24 Oktober 2019 | Rob Stuiver |

Van donderdag 12 tot en met maandag 16 december opent de Master of LXRY weer haar deuren in de RAI. Allerlei luxe artikelen worden gepresenteerd, waaronder dit jaar ook het VOC Fonds! Niet alles is voor iedereen weggelegd. In het verleden heette deze beurs de Miljonair Fair, ofwel de beurs voor miljonairs. Het leukste is dan ook om er rond te lopen als échte miljonair, toch? En dat kan sneller dan je denkt!

Miljonairs in Nederland

Deze week verscheen het jaarlijkse Credit Suisse Wealth Report. Daarin kan je lezen dat bijvoorbeeld 40% van alle “dollar” miljonairs (dat scheelt! We hebben maar 0,9 mln euro nodig om mee te tellen) uit de VS komt. Maar ook een slordige 2% van alle rijken op de wereld bestaat uit Nederlandse miljonairs, gefeliciteerd als jij daar ook bij hoort! Dit zijn in totaal toch maar liefst 832.000 Nederlanders. Al moet ik daarbij aantekenen dat ons opgebouwde pensioen hierbij is meegeteld.

Zelf miljonair worden

Wie heeft daar nog nooit over nagedacht? Via een staatslot met een dikke prijs, profvoetballer worden of een hele rijke partner tegen het lijf lopen. Fantasieën genoeg. Maar helaas is geen van die drie opties is mij ooit gelukt. Als belegger kreeg ik het wel voor elkaar. Een spaarder kan het ook, maar dan moet je wel erg veel sparen iedere maand. Op dit moment krimpt je vermogen dan ieder jaar door inflatie en belastingen. Maar als je gewoon 42 jaar lang (je hele werkzame leven) EUR 2.000 per maand apart zet…en geen maand overslaat, dan haal je het wel.

Miljonair worden met beleggen

Op zoek naar de nieuwe Microsoft of Amazon? Nu EUR 5.000 beleggen en binnen 20 jaar een miljoen hebben? Het is een aantal beleggers overkomen. Maar de kans erop is niet al te groot… Volgens mij is er een meer realistische manier om dit te behalen. Mijn ambitie is om in de komende tien jaar 100.000 Nederlandse miljonairs erbij te krijgen door mensen ondernemend te laten beleggen. Een beetje door die mensen zelf en een beetje door mij.

In de afgelopen tien jaar heb ik me, door ondernemend te beleggen, bij de groep van 832.000 Nederlanders gevoegd. Moeilijk? Nee hoor: beetje geld opzij leggen, ruim 20% rendement gemiddeld per jaar maken en je bent er. Ook voor jou is dat haalbaar. Ik neem je graag mee in de metafoor van de beleggende Assepoester, de metafoor is op waarheid gebaseerd.

De gemene stiefmoeder

Bij het woord stiefmoeder moet ik gelijk aan Assepoester denken. Vreselijk woord, maar toevallig ben ik zelf sinds een jaar of zeven een stiefvader. Niet dat ik zo vals ben natuurlijk en de échte moeder is er gelukkig ook nog. Mijn stiefdochter is een ondernemende topvrouw! Dus laten we dat “gemeen” nu eens anders invullen en zorgen dat zij en ik iets gemeen hebben: miljonair worden! Ze beseft dat ze die ambitie niet waar gaat maken door te wachten op de prins met het glazen muiltje. Mijn Assepoester wil er zelf werk van maken, toch een beetje niet lullen maar poetsen… Hierbij mijn plan van aanpak voor haar.

Beleg volgens een goed onderbouwd plan

Zonder in details te treden (daarvoor kan je terecht op VOCBeleggen met een schat aan blogs, vlogs en video’s van webinars) is het de ambitie om de status van miljonair binnen  tien jaar te bereiken. Te overzien dus, just the 2020’s!

Als hard werkende onderneemster houdt ze per maand EUR 2.000 netto over omdat ze niet in de consumptieve val is gestapt die veel startende jongeren weet te verleiden. Zo rijdt ze in een Fiat 500, bepaald geen geldverslindende auto. Die EUR 2.000 belegt ze iedere maand in aandelen, met een uitgekiende strategie is het doelrendement 10% gemiddeld per jaar. Omdat ze de overtuiging heeft dat aandelen op de lange termijn stijgen en omdat ze elke maand iets bijkoopt op de beurs, in goede en in slechte tijden, durft ze haar geld te beleggen met een hefboom van 2. Aangezien de rente nu ongeveer 0% is komt ze zo in haar droomscenario aan gemiddeld 20% rendement per jaar. Ondernemend beleggen, jawel!

In tien jaar naar één miljoen

Als ze dit tien jaar volhoudt waar komt ze dan op uit? Totaal heeft ze EUR 240.000 ingelegd (2.000 X 120 maanden). Wat is hierop dan het rendement? De eerste jaarinleg (bij 20% op jaarbasis)  gaat ruimschoots keer zes! De laatste jaarinleg gaat natuurlijk maar maal 1,2 (namelijk 20% rendement). Als je het precies uitrekent heb je na tien jaar inleggen, 30 maal je jaarinleg als vermogen. Totaal kom je uit rond de EUR 700.000, nog net niet genoeg dus!

Maar dan komt de belangrijkste factor, omdat het beginkapitaal maal zes gaat is het extreem interessant om met een wat hoger startkapitaal te beginnen. Onze Assepoester had al EUR 45.000 gespaard voordat ze ging beleggen. Hiermee (6 X EUR 45.000) lukt het dus om toch nipt dat miljoen te bereiken. Zonder startkapitaal kost het je maar een kleine twéé jaar langer. In 2029 lopen we dus samen als miljonairs over de Masters of LXRY te struinen in de wetenschap dat ze daar iets te zoeken heeft.

Realistisch?

Tsja, dat mag je zelf invullen. Er zijn bezwaren genoeg te vinden: “het spaarbedrag is niet reëel”, “het ontbreekt mij aan een startkapitaal”, “het rendement van 20% slaat nergens op”, “de hefboom is levensgevaarlijk”, “er komt een recessie aan” en ga zo maar door. Voor iedereen gelden natuurlijk andere getallen, maar zeker als je af en toe wat geschonken krijgt van je ouders, hard werkt en flink wat opzij zet, ballen toont en de beurs of beter gezegd jouw Low Volatility aandelen doen hetzelfde als de afgelopen 25 jaar (inclusief twee crises van jewelste)… Dan past dit glazen muiltje jou dus ook!

Ik nodig je bij deze uit: doe mee met de nieuwe golf aan “VOC” miljonairs. Dat kun je zelf doen, maar misschien is het verstandiger om de uitvoering van het plan (discipline!) en het managen van de hefboom uit te besteden. Vanaf EUR 100.000 kan dat via het VOC Fonds en tot die tijd zijn er hefboom 2 producten voldoende in de markt om er gespreid in te beleggen. Doe als mijn eigen Assepoester! O ja, voor je begint, informeer je goed over alle risico’s van hefboombeleggen, bijvoorbeeld door gratis mijn boekje Van Stuiver tot Miljardair te downloaden. Het boekje staat boordevol informatie over (hefboom) beleggen!

Conclusie

Al ben je een hardwerkende “Assepoester”…met een goed plan, doorzettingsvermogen en vertrouwen in de lange termijn resultaten van de beurs kan jij ook gewoon miljonair worden. Misschien wel binnen tien jaar. Stuur deze mail door naar al je vrienden en vriendinnen die graag iets op willen bouwen voor later en niet hun hele leven onder het juk van hun stiefmoeder vloeren willen schrobben!

 

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het RBA Fonds en het VOC Fonds. Participeren in het RBA Fonds is mogelijk via de website of via uw eigen broker (ABN AMRO & Binck Bank of informeer bij uw eigen broker). In het VOC Fonds participeren is mogelijk vanaf EUR 100.000. Rob schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van de beleggingsstrategie van zijn beleggingsfondsen, waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

 

Lees ook onze blogs

Ik mis niks dankzij de VIX

12 november 2019 | Rob Stuiver | Alternatieven Blogs

De Amerikaanse beurs laat alweer nieuwe toppen laat zien! Ik ben altijd op zoek naar de optimalisatie tussen rendement en risico.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier