14 januari 2020 | Rob Stuiver |

In deze serie van vier over hefboombeleggen bespreken we deze keer de populaire leveraged ETF’s. Ofwel trackers met een hefboom. Met name populair in Amerika, in Nederland steekt men liever geld in de turbo’s, maar dat onderdeel is voor deel III. De leveraged ETF’s komen er, wat mij betreft, beter uit dan lenen tegen aandelen uit de vorige blog.

Misschien verbaast het je dat een belegger die voor zijn VOC Fonds portefeuille pleit voor een maximale hefboom van circa 2 het nu opeens over hogere hefbomen heeft. Don’t worry, mijn mening is niet veranderd als het over mijn totale vermogen gaat. Ik wil zeker niet dat mijn kapitaal door het putje gaat. Maar binnen mijn concept arsenaal van beleggingen gebruik ik voor een deel wel instrumenten met een hefboom van 3 of zelfs hoger. Dit zijn dus kleine gedeeltes van het vermogen. Hoe ik daar mee omga is het onderwerp van deze vier blogs.

4 X 4

Grofweg onderscheid ik een 4-tal manieren om met een hefboom te beleggen. Een hefboom van 4 betekent dat je bovenop je eigen inleg er nog eens drie keer datzelfde bedrag bij leent. Op welke manier dan ook. In de praktijk betekent dit dat je bijvoorbeeld vier keer het rendement de AEX index geniet. Beide kanten op. Minus de kosten van dat geleende geld natuurlijk. Er zijn grofweg 4 manieren om te komen tot een hefboom van 4:

  1. Beleggen met margin (geld lenen bij bank/broker)
  2. Leveraged ETF’s kopen
  3. Turbo’s kopen
  4. Callopties kopen

De komende weken deel ik mijn gedachten hierover, vandaag: Leveraged ETF’s kopen.

Leveraged ETF

Waarom moeilijk doen met het belenen van aandelen als er ETF’s bestaan die de hefboom voor mij regelen? Deze ETF’s kennen beheersbare kosten van minder dan 1% op jaarbasis. Neem bijvoorbeeld de hefboomtracker uit Amerika, de SPXL. Deze tracker belegt continue met een hefboom van 3 in de S&P500. Zie onderstaande grafiek: in het 4de kwartaal van 2018 gaat de ETF met -50% omlaag in drie(!) maanden om uiteindelijk over de gehele periode van vijf jaar op +250% te staan. Toch best een “bumpy ride” en de meest agressieve leveraged ETF die ik ken. Een hefboom 4 tracker bestaat namelijk niet, die zijn door de Amerikaanse toezichthouder verboden.

5-jaars grafiek van de leveraged 3 ETF op de S&P500, bron Bloomberg

Hefboom 4: gevaarlijk spul

Uiteraard maak je mij nieuwsgierig als je iets verbiedt. Ik heb dan ook even uitgerekend wat zo’n hefboom 4 ETF zou hebben gedaan in de laatste 30 jaar. Je totaalrendement komt maar liefst uit op 2500%, op het eerste gezicht niet onaardig. Maar je moet wel een tussentijdse daling kunnen incasseren van 99%, zoals viel op het dieptepunt in de crisis van 2008. Daarbij klinkt 2500% aantrekkelijk, maar is eigenlijk nauwelijks meer dan je had gehaald met een rechtstreekse belegging in de beurs zonder hefboom! Geen aantrekkelijke propositie met enorm veel dalingsrisico. Niet doen dus, maar het geeft direct aan hoe het maar al te vaak afloopt met hefboombeleggers op lange termijn. Hefbomen van boven de 4 komen aan op uitstekende timing skills, zodat je de bear markets kan voorkomen. Ik geloof dat er maar weinig beleggers zijn die die skillset op hun CV hebben staan…

Verschil met lenen bij je Broker

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen de leveraged 3 ETF en het ‘lenen tegen aandelen uit de vorige blog: Beurs verder omhoog? Ik neem de route met de 4×4.

Het eerste verschil zit in de kosten. Binnen de ETF betaal ik niet voor de rentemarge van de bank/broker. Dat scheelt op lange termijn ook zeker rendement. Het tweede en tevens belangrijkste verschil is dat dit type ETF aan het einde van iedere beursdag de hefboom exact terugbrengt naar 3. Dat komt doordat de hefboom toeneemt als de koersen dalen en de hefboom daalt als de koersen stijgen, precies tegenovergesteld aan je eigen vermogen.

Voorbeeld: stel dat de beurs 2% daalt en de ETF die dag dus 6% daalt. Dan stijgt de hefboom naar ruim boven de 3, hetgeen niet de bedoeling is. Dan worden er aan het einde van de beursdag aandelen verkocht totdat de hefboom terug is op exact 3. Elke dag wordt er dus een beetje gehandeld om mijn ETF precies op hefboom 3 te houden.

Deze zogeheten automatische ‘rebalancing’ is erg gebruikersvriendelijk. Hiermee hoef ik me nooit zorgen te maken over de margin die ik moet aanhouden en mijn broker gaat ook nooit stukken verkopen als de markten hard dalen. Helaas beïnvloedt dit wel het rendement op lange termijn en behaal ik na bijvoorbeeld één jaar tijd meestal minder(!) dan 3x het rendement op de beurs.

Conclusie

Mijn conclusie is dat beleggen via een leveraged ETF een zeer gebruiksvriendelijke manier is. Vooral de automatische rebalancing spreekt mij aan en het ontbreken van de marginverplichting. Het is natuurlijk sub-optimaal om iedere dag te herwegen want dat kan een hoop rendement kosten maar per saldo prefereer ik deze variant duidelijk boven het lenen tegen onderpand aandelen.

Mijn onderzoek gaat verder, volgende keer bekijk ik de turbo’s.

Nog niet uitgelezen? Lees ook onze blog: Zijn leveraged ETFs iets voor de hefboombelegger?

 

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het RBA Fonds en het VOC Fonds. Participeren in het RBA Fonds is mogelijk via de website of via uw eigen broker (ABN AMRO & Binck Bank of informeer bij uw eigen broker). In het VOC Fonds participeren is mogelijk vanaf EUR 100.000. Rob schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van de beleggingsstrategie van zijn beleggingsfondsen, waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

Lees ook onze blogs

Beleggen in roerige tijden. Hoe ga je om met de hefboom….

12 Maart 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

Stap voor stap komen de westerse economieën nu ook tot stilstand door de immense impact van het Covid-19 virus. Een recessie in vele landen ligt op de loer, hoewel alleen de angst hiervoor de beurzen al in een felle neerwaartse spiraal heeft doen belanden.

Proefballon: Eerlijk zullen we alles delen

27 februari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Money management

Zoals je geregeld kunt lezen is Nederland nogal eens in paniek over de pensioenen en maken we ons zorgen of we wel alles kunnen betalen. Terwijl we een van de best gefundeerde pensioenstelsels hebben ter wereld. Nederland is welvarend. Toch is het begrip inkomens -en vermogensongelijkheid een interessant thema. 

4×4 deel IV: Hefboom via callopties

12 februari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

In deze serie van vier over hefboombeleggen bespreken we deze keer de Opties. De optiemarkt is in Nederland zeer volwassen, wij hebben niet alleen de oudste maar ook gelijk een van de meest liquide optiemarkten ter wereld.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier