31 mei 2019 | Rob Stuiver |

Dat klinkt toch een beetje vreemd “Gas geven met Rustige Aandelen”. Waren die Rustige Aandelen nou niet juist bedoeld om een goed rendement te behalen en ondertussen te genieten van een mooie reis, een toppartij tennis op Roland Garros of een goed boek te lezen? Heerlijk genieten zonder iedere dag/week naar de koersschermen te hoeven kijken met de wetenschap dat de beweeglijkheid van rustige aandelen reuze meevalt en de dividenden vanzelf binnenstromen…?

De SPLV tracker: Rustige Aandelen uit de VS

In mijn ogen is dit de beste tracker ter wereld, de SPLV ofwel S&P500 LowVol Tracker van Invesco. Deze tracker is een groot onderdeel van onze beleggingen, toegepast in een rustige portefeuille maar ook in een hefboomportefeuille. Helaas is het zo dat je ze zelf, als particuliere belegger, sinds kort niet meer mag kopen. De buitenlandse trackers moeten namelijk voldoen aan de ESMA-richtlijnen (Europese toezichthouder) en dat kunnen of willen de makers van de trackers niet altijd. Een complexe materie die helaas ten koste gaat van de particuliere belegger in Europa. Gelukkig verschijnen er nu wel Europees genoteerde varianten met dezelfde onderliggende waarde.

Het is natuurlijk wel opmerkelijk dat je als particuliere belegger wél individuele Amerikaanse aandelen mag kopen zoals Tesla, Netflix en Amazon maar dat je vaak niet een Amerikaans genoteerd  mandje aandelen kan kopen. Je zou denken dat de meeste beleggers beter af zijn met een tracker dan een individueel aandeel. Het lijkt de wereld op zijn kop als je ’t mij vraagt. Als professionele partij kunnen wij gelukkig wel alle producten verhandelen.

Mogelijk nog opmerkelijker is dat een particuliere belegger dan weer wél mag beleggen in opties op….de SPLV! Hiervoor moet je dan natuurlijk wel een optiecontract hebben bij je broker of bank.

Calls SPLV: een verdieping

Calls op de SPLV zijn er met verschillende looptijden: tot juni, juli, september en december dit jaar. Maar helaas zijn ze niet al te liquide. Dat maakt dat wij nooit zonder limiet in deze opties handelen. Wij willen in ieder geval nooit teveel betalen, dat is zonde van ons geld. Het lijkt namelijk aanlokkelijk wat ruimer te limiteren omdat de premies, in absolute zin, laag te noemen zijn. Zonder nu precies de series in detail te beschrijven kan je stellen dat een at-the-money calloptie met een looptijd van zes maanden vaak niet veel meer dan 3% van de onderliggende waarde kost. Stel dat wij de onderliggende waarde niet investeren maar op de dollar-spaarrekening zetten dan ontvangen we daarover ook nog eens 1% spaarrente na zes maanden. Per saldo kost het kopen van deze calloptie ons dan iedere zes maanden 2% , ofwel 4% op jaarbasis.

Strategie: cash + calls

Wij hebben de strategie teruggerekend waar wij het geld op een dollar-spaarrekening zetten en tegelijk de zesmaands calloptie kopen, at-the-money. Stel tegen een premie van 3%, dus 6% kosten op jaarbasis. Op ons dollartegoed ontvangen we 2% rente per jaar. Het risico is hiermee gemaximeerd tot ongeveer 4% per jaar. Dit verlies realiseren we op het moment dat de koers in beide halve jaren uiteindelijk daalt en de calls beiden waardeloos aflopen.

Historisch koersverloop SPLV (incl. dividend)

Tijd om te kijken hoe vaak de SPLV (incl. dividend) op zesmaands basis daalt en hoe vaak we een goede stijging meemaken (de droom van iedere call-bezitter).

Boven de grafiek van de SPLV inclusief dividend; onder de grafiek van de volatiliteit van de SPLV inclusief dividend. Bron Bloomberg.

Er vallen ons dan twee dingen op: als eerste constateren wij af en toe een flinke stijging in de Rustige Aandelen (low volatility), op die momenten blijkt de 3% premie echt een koopje. Daarnaast zie je natuurlijk de beperktere drawdowns (dalingen) maar dat was ons, als liefhebber van Rustige Aandelen, al bekend. Als tweede constateren nog een ander opmerkelijke zaak en dat is de volatiliteit van deze Rustige Aandelen. Die is namelijk niet altijd laag/constant, wat je zou verwachten, maar schommelt soms behoorlijk. Het lijkt dan ook beter dat we alleen calls kopen als de volatiliteit lager is dan normaal.

Simulatie SPLV: cash + calls

Om een en ander te testen hebben we een simulatie uitgevoerd waarbij we de volgende regels toepassen:

  • Bij lage volatiliteit kopen we 1 X calls;
  • Bij zeer lage volatiliteit kopen we 1½ X de hoeveelheid calls;
  • Bij (iets) verhoogde volatiliteit kopen we ½ X;
  • Bij hogere volatiliteit doen we niks.

De uitkomst

Onze verwachting van de uitkomst was dat dit een ‘saaie’ belegging zou zijn geweest, beperkte maximale drawdowns (dalingen) en een matig rendement. Niets bleek minder waar, de simulatie toont een gemiddeld rendement van 6,5% per jaar! Dat is fors boven onze eigen verwachting. Met deze strategie behalen we een maximale drawdown van circa 3% per half jaar. Dit blijkt een prima, rustige, belegging met uitstekend rendement.

Kijk maar eens hieronder naar de grafische voorstelling. We hebben dit weergegeven in een zogenoemde “drawdown” grafiek. Hierin zie je alleen de maximale verliezen van een belegging. Zodra de grafiek weer op de nullijn aangekomen is levert de belegging weer positieve rendementen op. We hebben onze strategie (groen) vergeleken met de SPLV inclusief dividend.

Bron: Stuiver Asset Management

De SPLV inclusief dividend geeft op de lange termijn een hoger rendement van circa 10% per jaar maar tussendoor kent de index ook behoorlijke dalingen van 10% tot 35%.  Uiteraard is de S&P500 nog een stuk risicovoller, de brede index daalde in 2008 ruim 50%!

Conclusie

Onze conclusie is dat wij bij lage volatiliteit graag exposure opbouwen op de SPLV, de Rustige Aandelen uit de VS. Zonder al teveel onderhoud behalen we hiermee een prima rendement, zeker gegeven de risico’s. Zo kunnen we de rest van het half jaar gewoon blijven reizen, sport kijken en een goed boek lezen.

Wellicht ten overvloede meld ik dat wij binnen het VOC Fonds geregeld koper zijn van calls op de SPLV, USMV, EEMV en EFAV.

 

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het RBA Fonds en het VOC Fonds. Participeren in het RBA Fonds is mogelijk vanaf EUR 10.000 en in het VOC Fonds vanaf EUR 100.000. Hij schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van de beleggingsstrategie van zijn beleggingsfondsen, waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

 

Lees ook onze blogs

Negatieve rente op komst voor spaarders

22 augustus 2019 | Rob Stuiver | Blogs Kredieten en sparen

In de afgelopen weken is de rente spoorloos verdwenen. De laatste banken zijn nog verder opgeschoven naar 0% spaarrente en spreken al voorzichtig over negatieve rentes.

Gratis geld lenen, wat een feest!

26 juli 2019 | Rob Stuiver | Blogs Kredieten en sparen

Voor wie het gemist heeft… deze week heeft de ECB gezegd dat de rente het komende jaar laag blijft en waarschijnlijk nog lager wordt…

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier