16 april 2019 | Rob Stuiver |

De AEX staat dit jaar al weer 16 procent in de plus. Fantasierijke aandelen, die wat harder op en neer bewegen, staan inmiddels ruim 20 procent hoger. Volgens ons doet dit soort aandelen, als groep, op de lange termijn, juist beduidend minder dan de index. Dit is voor ons de reden om juist niet in deze aandelen te beleggen.

De beurs trekt een sprint

Sinds begin dit jaar staat niet alleen de AEX Index alweer flink in de plus. Wereldwijd zien we hetzelfde beeld. In de euforie stijgen de meest fantasierijke aandelen zelfs ruim 20% (na in het laatste kwartaal van 2018 flink op hun donder te hebben gekregen). Denk hierbij in Nederland aan Adyen, Galapagos en ING en in de VS kan je denken aan Netflix en Amazon. Maar natuurlijk ook aan de beursgang van Lyft of aan Uber die binnenkort naar de beurs toe komt. Gisteren zat ik nog bij een Uber-chauffeur in de taxi, lekker goedkoop en het werkt allemaal prima voor mij als klant. Maar het bedrijf subsidieert dat nu nog en maakt per jaar miljarden verlies. Maar naar het schijnt gaan ze in de toekomst miljarden verdienen…!? “Eerst zien dan geloven” en ondertussen gaat het bedrijf wel naar de beurs voor een slordig 120 miljard(!) dollar.

De US markten: 5-jaars en 15-jaars grafiek van Low Volatility (groen) versus High Beta (wit). De rode lijn is de S&P500. Bron Bloomberg

Low Volatility versus High Beta

U kent mij als ‘Low Volatility’ belegger en nu heb ik het over de Anti-Low Volatility aandelen ofwel de High Beta aandelen. Dat is die aandelengroep die het in-the-long-run slechter doet dan onze geliefde Low Volatility aandelen, zeker gecorrigeerd voor het risico dat erbij komt kijken. Je zou deze aandelengroep het liefst ‘short’ gaan. Ofwel een duidelijk tegenstem geven en juist daar nog beter van worden ook.

Partij A versus partij B

Om de parallel te trekken met de politiek kan je je het volgende voorstellen. U ben als partij A stemmer begaan met het milieu maar dat wil niet zeggen dat je naast stemmen op partij A ook een tegenstem kan uitbrengen op partij B die hier totaal anders tegenaan kijkt. Of andersom, u bent als partij C stemmer zeer voorstander van een grote rol van de overheid maar u kunt géén tegenstem uitbrengen op partij D die juist een kleine overheid nastreeft.

High Beta shorten

Dus al ben je de partij waar de meerderheid iets op tegen heeft…, als er genoeg liefhebbers zijn kan je tegelijkertijd de meest geliefde partij zijn. Als er maar voldoende verdeeldheid is in de samenleving. Dit zal je altijd houden met extreme waarden, of het nu de politiek is of dat het de aandelen zijn.

Als particulier kan je niet direct short gaan op de High Beta aandelen maar in de financiële sector is vaak veel mogelijk en wordt er aanbod gecreëerd als er vraag is. Voor de professionele markt is het shorten van High Beta aandelen dus wel mogelijk.

Conclusie:

Moraal van het verhaal: blijf weg van die beweeglijke veelbelovende High Beta aandelen. Onderzoek laat zien dat je op lange termijn méér risico loopt en tegelijkertijd minder rendement haalt. Niet ons ding, wij geven de voorkeur aan Low Volatility aandelen. En omdat wij een professionele partij zijn shorten we tegelijkertijd de High Beta aandelen. Dat geeft een mooie toegevoegde waarde in onze fondsen en is één van de bouwstenen in zowel het RBA Fonds als het VOC Fonds.

 

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het RBA Fonds en het VOC Fonds. Participeren in het RBA Fonds is mogelijk vanaf EUR 10.000 en in het VOC Fonds vanaf EUR 100.000. Hij schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van de beleggingsstrategie van zijn beleggingsfondsen, waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

Lees ook onze blogs

4×4 deel IV: Hefboom via callopties

12 februari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

In deze serie van vier over hefboombeleggen bespreken we deze keer de Opties. De optiemarkt is in Nederland zeer volwassen, wij hebben niet alleen de oudste maar ook gelijk een van de meest liquide optiemarkten ter wereld.

4×4 deel III: Turbo’s

4 februari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

In deze serie van vier over hefboombeleggen bespreken we deze keer de Turbo, ook wel de Trader of de Sprinter genoemd. Turbo’s zijn een geliefd instrument van de doe-het-zelf belegger in Nederland.

4×4 deel II: de leveraged ETF

14 januari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

In deze serie van vier over hefboombeleggen bespreken we deze keer de populaire leveraged ETF’s. Ofwel trackers met een hefboom. Met name populair in Amerika, in Nederland steekt men liever geld in de turbo’s,,,

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier