2 mei 2017 | Rob Stuiver |

 

Welke strategie je ook volgt als belegger, minstens zo belangrijk als de selectiecriteria is je Money Management. Hoeveel koop je van wat je wilt kopen, hoe onderhoud je de portefeuille zodat die in lijn blijft met de geldstromen etc. En zeker als je probeert te timen is dit van groot belang. En daar wil ik gelijk iets over zeggen. Ik geloof dat het bijna onmogelijk is om de beurs als geheel te timen. Bijna zeg ik, soms zijn er van die periodes dat er wel heel veel signalen op rood gaan, vandaar dat ik hier onder olv Rob Brand toch een stukje aan waag. Niet voor het kleine geneuzel van een procentje meer of minder bij kleinere marktbewerkingen, maar puur om wat geld van tafel te halen als hefboombelegger indien er veel signalen zijn dat markt fors kan dalen. Zonder echt uit te stappen, meer de schade beperken als de daling er echt komt…… En die schade wordt al behoorlijk gedempt door de LowVol aandelen en niet te vergeten het schrijven van call opties op de gewone index (zie Saai Beleggen).

Hoe houden we de hefboom op 2

[hier dia 33/35/36]

Een constante hefboom van 2 is een utopie, maar door de diverse marktcycli heen ongeveer het gemiddelde…… Op de top van de markt zorgen we dat de hefboom niet hoger is dan 1.75….. Stijgt de markt dan kopen we bij, lager dan 1.75 willen we niet, dat kost te veel rendement. Gaat de beurs zakken dan stijgt de hefboom vanzelf naar 2 en hoger. Deels gedempt door het schrijven van nieuwe call opties in Saai Beleggen, de kern van de aandelenportefeuille. Maar bij daling boven de 10% kan het maar zo zijn dat de hefboom rond de 2 aanlandt…. Niks doen….. Pas bij 20% daling ongeveer kan het zijn dat de hefboom boven de 2.25 komt en wordt het tijd een beetje af te bouwen….. Om later als de hefboom daalt weer terug te kopen, hierin niet te lang wachten aub. Dit terugkopen kost geregeld wat geld omdat je op een iets hogere beurs terugkoopt…. Maar lang niet altijd als je met je geschreven call opties de val hebt weten te dempen en die winst nu gebruikt om op een lager niveau terug te kopen. Zo heb ik in februari 2016 rond de AEX 400 een paar dingen verkocht en inmiddels met bijna dezelfde koersen weer teruggekocht… Niks aan de hand dus.

Mocht het echt de spuigaten uitlopen met de daling zoals in 2008, wees dan gesteund door je Conservatieve Aandelen en ontvangen optiepremie en uiteindelijk koop je dan in 2009 alles weer terug… Dikke schrik maar uiteindelijk niet al te veel aan de hand als je je lange termijn bril opzet!

Download boek.

 

Lees ook onze blogs

4×4 deel II: de leveraged ETF

14 januari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

In deze serie van vier over hefboombeleggen bespreken we deze keer de populaire leveraged ETF’s. Ofwel trackers met een hefboom. Met name populair in Amerika, in Nederland steekt men liever geld in de turbo’s,,,

Voorspelling 2020: AEX naar 625 punten

2 januari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Money management

Na de lading van research van alle fondshuizen met voorspellingen voor het beleggingsjaar 2020 kan ik maar een conclusie trekken: “oude wijn in nieuwe zakken”.

Beurs verder omhoog? Ik neem de route met de 4×4

24 december 2019 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

De laatste tijd is er weer veel discussie over hefboombeleggen. Als pleitbezorger van deze manier van beleggen mag mijn standpunt in die discussie duidelijk zijn. Graag neem ik je de komende vier blogs mee in mijn denkwereld.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier