs de afgelopen jaren voor de Eurostoxx 50. Gelukkig maar, de index staat precies op hetzelfde niveau als vijf jaar geleden. Net boven de 3.100 punten. In de tussentijd tikten we 3.800 aan in 2015 en 3.700 in 2018.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier