1 juni 2019 | Tenne Tromp |

Fonds in beeld

door 

AMSTERDAM Het opgelaaide handelsconflict tussen de VS en China heeft een einde gemaakt aan de maandenlange opmars van de aandelenbeurzen. Stevige koersschommelingen zijn nu aan de orde van de dag. Beleggers die het risico op hun aandelen willen afbouwen, hoeven niet per se in te leveren op het verwachte rendement.

Vroeger deed een belegger er bij onzekere marktomstandigheden goed aan een deel van zijn aandelenposities om te zetten in obligaties. Inmiddels is dit echter onaantrekkelijk, omdat de rente tot bijna 0% is gedaald. „Rekening houdend met de inflatie en de vermogensrendementsheffing lever je zo elk jaar 2 tot 3% aan koopkracht in”, stelt fondsmanager Rob Stuiver van het RBA Fonds.

Dit fonds beoogt op lange termijn evenveel rendement als de wereldaandelenindex te realiseren, maar dan met een beduidend lager risico. Dit gebeurt via een belegging in aandelen met een relatief lage bewegelijkheid. En dan niet rechtstreeks in bijvoorbeeld Heineken of Nestlé, maar via zogenoemde low volatility etf’s. Deze selecteren automatisch de aandelen met de geringste koersschommelingen in de voorgaande periode. 

De theorie is dat meer risico op termijn meer rendement oplevert. „Maar dat klopt niet”, benadrukt de fondsmanager. „Onderzoek van onder meer Robeco wijst uit dat aandelen met een lage volatiliteit over een periode van enkele decennia zelfs een extra rendement van minstens 1% per jaar opleveren.”

Opties

Het RBA Fonds drukt de koersschommelingen verder ook door call-opties op indices zoals de Amerikaanse S&P500 en de Eurostoxx 50 te schrijven met een gemiddelde looptijd van zes maanden. Dit levert premie op en remt het verlies bij stevige koersdalingen. Daar staat wel tegenover dat een gedeelte van de winstpotentie weggegeven wordt.

Het fonds dekt bovendien het valutarisico zoveel mogelijk af en is twee keer per maand verhandelbaar. Beleggers kunnen zowel rechtstreeks als via BinckBank en ABN Amro instappen.

Lees ook onze blogs

Beleggen in roerige tijden. Hoe ga je om met de hefboom….

12 Maart 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

Stap voor stap komen de westerse economieën nu ook tot stilstand door de immense impact van het Covid-19 virus. Een recessie in vele landen ligt op de loer, hoewel alleen de angst hiervoor de beurzen al in een felle neerwaartse spiraal heeft doen belanden.

Proefballon: Eerlijk zullen we alles delen

27 februari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Money management

Zoals je geregeld kunt lezen is Nederland nogal eens in paniek over de pensioenen en maken we ons zorgen of we wel alles kunnen betalen. Terwijl we een van de best gefundeerde pensioenstelsels hebben ter wereld. Nederland is welvarend. Toch is het begrip inkomens -en vermogensongelijkheid een interessant thema. 

4×4 deel IV: Hefboom via callopties

12 februari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

In deze serie van vier over hefboombeleggen bespreken we deze keer de Opties. De optiemarkt is in Nederland zeer volwassen, wij hebben niet alleen de oudste maar ook gelijk een van de meest liquide optiemarkten ter wereld.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier