7 juni 2019 | Rob Stuiver |

Mei 2019: ‘Tarief’zand in de beursmachine, LowVol houdt zich relatief goed

Dit is onze maandelijkse samenvatting van de beursmaand. Hierin leggen wij de focus op de beleggingsfilosofie van Stuiver Asset Management. Vanuit deze filosofie beheren wij op dit moment twee succesvolle beleggingsfondsen: het VOC Fonds en het RBA Fonds.

Algemeen: MSCI World Index* -6,0%

De maand mei steekt lelijk af bij de vier mooie eerste maanden van het jaar. Trump zette het handelsconflict met China op scherp en prompt zijn de beurzen van slag. Niet zo vreemd natuurlijk, dit is een belangrijke economische kwestie. Feit is wel dat hij zich dit kan veroorloven omdat de Amerikaanse economie zeer goed draait, de inflatie is laag en de werkeloosheid is dat ook. Of de maand juni beter nieuws brengt op handelsgebied valt te bezien. Misschien dat de G7 top, eind juni, meer duidelijkheid brengt. De omkeer van de trend zorgde in mei wel voor een sterke relatieve performance van LowVol aandelen. In de VS en Europa daalden ze niet veel meer dan 1%. In de Emerging Markets, waar markten het meeste daalden door de oplaaiende handelsoorlog, daalden ze ook procenten minder dan de brede indices.

De vorige maand was er sprake van een nieuwe top, die is nu weer een beetje uit zicht. Al is het natuurlijk nog steeds prima mogelijk om de komende maanden een nieuwe top neer te zetten. Dat blijft onmogelijk om te voorspellen.

Low Volatility aandelen

De Low Volatility aandelen presteerden wereldwijd met -1,5% veel beter dan de normale aandelenindices. Sinds 1 januari 2019 lopen deze aandelen zelfs voor op de normale indices. Sterk spul die Low Volatility aandelen!

Opties schrijven

Het schrijven van callopties op de gewone indices wereldwijd (Rustig Beleggen) leverde deze maand 1,8% rendement op. De verdiende tijdswaarde werd teniet gedaan door het effect van de duidelijk opgelopen implied volatility deze maand. Maar gelukkig, bij een beursdaling van -6,0% levert het schrijven van out-of-the-money calls per saldo flink op. En dempt deze maand onze daling.

Deze twee eerste stappen van ons beleggingsproces gebruiken we in zowel ons VOC Fonds als ons RBA Fonds. Gezien de premies die we op de markten kunnen ontvangen, aangevuld met ons geloof in Low Volatility aandelen in kwakkelende markten, leidt dit tot een mooi klimaat. Een goede basis om het met deze twee stappen in 2019 beter te doen dan de beurs.

Het RBA Fonds bestaat uit deze eerste twee stappen, het resultaat in mei was -0,6%. Een fractie van de daling die de aandelenbeurzen lieten zien. Vanaf het begin van het jaar staat het fonds op +7,5%. Bezoek voor meer informatie de website van het RBA Fonds.

Voor de meer ondernemende belegger in het VOC Fonds passen wij daarnaast nog de volgende stappen toe:

Alternatives

Alternatives lieten een negatief beeld zien in deze treurige beleggingsmaand. Het beste was dit zichtbaar bij de dalende Dividenden en de oplopende volatiliteit. Private Equity en Hedge Funds bleven verrassend goed liggen deze maand.

Optiestrategieën

De volatiliteit steeg deze maand weer van 13,2 naar 18,7 punten. Short straddles en strangles hadden last van de forse koersbeweging van de beurs alsmede van de oplopende volatiliteit.

Op www.vocbeleggen.nl is over al deze onderwerpen heel veel informatie terug te vinden. Binnen het archief van onze blogs kan je gemakkelijk zoeken op jouw favoriete onderwerp.

Het VOC Fonds past bovengenoemde vier stappen toe. Met behulp van een hefboom in het fonds resulteerde dit in mei in een daling van -8,8%. Vanaf begin dit jaar staat het fonds op +25,9% en doen we het (enkelvoudig) 4% beter dan de MSCI Index*.

Vooruitzichten

Een geweldige start van 2019 ondanks een kleine stap terug. Low Volatility aandelen doen het goed dit jaar en dat is de basis van al onze beleggingen!

 

* MSCI ACWI with Developed Markets 100% hedged to EUR Net Total Return Index

 

Ter verduidelijking, de beschreven beleggingsvoorkeuren passen wij toe in de beleggingsfondsen die wij beheren als asset manager. De overtuiging om conservatieve aandelen (low volatility) te combineren met opties en alternatieve beleggingen maakt ons uniek in de asset management industrie. Op onze websites is veel informatie over de verschillende onderwerpen na te lezen. Uiteraard wijzen wij erop dat wij géén beleggingsadvies geven.

Lees ook onze blogs

Beleggen in roerige tijden. Hoe ga je om met de hefboom….

12 Maart 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

Stap voor stap komen de westerse economieën nu ook tot stilstand door de immense impact van het Covid-19 virus. Een recessie in vele landen ligt op de loer, hoewel alleen de angst hiervoor de beurzen al in een felle neerwaartse spiraal heeft doen belanden.

Proefballon: Eerlijk zullen we alles delen

27 februari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Money management

Zoals je geregeld kunt lezen is Nederland nogal eens in paniek over de pensioenen en maken we ons zorgen of we wel alles kunnen betalen. Terwijl we een van de best gefundeerde pensioenstelsels hebben ter wereld. Nederland is welvarend. Toch is het begrip inkomens -en vermogensongelijkheid een interessant thema. 

4×4 deel IV: Hefboom via callopties

12 februari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

In deze serie van vier over hefboombeleggen bespreken we deze keer de Opties. De optiemarkt is in Nederland zeer volwassen, wij hebben niet alleen de oudste maar ook gelijk een van de meest liquide optiemarkten ter wereld.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier