18 april 2019 | Rob Stuiver |

Laten we beginnen met de volgende vraag: “Wie koopt er nog steeds aandelen…?” Ik bedoel, wie koopt er ook nog ná de stijging van ruim 20% sinds Kerstavond? Zijn die beleggers gek geworden? En waarom kochten ze niet rond de jaarwisseling? Met Kerstavond stonden de aandelen toch een stuk lager?

U zoekt een rationele verklaring? Misschien is die er wel niet….

Interview Larry Fink op CNBC

Meest opmerkelijke wat ik deze week zag was een interview met Larry Fink van BlackRock op CNBC, zie de clip hier. Een alom gerespecteerd belegger. Blackrock is de grootste manager van beleggingsfondsen ter wereld, onder andere met hun ETF franchise iShares. De instroom van nieuwe gelden nam het eerste kwartaal toe met maar liefst USD 65 miljard en hun winst groeide ook lekker door. Vreemd genoeg ging het grootste deel van het nieuwe geld richting de obligaties. Dat kan je je in Europa met rentes van rond de 0% niet voorstellen maar in de VS doen de obligaties nu rond de 2,5%.

Voorspelling: de “melt up” komt eraan

Maar wat zei deze doorgewinterde belegger? Hij hield serieus rekening met een zogenaamde ‘melt-up’. Ofwel een flink verdere stijging van de aandelenmarkten. Als een van de mogelijk oorzaken noemde hij het ‘opdrogen’ van het aanbod van aandelen.

U herkent dat wel van de Amsterdamse huizenmarkt, om maar een dwarsstraat te noemen. In vergelijking met de rest van het land zijn er in Amsterdam maar weinig huizen in handen van de bewoners zelf, er zijn veel meer huurwoningen. Er is een aanzuigende werking doordat veel topbedrijven zich hier vestigen etc. En als het aanbod opdroogt, zoals vorig jaar, dan kan een markt ongehoord hard stijgen ondanks dat het al geen bodemprijzen meer waren. De ‘melt up’ in de Amsterdamse huizenmarkt werd mede veroorzaakt doordat beleggers met niet renderend spaargeld de huizenmarkt opkwamen. Dat alles stuwde de vraag. En daarna de prijs.

Oorzaken van een “melt up”

Als we de huizenmarkt vervangen door de aandelenmarkt dan kunt u zich zo’n “melt up” ook wel voorstellen. Aandelenmarkten zijn weer verdacht kalm de laatste weken. Met een succesvolle oplossing voor de VS/China handelsoorlog wordt rekening gehouden, de Brexit effecten lijken vooralsnog beperkt en China tuft lekker door ondanks de teruggang eind vorig jaar. Nou ja teruggang… het groeide iets minder hard dan gewenst.

Beleggers die stap voor stap, al is het aarzelend en met lichte tegenzin, hun cash omzetten in aandelen krijgen in Europa meteen 3% dividend en in de VS 2% dividend. In de VS wordt het dividend nog eens aangevuld met flinke inkoopprogramma’s van aandelen.

De aandeleninkoopmachine (in de VS) koopt…

Een van de belangrijkste oorzaken van de aanhoudende stijging van de aandelenmarkt is de aandeleninkoopmachine. Los van de pensioenfondsen die steeds meer te beleggen krijgen, zijn het de bedrijven zélf die als koper optreden in de markt. Die bedrijven kijken niet zozeer naar de koers, maar meer naar de kans om hun overtollige cash aan het werk te zetten. Daarmee zorgen ze dat de winst straks met minder aandeelhouders hoeft te worden gedeeld. Ook in Europa zie je dit fenomeen. Steeds meer grote bedrijven als Shell en Nestlé doen ook mee aan deze trend.

… voor 800 miljard dollar in. Hoeveel geld is dat?

Weet u hoeveel ING, onze prachtige grote vooruitstrevende bank waard is op de beurs? Rond de 55 miljard euro. Zonder enig probleem worden door bedrijven uit de VS op maandbasis een bedrag gelijk aan de totale waarde van ING ingekocht. En dan bedoel ik iedere maand! 800 miljard dollar is ook ongeveer het Bruto Nationaal Product (BNP) van Nederland, dat bedrag slikt de inkoopmachine in de VS dus in één jaar op.

Als Ajax de finale haalt waarom de AEX dan niet?

Na de onverwachte opmars van Ajax in de Champions League hebben we 18 miljoen fans langs de zijlijn staan. Velen gaan kijken naar de halve finales en weten dat de snelle overmars veel langer heeft aangehouden dan verwacht. Dit resultaat werd onwaarschijnlijk geacht door vele fans net als bijvoorbeeld een AEX stand op 650 punten door beleggers. Ook ik heb enige moeite met dit eindejaardoel. Maar wat is gekker? Na drie voorrondes in de halve finale staan met een zeer getalenteerde ploeg of nog eens 15% stijgen, nadat we al 17% gehad hebben, dit jaar?

AEX Index vanaf 2017 – bron Bloomberg

Wat is nodig voor een ‘melt up’?

Eigenlijk een mix van een paar dingen die goed moeten uitpakken. Allereerst rust aan het internationale front, ruimhartig opererende centrale banken, bedrijven die stug doorgaan met het verkleinen van de totale voorraad aan aandelen én iets meer enthousiasme bij de beleggers die nu nog angstig tegen de wereld aankijken en nog aan het warmlopen zijn langs de zijlijn. Maar dan kan het ook hard gaan!

En als u met mij meedroomt… Het VOC Fonds staat op dit moment  op een jaarrendement van circa 35%. Stel dat we dat rendement ook realiseren over de tweede helft van het jaar (plus de verlenging)? Dan staat er aan het einde van het jaar méér dan 80% op de borden. “Too good to be true?” Maybe, maar uitsluiten durf ik deze ‘melt up’ van de heer Fink niet. In de jaren ’90 waren dit soort spikes echt geen uitzondering. Wij blijven kijken naar de wedstrijd, zowel van Ajax als van de AEX en de S&P500 Index!

Conclusie:

Ik hoop dat Ajax, na de Engelse horde in de halve finale, nog een wedstrijd mag spelen. En dat de beurs ook, langer dan verwacht, vriend en vijand zal verbazen. Te euforisch voor u? Of krijgt u na deze blog de kriebels met uw reservespelers die warm lopen langs de zijlijn?

 

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het RBA Fonds en het VOC Fonds. Participeren in het RBA Fonds is mogelijk vanaf EUR 10.000 en in het VOC Fonds vanaf EUR 100.000. Hij schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van de beleggingsstrategie van zijn beleggingsfondsen, waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

Lees ook onze blogs

4×4 deel IV: Hefboom via callopties

12 februari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

In deze serie van vier over hefboombeleggen bespreken we deze keer de Opties. De optiemarkt is in Nederland zeer volwassen, wij hebben niet alleen de oudste maar ook gelijk een van de meest liquide optiemarkten ter wereld.

4×4 deel III: Turbo’s

4 februari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

In deze serie van vier over hefboombeleggen bespreken we deze keer de Turbo, ook wel de Trader of de Sprinter genoemd. Turbo’s zijn een geliefd instrument van de doe-het-zelf belegger in Nederland.

4×4 deel II: de leveraged ETF

14 januari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

In deze serie van vier over hefboombeleggen bespreken we deze keer de populaire leveraged ETF’s. Ofwel trackers met een hefboom. Met name populair in Amerika, in Nederland steekt men liever geld in de turbo’s,,,

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier