6 Maart 2019 | Rob Stuiver |

Februari: verdere verbetering

Dit is onze maandelijkse samenvatting van de beursmaand. Hierin leggen wij de focus op de beleggingsfilosofie van Stuiver Asset Management. Vanuit deze filosofie beheren wij op dit moment twee succesvolle beleggingsfondsen: het VOC Fonds en het RBA Fonds.

Algemeen: MSCI World Index* +2,9%

Het beursherstel zette door en zorgde ook voor meer kalmte op de markten. December telde tien dagen (om de dag) met een uitslag van minimaal 1% (beide kanten op), januari telde er vijf voor de MSCI Index en februari precies nul! Dus rustiger aan, maar wel omhoog, een scenario wat ons zeker aanspreekt.

De MSCI Index steeg in februari 2,9%. Deze stijging werd gedragen door bijna alle regio’s die vertegenwoordigd zijn in de index, uitzondering waren de Emerging Markets die zelfs licht daalden. Beurzen stegen door prima bedrijfsresultaten en mild gestemde centrale banken. Verder wordt de kans steeds groter dat er een oplossing komt in het handelsconflict tussen de VS en China, wie weet in maart. Positief was ook dat diverse markten, voor het eerst in maanden, weer boven hun 200-daags voortschrijdend gemiddelde bewegen.

Beurzen staan nu gemiddeld vijf procent onder hun top van 26 januari 2018. Wij zijn net zo benieuwd als jij wanneer die niveaus weer worden bereikt. Het wordt overigens wel weer eens tijd voor die nieuwe top. De bedrijfsresultaten zijn hoger dan begin 2018 én stijgen wereldwijd verder… Uiteindelijk komt dat ons, als aandeelhouders, ten deel. Soms komt het echter wel met enige vertraging, zoals nu. Maar concluderend: aan elke ‘drawdown’ komt ooit een einde.

Low Volatility aandelen

De Low Volatility, conservatieve, aandelen presteerden wereldwijd sterk. De aandelen gingen zij aan zij met de normale bredere aandelenindices. Deze maand stegen deze aandelen 2,9%. Dat is positief te noemen, meestal kunnen Low Volatility aandelen dit stevige stijgingstempo niet een-op-een volgen.

Opties schrijven

Het schrijven van callopties op de gewone indices wereldwijd (Rustig Beleggen) kostte 0,9% rendement deze maand. De verdiende tijdswaarde werd nog wel aangevuld met het effect van de verder dalende implied volatility maar bij een beursstijging van 2,9% kost het schrijven van out-of-the-money callopties per saldo iets rendement. Optiepremies staan weer op een normaal niveau na maanden op hogere niveaus te hebben gestaan door de onrust op de markten.

Deze twee eerste stappen van ons beleggingsproces gebruiken we in zowel ons VOC Fonds als ons RBA Fonds. Gezien de premies die we op de markten kunnen ontvangen, aangevuld met ons geloof in Low Volatility aandelen in kwakkelende markten, leidt dit tot een mooi klimaat. Een goede basis om het met deze twee stappen in 2019 beter te doen dan de beurs.

Het RBA Fonds bestaat uit deze eerste twee stappen, het resultaat in februari +1,8%. Vanaf het begin van het jaar staat het fonds op +5,8%. Bezoek voor meer informatie de website van het RBA Fonds.

Voor de meer ondernemende belegger in het VOC Fonds passen wij daarnaast nog de volgende stappen toe:

Alternatives

Alternatives stegen deze maand opnieuw mee met de beurs. High Yield obligaties, Hedge Funds, Short Volatility, droegen prima bij. Private Equity deed het supersterk, onder andere door de stijging van onze Business Development Companies.

Optiestrategieën

De volatiliteit daalde deze maand verder met 3 punten, van 17 naar 14. Dat hielp sommige strategieën maar de beursstijging speelde beleggers parten bij de short straddles. Wij beleggen voornamelijk in short straddles en strangles die het juist weer uitstekend doen in rustiger, vlakke, beurzen. Een kwestie van geduld.

 

Op www.vocbeleggen.nl is over al deze onderwerpen heel veel informatie terug te vinden. Binnen het archief van onze blogs kan je gemakkelijk zoeken op jouw favoriete onderwerp.

Het VOC Fonds past bovengenoemde vier stappen toe. Met behulp van een hefboom in het fonds resulteerde dit in februari in een stijging van +7,1%. Vanaf begin dit jaar staat het fonds op +24,4%.

Vooruitzichten

We hebben een geweldige start van 2019 gehad. Nog tien maanden te gaan om hier verder op uit te bouwen. Binnen het VOC Fonds en RBA Fonds doen we dat strikt volgens de door ons uitgestippelde strategie. We geven geen gehoor aan de waan van de dag en doen niet aan timing maar kijken over de cyclus heen!

 

* MSCI ACWI with Developed Markets 100% hedged to EUR Net Total Return Index

 

Ter verduidelijking, de beschreven beleggingsvoorkeuren passen wij toe in de fondsen die wij beheren als asset manager. De overtuiging om conservatieve aandelen (low volatility) te combineren met opties en alternatieve beleggingen maakt ons uniek in de asset management industrie. Op onze websites is veel informatie over de verschillende onderwerpen na te lezen. Uiteraard wijzen wij erop dat wij géén beleggingsadvies geven.

Lees ook onze blogs

Negatieve rente op komst voor spaarders

22 augustus 2019 | Rob Stuiver | Blogs Kredieten en sparen

In de afgelopen weken is de rente spoorloos verdwenen. De laatste banken zijn nog verder opgeschoven naar 0% spaarrente en spreken al voorzichtig over negatieve rentes.

Gratis geld lenen, wat een feest!

26 juli 2019 | Rob Stuiver | Blogs Kredieten en sparen

Voor wie het gemist heeft… deze week heeft de ECB gezegd dat de rente het komende jaar laag blijft en waarschijnlijk nog lager wordt…

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier