26 juli 2019 | Rob Stuiver |

Voor wie het gemist heeft… deze week heeft de ECB gezegd dat de rente het komende jaar laag blijft en waarschijnlijk nog lager wordt…. En dat terwijl de korte rente in EUR al negatief is. Het wordt alleen maar erger. Althans erger voor spaarders! Beleggers of ondernemers die geld willen lenen wrijven zich in de handen. Wij scharen ons in dit laatste kamp.

“Geld lenen kost geld”

Misschien kent u deze zin, bedoeld om argeloze particulieren er op te wijzen dat geld lenen niet gratis is. Op zich prima. Ware het niet dat in sommige gevallen de tekst beter zou kunnen luiden: “Geld lenen levert geld op”.

Wat gaat de korte rente komende jaren doen?

Los van het feit dat ik geen kristallen bol heb, geloof ik wél dat de ECB de waarheid vertelt. Dus de korte rente die nu al -0,4% bedraagt zal gelijk blijven of nog een stuk lager staan. Vanaf september waarschijnlijk -0,5% en ter zijner tijd mogelijk nog minder. Dus als je geld wilt lenen, dan ontvang je in bepaalde gevallen dus een aardige rente!

Hoe profiteert het VOC Fonds hiervan?

Heel simpel, in alle opties zit, naast andere elementen, een rente component. En met de juiste combinatie (kopen calloptie en het schrijven van een putoptie, ofwel een synthetisch aandeel) kan je in aandelen beleggen en tegelijkertijd een beetje rente ontvangen. Voor mij als hefboombelegger een ongehoorde bijdrage aan mijn business. Ik ben immers best bereid om pak ’m beet 3% rente te betalen als ik denk een redelijke 9% te kunnen maken op mijn aandelen. Dus hoe vet is het dat ik géén 3% hoef te betalen doordat ik mijn geld via opties in aandelen beleg!

Die lage rente is toch tijdelijk…? Toch?

Komende week reis ik naar Japan voor een wat mij betreft welverdiende vakantie. Dit stevig vergrijzende land kamt al heel lang met een rente van rond de 0,0% of zelfs licht negatief. Eerst dacht men aan een tijdelijk fenomeen, maar dat kan je na 20 jaar toch niet meer met droge ogen zeggen. Ook in Europa hebben we al vele jaren een rente van tussen de 0,0% en -0,4%. En als je Draghi moet geloven gaat dit goedkope geld nog wel even duren…ideaal als je met een goed plan je geld aan het werk zet.

Lenen tegen 0% draagt bij aan het rendement

In dit soort tijden zou je willen dat er een  vergelijkingssite was van alle Hollandse Hedgefondsen, een lijstje dat IEX vroeger publiceerde. Het VOC Fonds zou daar zeker op een mooie plek staan. Het fonds is immers uniek in Nederland door de manier waarop we “geld lenen” in EUR om de hefboom binnen het fonds te financieren. Misschien zie je onze advertentie of banner een dezer weken wel op IEX.NL…. Dan begrijp je nu dat de 37% rendement in 2019 waar we mee kunnen pronken niet zomaar tot stand komt….ook voor het VOC Fonds geldt natuurlijk dat rendementen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Beleggen met een hefboom kent risico’s, maar zonder rentelasten helpt dit het rendement natuurlijk wel. Ik dank Draghi dan ook voor bewezen diensten en verwelkom Christine Lagarde.

Conclusie

De rente blijft nog wel even historisch laag lijkt het, en wie wil daar van genieten? Ik in ieder geval wel, goede vakantie allemaal, volgende blog komt medio augustus!

 

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het RBA Fonds en het VOC Fonds. Participeren in het RBA Fonds is mogelijk via de website of via uw broker (ABN Amro & BinckBank, binnenkort DeGiro, Lynx e.d.). In het VOC Fonds participeren is mogelijk vanaf EUR 100.000. Hij schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van de beleggingsstrategie van zijn beleggingsfondsen, waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

Lees ook onze blogs

Terugblik op het afgelopen decennium

27 november 2019 | Rob Stuiver | Blogs Money management

Morgen (vierde donderdag van november) is het Thanksgiving Day (dankzeggingsdag), een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen.

AEX 600…voel je de euforie?

20 november 2019 | Rob Stuiver | Blogs Gevoel

Deze en vorige week keek de AEX voor het eerst sinds 2001 weer even boven de 600 puntengrens. De vorige keer dat dit gebeurde was eind 1999 en voor wie het niet meer weet, beleggers waren toen euforisch! Nu vraagt men zich al een jaar af waar de recessie blijft…

Ik mis niks dankzij de VIX

12 november 2019 | Rob Stuiver | Alternatieven Blogs

De Amerikaanse beurs laat alweer nieuwe toppen laat zien! Ik ben altijd op zoek naar de optimalisatie tussen rendement en risico.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier