1 juni 2019 | Tenne Tromp |

Fonds in beeld

door 

AMSTERDAM Het opgelaaide handelsconflict tussen de VS en China heeft een einde gemaakt aan de maandenlange opmars van de aandelenbeurzen. Stevige koersschommelingen zijn nu aan de orde van de dag. Beleggers die het risico op hun aandelen willen afbouwen, hoeven niet per se in te leveren op het verwachte rendement.

Vroeger deed een belegger er bij onzekere marktomstandigheden goed aan een deel van zijn aandelenposities om te zetten in obligaties. Inmiddels is dit echter onaantrekkelijk, omdat de rente tot bijna 0% is gedaald. „Rekening houdend met de inflatie en de vermogensrendementsheffing lever je zo elk jaar 2 tot 3% aan koopkracht in”, stelt fondsmanager Rob Stuiver van het RBA Fonds.

Dit fonds beoogt op lange termijn evenveel rendement als de wereldaandelenindex te realiseren, maar dan met een beduidend lager risico. Dit gebeurt via een belegging in aandelen met een relatief lage bewegelijkheid. En dan niet rechtstreeks in bijvoorbeeld Heineken of Nestlé, maar via zogenoemde low volatility etf’s. Deze selecteren automatisch de aandelen met de geringste koersschommelingen in de voorgaande periode. 

De theorie is dat meer risico op termijn meer rendement oplevert. „Maar dat klopt niet”, benadrukt de fondsmanager. „Onderzoek van onder meer Robeco wijst uit dat aandelen met een lage volatiliteit over een periode van enkele decennia zelfs een extra rendement van minstens 1% per jaar opleveren.”

Opties

Het RBA Fonds drukt de koersschommelingen verder ook door call-opties op indices zoals de Amerikaanse S&P500 en de Eurostoxx 50 te schrijven met een gemiddelde looptijd van zes maanden. Dit levert premie op en remt het verlies bij stevige koersdalingen. Daar staat wel tegenover dat een gedeelte van de winstpotentie weggegeven wordt.

Het fonds dekt bovendien het valutarisico zoveel mogelijk af en is twee keer per maand verhandelbaar. Beleggers kunnen zowel rechtstreeks als via BinckBank en ABN Amro instappen.

Lees ook onze blogs

Ik mis niks dankzij de VIX

12 november 2019 | Rob Stuiver | Alternatieven Blogs

De Amerikaanse beurs laat alweer nieuwe toppen laat zien! Ik ben altijd op zoek naar de optimalisatie tussen rendement en risico.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier