6 mei 2019 | Rob Stuiver |

April: De stijging zet door, nieuwe All Time Highs

Dit is onze maandelijkse samenvatting van de beursmaand. Hierin leggen wij de focus op de beleggingsfilosofie van Stuiver Asset Management. Vanuit deze filosofie beheren wij op dit moment twee succesvolle beleggingsfondsen: het VOC Fonds en het RBA Fonds.

Algemeen: MSCI World Index* +3,4%

Na een rustige stijging in maart volgt de maand april met weer een versnelling van de uptrend. En zoals zo vaak gebeurt bij een zeer sterke beursmaand, blijven dan de Low Volatility aandelen wat achter bij het geweld en daalt de Implied Volatility (Vola) van opties. Opvallender was echter dat de korte Vola weliswaar een stukje daalde, maar dat de lange Vola duidelijk steeg. Ofwel lange calls en puts werden een stuk duurder, afgezien van de beursbeweging die natuurlijk opwaarts was. Dus beter gezegd, lange puts daalden weinig in waarde maar lange calls stegen fors. Het lijkt erop dat beleggers niet meer voor een appel en een ei lange calls willen schrijven in Europa, zeker nu die indices gestaag oplopen.

Het cijferseizoen is alweer begonnen en tot nu toe valt dit niet tegen. Dit geldt zeker voor de resultaten uit de VS. Met de winstgevendheid van het bedrijfsleven zit het wel goed, dus tsja, dan gaan beurzen op termijn naar een nieuwe All-Time High zoals afgelopen maand. Vijftien maanden na de laatste top in januari 2018 zetten de beurzen wereldwijd en het VOC Fonds nieuwe records neer. Is dit een reden om nerveus te worden en hoogtevrees te krijgen? Voor velen wel, wat mij betreft niet. Dit is de doodnormaalste zaak van de wereld. Bedrijven verdienen geld en die winsten komen toe aan ons als aandeelhouders in de vorm van dividend en koersstijging. Of belegt u in aandelen met de gedachte dat het enige rendement op lange termijn de 2,5% dividend is…. Nee toch?

Het is veel vreemder als aandelen NIET geregeld nieuwe toppen neerzetten. Al die ingehouden winsten leiden of tot meer netto winst uit nieuwe investeringen. Of, zoals tegenwoordig vaak toegepast, tot de inkoop van eigen aandelen. Onwaarschijnlijk dat dit de laatste nieuwe ‘high’ van het jaar is, al ontbreekt de zekerheid daartoe. Misschien moet ik het anders zeggen: “Het is ook niet vreemd dat Ajax regelmatig kampioen wordt maar soms zit er wat tijd tussen. Dan zeg je toch ook niet direct je seizoenkaart op?  Dus waarom dan schrikken van een nieuwe high?”

Low Volatility aandelen

De Low Volatility, aandelen presteerden wereldwijd met 2,0% rendement beduidend zwakker dan de normale aandelenindices. Toch blijven ze sinds 1 januari redelijk bij, dus geen reden tot klagen in deze opwaartse fase van de bull markt die al tien jaar duurt.

Opties schrijven

Het schrijven van callopties op de gewone indices wereldwijd (Rustig Beleggen) kostte deze maand 1,1% rendement. De verdiende tijdswaarde werd iets aangevuld met het effect van de licht verder dalende implied volatility deze maand. Maar bij een beursstijging van 3,4% kost het schrijven van out-of-the-money calls per saldo rendement. Daar staat overigens wel de risicoreductie tegenover. Optiepremies zijn op dit moment aan de lage kant, maar nog steeds lucratief. Beurs bewegingen van meer van 1% per dag zijn weer een uitzondering geworden…

Deze twee eerste stappen van ons beleggingsproces gebruiken we in zowel ons VOC Fonds als ons RBA Fonds. Gezien de premies die we op de markten kunnen ontvangen, aangevuld met ons geloof in Low Volatility aandelen in kwakkelende markten, leidt dit tot een mooi klimaat. Een goede basis om het met deze twee stappen in 2019 beter te doen dan de beurs.

Het RBA Fonds bestaat uit deze eerste twee stappen, het resultaat in maart +0,7%. Vanaf het begin van het jaar staat het fonds op +8,2%. Bezoek voor meer informatie de website van het RBA Fonds.

Voor de meer ondernemende belegger in het VOC Fonds passen wij daarnaast nog de volgende stappen toe:

Alternatives

Alternatives lieten een positief beeld zien in deze positieve beleggingsmaand. High Yield obligaties, Dividenden, Hedge Funds, Short Volatility, Vastgoed en Private Equity stegen. Waarbij Private Equity er met kop en schouders boven uit stak.

Optiestrategieën

De volatiliteit daalde deze maand verder van 13,7 naar 13,2. Dat hielp strategieën waarbij opties worden geschreven zoals ‘short strangles’. Zolang de beurs maar niet te veel beweegt natuurlijk, wat dat betreft was de stijging gelukkig heel kalm zodat doorrollen wat gemakkelijker ging dan in de eerste twee maanden van dit jaar.

Het VOC Fonds past bovengenoemde vier stappen toe. Met behulp van een hefboom in het fonds resulteerde dit in april in een stijging van +8,0%. Vanaf begin dit jaar staat het fonds op +38,0%.

Op www.vocbeleggen.nl is over al deze onderwerpen heel veel informatie terug te vinden. Binnen het archief van onze blogs kan je gemakkelijk zoeken op jouw favoriete onderwerp.

Vooruitzichten

Het is een geweldige start van 2019. De verliezen van het vierde kwartaal van 2018 zijn weer ingelopen en nu kunnen we weer aan geld verdienen denken als beleggers. Komende maand weer een nieuwe all-time-high (ATH)? Het kan zomaar gebeuren, al is mei door de China perikelen in negatieve sfeer begonnen.

 

* MSCI ACWI with Developed Markets 100% hedged to EUR Net Total Return Index

 

Ter verduidelijking, de beschreven beleggingsvoorkeuren passen wij toe in de beleggingsfondsen die wij beheren als asset manager. De overtuiging om conservatieve aandelen (low volatility) te combineren met opties en alternatieve beleggingen maakt ons uniek in de asset management industrie. Op onze websites is veel informatie over de verschillende onderwerpen na te lezen. Uiteraard wijzen wij erop dat wij géén beleggingsadvies geven.

Lees ook onze blogs

Beleggen in roerige tijden. Hoe ga je om met de hefboom….

12 Maart 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

Stap voor stap komen de westerse economieën nu ook tot stilstand door de immense impact van het Covid-19 virus. Een recessie in vele landen ligt op de loer, hoewel alleen de angst hiervoor de beurzen al in een felle neerwaartse spiraal heeft doen belanden.

Proefballon: Eerlijk zullen we alles delen

27 februari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Money management

Zoals je geregeld kunt lezen is Nederland nogal eens in paniek over de pensioenen en maken we ons zorgen of we wel alles kunnen betalen. Terwijl we een van de best gefundeerde pensioenstelsels hebben ter wereld. Nederland is welvarend. Toch is het begrip inkomens -en vermogensongelijkheid een interessant thema. 

4×4 deel IV: Hefboom via callopties

12 februari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

In deze serie van vier over hefboombeleggen bespreken we deze keer de Opties. De optiemarkt is in Nederland zeer volwassen, wij hebben niet alleen de oudste maar ook gelijk een van de meest liquide optiemarkten ter wereld.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier