5 april 2019 | Rob Stuiver |

Maart: fantastisch kwartaal

Dit is onze maandelijkse samenvatting van de beursmaand. Hierin leggen wij de focus op de beleggingsfilosofie van Stuiver Asset Management. Vanuit deze filosofie beheren wij op dit moment twee succesvolle beleggingsfondsen: het VOC Fonds en het RBA Fonds.

Algemeen: MSCI World Index* +1,5%

De maand maart was een kalme maand voor de MSCI Index nadat we in de eerste twee maanden al een flinke sprong hadden gemaakt. Dit leidt tot een beursstijging van 12,1% over het eerste kwartaal.

Het meest opvallende deze maand was de daling van de lange rente in de VS met 0,3%. De economische groei lijkt wereldwijd wat af te zwakken, zonder nu meteen in een recessie te schieten. Obligatiemarkten prijzen zo langzamerhand wél een recessie in, de aandelenmarkten echter niet. Aandelen, met goede dividenden, worden relatief goedkoop als alternatief voor obligaties die überhaupt geen rente meer opleveren. Op dit moment is het zo dat je de 10-jarige Duitse staatslening kan kopen maar wel met het vriendelijke verzoek om ieder jaar gemiddeld 0,07% rente aan de Duitse staat te betalen. In Nederland betaalt de staat nog wel, een schamele 0,02%. Dat beleggers dus deels vluchten in stabiele LowVol aandelen is niet zo verrassend.

De wereldwijde aandelen in de MSCI Index stegen in maart 1,5%. Minder dan voorafgaande maanden, maar als ik me kon abonneren op 1,5% per maand, ofwel bijna 20% per jaar dankzij het rente-op-rente effect, dan zou ik dat vermoedelijk toch wel doen! Beurzen stegen geholpen door de  dalende rente en ondanks voortdurende Brexit onrust.

Low Volatility aandelen

De Low Volatility, conservatieve, aandelen presteerden wereldwijd sterk. De aandelen gingen zij-aan-zij met de normale bredere aandelenindices. Deze maand stegen deze aandelen 1,7%. Dat is positief te noemen, meestal kunnen Low Volatility aandelen dit stevige stijgingstempo niet een-op-een volgen.

Opties schrijven

Het schrijven van callopties op de gewone indices wereldwijd (Rustig Beleggen) kostte wat rendement deze maand. De verdiende tijdswaarde werd nog wel aangevuld met het effect van de verder dalende implied volatility maar bij een beursstijging van 1,5% kost het schrijven van out-of-the-money callopties per saldo iets rendement. Optiepremies staan weer op een normaal niveau na maanden op hogere niveaus te hebben gestaan door de onrust op de markten.

Deze twee eerste stappen van ons beleggingsproces gebruiken we in zowel ons VOC Fonds als ons RBA Fonds. Gezien de premies die we op de markten kunnen ontvangen, aangevuld met ons geloof in Low Volatility aandelen in kwakkelende markten, leidt dit tot een mooi klimaat. Een goede basis om het met deze twee stappen in 2019 beter te doen dan de beurs.

Het RBA Fonds bestaat uit deze eerste twee stappen, het resultaat in maart +1,6%. Vanaf het begin van het jaar staat het fonds op +7,5%. Bezoek voor meer informatie de website van het RBA Fonds.

Voor de meer ondernemende belegger in het VOC Fonds passen wij daarnaast nog de volgende stappen toe:

Alternatives

Alternatives lieten een verdeeld beeld zien in deze positieve beleggingsmaand. High Yield obligaties, Hedge Funds, Short Volatility, Vastgoed en Private Equity stegen. Dividenden lieten een daling zien, beïnvloed door de dalende rente.

Optiestrategieën

De volatiliteit daalde deze maand verder van 14,8 naar 13,7. Dat hielp strategieën waarbij opties worden geschreven zoals ‘short strangles’. Zolang de beurs maar niet te veel beweegt natuurlijk, en wat dat betreft bleven we gelukkig wat dichter bij huis deze maand.

Op www.vocbeleggen.nl is over al deze onderwerpen heel veel informatie terug te vinden. Binnen het archief van onze blogs kan je gemakkelijk zoeken op jouw favoriete onderwerp.

Het VOC Fonds past bovengenoemde vier stappen toe. Met behulp van een hefboom in het fonds resulteerde dit in maart in een stijging van +2,8%. Vanaf begin dit jaar staat het fonds op +27,9%.

Vooruitzichten

Een geweldige start van 2019 dus. Het beste kwartaal sinds het herstel na de 2008 crisis! Zo gummen we de verliezen van het vierde kwartaal van 2018 weer bijna uit en kunnen we weer aan geld verdienen gaan denken als beleggers. Komende maand een nieuwe all-time-high (ATH)? Het kan zomaar gebeuren, april is al weer in positieve sfeer begonnen.

 

* MSCI ACWI with Developed Markets 100% hedged to EUR Net Total Return Index

 

Ter verduidelijking, de beschreven beleggingsvoorkeuren passen wij toe in de beleggingsfondsen die wij beheren als asset manager. De overtuiging om conservatieve aandelen (low volatility) te combineren met opties en alternatieve beleggingen maakt ons uniek in de asset management industrie. Op onze websites is veel informatie over de verschillende onderwerpen na te lezen. Uiteraard wijzen wij erop dat wij géén beleggingsadvies geven.

Lees ook onze blogs

Terugblik op het afgelopen decennium

27 november 2019 | Rob Stuiver | Blogs Money management

Morgen (vierde donderdag van november) is het Thanksgiving Day (dankzeggingsdag), een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen.

AEX 600…voel je de euforie?

20 november 2019 | Rob Stuiver | Blogs Gevoel

Deze en vorige week keek de AEX voor het eerst sinds 2001 weer even boven de 600 puntengrens. De vorige keer dat dit gebeurde was eind 1999 en voor wie het niet meer weet, beleggers waren toen euforisch! Nu vraagt men zich al een jaar af waar de recessie blijft…

Ik mis niks dankzij de VIX

12 november 2019 | Rob Stuiver | Alternatieven Blogs

De Amerikaanse beurs laat alweer nieuwe toppen laat zien! Ik ben altijd op zoek naar de optimalisatie tussen rendement en risico.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier