27 februari 2020 | Rob Stuiver |

Zoals je geregeld kunt lezen is Nederland nogal eens in paniek over de pensioenen en maken we ons zorgen of we wel alles kunnen betalen. Terwijl we een van de best gefundeerde pensioenstelsels hebben ter wereld. Nederland is welvarend. Toch is het begrip inkomens -en vermogensongelijkheid een interessant thema.

In Oost-Europa hebben we het een slordige driekwart eeuw geprobeerd om alles eerlijk te delen. Gevolg was een veel kleinere taart om in stukjes te snijden en mensen haalden niet bepaald het beste uit zichzelf. George Orwell wist dat allang natuurlijk.

Toch denk ik ook wel eens dat het een mooi idee zou zijn als alle hardwerkende Nederlanders wat meer zouden genieten van alle welvaart van ons land. En dat deze welvaart niet voor een groot gedeelte bij de top 10% terecht komt. Zonder het bijeffect dat hoge lonen de welvaart weer remmen natuurlijk. Hierbij mijn gedachte-experiment.

Drie uitdagingen met één oplossing

De eerste uitdaging is, om de ongelijkheid, die weliswaar logisch en verklaarbaar is, wat in te dammen. Zoals we zien leidt het soms tot excessen die niet wenselijk zijn. De tweede uitdaging is dat de gemiddelde Nederlander geen idee heeft hoe hij/zij moet beleggen of geen zin heeft in al het gedoe. Daarbij wordt de gemiddelde Nederlander (te) snel nerveus van alle risico’s. Als laatste uitdaging is het feit dat onze pensioenfondsen bijna niet meer aan Nederlands staatspapier kunnen komen. Misschien heb je hier nog nooit over nagedacht… maar de Nederlandse staatsschuld neemt ieder dag(!) een beetje af, krimpt dus. Daartegenover staan de pensioenpotten die elk jaar hard groeien en de ECB die ook koper is in de markt. Er is daarmee een groot stuwmeer van vraag naar Nederlandse AAA-obligaties.

De Nederlandse staatsschuld per 27 februari 2020, klik hier voor de huidige stand. Hoeveel staan we lager?

Dé oplossing

Die is kinderlijk eenvoudig en komt uit het brein van een hefboombelegger die graag bijdraagt aan de welvaart van alle landgenoten.

We geven obligaties uit

Laten we als Nederlandse Staat voor 200 miljard aan obligaties uitgeven. Met een looptijd van 10 jaar levert dat al snel 0,35% rente op. Nederland is zo kredietwaardig dat zij tegen een negatieve rente kan lenen op de kapitaalmarkt. Deze obligatie gaat ons (Nederland) zo 700 miljoen aan rente per jaar opleveren. Pensioenfondsen wereldwijd zijn blij met deze obligatie, daarmee is uitdaging 3 opgelost.

We gaan allemaal beleggen

Met de 200 miljard gaan we beleggen, dat besteden we natuurlijk uit aan de professionals. We laten het beleggen in aandelen van bedrijven waarin hardwerkend Nederland direct of indirect bijdraagt, stel de 25 AEX-aandelen. Het jaarlijkse dividend van deze aandelen ligt rond de 3,25%, dat is een extra cashflow van 6,5 miljard euro. Hiermee hebben we uitdaging 2 ook opgelost want heel Nederland belegt nu voor later.

Eerlijk zullen we alles delen 

De opbrengst van de rente en het dividend telt op tot ruim 7 miljard euro. Dat is per volwassene ongeveer EUR 500 per persoon. De succesvolle miljonair ontvangt bij deze verdeling hetzelfde als iemand met een bescheiden loon. Ofwel we nivelleren zonder dat het de economie hoeft te schaden. Op termijn zal onze aandelenbelegging ‘most likely’ flink in waarde stijgen. Hetgeen van ons allen is, stap voor stap zal de jaarlijkse uitkering omhooggaan en nog dit decennium de EUR 1.000 per persoon passeren. Het is geen bedrag dat ons leven op z’n kop zet maar wél een bedrag voor iedereen en zonder enige vorm van risico voor een individuele belegger.

Een mooi bijeffect is dat ook de economie een extra impuls krijgt. Die 7 miljard eur gaat maar zo leiden tot 4 a 5 miljard extra bestedingen in onze economie. Ondertussen stijgen de aandelen, normaal gesproken, gestaag door met stel 5% per jaar. Dit betekent dat over één generatie de aandelenportefeuille meer waard is dan onze hele staatsschuld.

Samenvatting 

Met één druk op de knop lenen we als Nederland 200 miljard euro, stoppen dit in Nederlandse aandelen en genieten we allemaal van de opbrengsten. Pensioenfondsen zijn blij met extra beleggingsmogelijkheden en over één generatie zijn we in staat om hiermee mogelijk de volledige staatsschuld af te lossen. Wat we dan hopelijk niet doen…Nederland is al rijk, maar kan zo eenvoudig een van de allerrijkste landen worden en deze rijkdom iets beter verdelen. Zonder enige verdere politieke inmenging. Noem het een proefballon of een gedachte-experiment, door zo breder naar het huidige financiële systeem te kijken zijn er vele dingen mogelijk.

 

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het RBA Fonds en het VOC Fonds. Participeren in het RBA Fonds is mogelijk via de website of via uw eigen broker (ABN AMRO & Binck Bank of informeer bij uw eigen broker). In het VOC Fonds participeren is mogelijk vanaf EUR 100.000. Rob schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van de beleggingsstrategie van zijn beleggingsfondsen, waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Je reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

Lees ook onze blogs

Beleggen in roerige tijden. Hoe ga je om met de hefboom….

12 Maart 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

Stap voor stap komen de westerse economieën nu ook tot stilstand door de immense impact van het Covid-19 virus. Een recessie in vele landen ligt op de loer, hoewel alleen de angst hiervoor de beurzen al in een felle neerwaartse spiraal heeft doen belanden.

Proefballon: Eerlijk zullen we alles delen

27 februari 2020 | Rob Stuiver |

Zoals je geregeld kunt lezen is Nederland nogal eens in paniek over de pensioenen en maken we ons zorgen of we wel alles kunnen betalen. Terwijl we een van de best gefundeerde pensioenstelsels hebben ter wereld. Nederland is welvarend. Toch is het begrip inkomens -en vermogensongelijkheid een interessant thema. 

4×4 deel IV: Hefboom via callopties

12 februari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

In deze serie van vier over hefboombeleggen bespreken we deze keer de Opties. De optiemarkt is in Nederland zeer volwassen, wij hebben niet alleen de oudste maar ook gelijk een van de meest liquide optiemarkten ter wereld.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier