5 februari 2019 | Rob Stuiver |

Dit is onze maandelijkse samenvatting van de beursmaand. Hierin leggen wij de focus op de beleggingsfilosofie van Stuiver Asset Management. Vanuit deze filosofie beheren wij op dit moment twee succesvolle beleggingsfondsen: het VOC Fonds en het RBA Fonds.

Algemeen: MSCI World Index* +7,2%

“What a difference a month makes…”. Januari was de beste maand in jaren en de verliezen van december werden grotendeels ingelopen. Resteren nog wel de verliezen van oktober, maar het is een flinke stap in de goede richting. Al is het natuurlijk pas één maand in het nieuwe jaar. Nog elf te gaan waarin van alles kan gebeuren

De MSCI World Index* steeg in januari 7,2%. Deze stijging werd gedragen door alle regio’s die vertegenwoordigt zijn in de index. Beurzen stegen door een wat milder gestemde FED, mogelijk zicht op een oplossing in het handelsconflict tussen de VS en China en de prima bedrijfsresultaten van bedrijven uit de VS.

Low Volatility aandelen

Wereldwijd deden LowVol aandelen het, voor het eerst in maanden, relatief zwak met een stijging van “slechts” 4,5%. Dat was 2,7% minder dan de gewone aandelen. Beleggers kochten voornamelijk de beweeglijke aandelen die in het vierde kwartaal van 2018 zo sterk waren afgestraft.

Opties schrijven

Het schrijven van callopties op de gewone indices wereldwijd (Rustig Beleggen) kostte 2,0% rendement. Positief was de verdiende tijdswaarde en het effect van de dalende impliciete volatiliteit. Maar bij een beursstijging van ruim 7% kost het schrijven van out-of-the-money calls per saldo toch geld. De premies voor callopties staan inmiddels weer op een normaal niveau.

Deze twee eerste stappen van ons beleggingsproces gebruiken we in zowel ons VOC Fonds als ons RBA Fonds. Gezien de premies die we op de markten kunnen ontvangen, aangevuld met ons geloof in LowVol aandelen in kwakkelende markten, leidt dit tot een mooi klimaat. Een goede basis om het met deze twee stappen in 2019 beter te doen dan de beurs.

Het RBA Fonds bestaat uit deze eerste twee stappen, het resultaat in januari was +4,0%. Bezoek voor meer informatie of om te participeren de website: www.rbafonds.nl

Voor de meer ondernemende belegger in het VOC Fonds passen wij daarnaast nog de volgende stappen toe:

Alternatives

Alternatives stegen deze maand nagenoeg in lijn met de beurs. In onze beleggingsfilosofie gebruiken wij Alternatives om te diversifiëren. Het opnemen van deze categorieën leidt uiteindelijk tot een betere risico/rendementsverhouding:

  • High Yield Obligaties veerden flink op
  • Dividenden noteerden een aanzienlijke plus van ca. 7%. Een zeer mooi rendement gezien de beperkte daling in december. Deze belegging heeft een van de beste verhoudingen tussen risico en rendement, de zogenoemde Sharpe-ratio.
  • Vastgoed herstelde flink, het beursgenoteerde aandeel Unibail Rodamco Westfield zelf met 15% in één maand. Hier hebben we tijdens het beleggersdebat van Lynx nog aandacht aan besteed.
  • Hedge Funds lieten een stijging zien, wel een stuk minder dan aandelen.
  • Private Equity herstelde ook flink, marktleider Blackstone steeg 13%.
  • Volatility (short) liet als belegging een duidelijke plus zien door de fors teruglopende volatiliteit.

Op www.vocbeleggen.nl is over al deze onderwerpen heel veel informatie terug te vinden. Lees daar ook onze blogs of download het boek over onze filosofie.

Het VOC Fonds past bovengenoemde drie stappen toe én voegt daar vervolgens een hefboom aan toe. Dit leverde in januari een totaalresultaat van 16,2% op. Het beste resultaat sinds het “live” gaan van het fonds.

Vooruitzichten

De kop is er af. Voorlopig is 2019 ons een stuk beter gezind is dan 2018. Toch rekenen wij ons niet  rijk, het lijkt verstandig te onderkennen dat bomen niet al te vaak tot in de hemel groeien. Een conservatieve aanpak met Low Volatility aandelen en het continue schrijven van out-of-the-money call opties biedt flinke voordelen in het geval het een “normaal” aandelenjaar wordt.

Feit is dat de rente voorlopig rond de 0% is blijven blijft hangen. Van obligaties en spaarrekening, hoe veilig dan misschien ook, valt weinig rendement te verwachten. Een strategie zoals wij toepassen in het RBA Fonds kan voor de belegger die rust zoekt en toch wat wil doen op de aandelenmarkt een heel goed alternatief zijn.

Een bekende beurswijsheid luidt dat je je niet door emotie moet laten leiden. Maak daarom een plan en hou daar vooral aan vast. Voor de belegger die onze filosofie toepast met een hefboom, zoals wij dat doen binnen het VOC Fonds, vergt dat veel discipline. Zeker het afgelopen kwartaal was uitdagend, maar in januari leverde het ook heel wat op. Beleg daarom altijd voor de lange termijn.

 

* MSCI ACWI with Developed Markets 100% hedged to EUR Net Total Return Index

 

Ter verduidelijking de beschreven beleggingsvoorkeuren passen wij toe in de fondsen die wij beheren als asset manager. De overtuiging om conservatieve aandelen te combineren met opties en alternatieve beleggingen maakt ons uniek in de asset management industrie. Op onze website is veel informatie over de verschillende onderwerpen na te lezen. Uiteraard wijzen wij erop dat wij géén beleggingsadvies geven.

 

Lees ook onze blogs

4×4 deel II: de leveraged ETF

14 januari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

In deze serie van vier over hefboombeleggen bespreken we deze keer de populaire leveraged ETF’s. Ofwel trackers met een hefboom. Met name populair in Amerika, in Nederland steekt men liever geld in de turbo’s,,,

Voorspelling 2020: AEX naar 625 punten

2 januari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Money management

Na de lading van research van alle fondshuizen met voorspellingen voor het beleggingsjaar 2020 kan ik maar een conclusie trekken: “oude wijn in nieuwe zakken”.

Beurs verder omhoog? Ik neem de route met de 4×4

24 december 2019 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

De laatste tijd is er weer veel discussie over hefboombeleggen. Als pleitbezorger van deze manier van beleggen mag mijn standpunt in die discussie duidelijk zijn. Graag neem ik je de komende vier blogs mee in mijn denkwereld.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier