26 november 2018 | Rob Stuiver |

Beleggen is leuk. Gaaf om te zien hoe je door de jaren heen een mooi fortuin vergaart. Maar minder leuk als je een deel van dat opgebouwde vermogen in rook op ziet gaan. Hetgeen nu het geval is, de top van een paar maanden geleden is al weer 10% of meer uit zicht. We spreken dan van een correctie en die komen eigenlijk maar weinig voor…

Een correctie voelt bij iedere beleggers anders

Maar hoe lang mag die correctie duren voordat jij het als belegger een frustratie noemt? Dat verschilt natuurlijk per persoon. Sommige mensen kijken 10 keer per dag wat de AEX Index staat, anderen vinden eens per week of zelfs eens per maand meer dan voldoende. De laatste groep werkt liever hard aan het vergaren van extra kapitaal of leest een goed boek in hun vrije tijd. Zo gaat elke belegger er op zijn/haar eigen manier mee om!

7 Correcties in de AEX Index in de afgelopen 26 jaar

Laten we eens kijken naar de correcties die plaatsvonden in de AEX Index, gemeten vanaf de all-time- high. Daarbij moet nog wel een kleine toevoeging. Het gaat mij om het totale rendement in de AEX, dus inclusief dividend. Dus als de beurs 11% daalt in een half jaar tijd en je ondertussen 2% dividend ontvangt dan noem ik dat géén correctie. In de tabel nemen we hiervoor de slotstand van elke week. Wat treffen we dan aan over de laatste 26 jaar?

Oranje = AEX inclusief herbelegging dividend; Wit = AEX prijsindex, bron Bloomberg

Slechts 7 correcties! Niets meer. We zijn dus pas bezig aan de 7de correctie gemeten vanaf een all-time-high. Dat heeft natuurlijk ook iets te maken met twee lange Bearmarkten na de toppen van 2000 en 2007. We spreken van een bearmarkt bij een daling van méér dan 20%. De AEX Index zonder(!) dividend heeft overigens nooit meer een nieuwe top gezet sinds september 2000… Maar mét dividend is het plaatje gelukkig iets beter. Een totaalrendement van maar liefst 8,9% gemiddeld per jaar over ruim 25 jaar. Het rendement is onderverdeeld in 5,5% koersstijging en 3,4% dividend.

Correcties 1993 – 2018 vanaf de top: details

De eerste twee correcties (1 & 2) vanaf de all-time-high waren mild, iets meer dan 10%. Net als onze huidige correctie met de bodem eind oktober 2018. Al weten we niet of dat ook zo blijft natuurlijk… De hersteltijd ging snel, al na enkele maanden stond de volgende top al weer op de borden.

De volgende drie correcties (3, 4, 5) waren fors. De Azië crisis van 1998 kwam als een donderslag bij heldere hemel. In guldens werd nipt de 1.000 punten aangetikt in de AEX Index en in drie maanden tijd was er 35% vanaf. Gelukkig kwam het herstel ook weer snel, binnen één jaar weer een nieuwe top. De bearmarkten van 2000 – 2003 en 2007 – 2009 behoeven weinig introductie vermoed ik. Tweemaal een totaal slagveld en dat binnen een periode van tien jaar, ongekend. In beide gevallen duurde het herstel ongeveer zeven jaar om een nieuwe top te bewerkstelligen.

Dit decennium is weer vriendelijker voor de AEX belegger. Slechts éénmaal een flinke correctie (6) in 2015 met uitloop tot begin 2016. Ook toen was er angst rondom Azië overigens. De hersteltijd was ruim een jaar dit keer.

En de huidige correctie (7) van 2018? Stijgende rente is voor de AEX bedrijven niet direct zo bedreigend, het handelsconflict met Azië (lees VS versus China) speelt ons zeker wel parten. Daarbij komen de Brexit en de Italiaanse begrotingsvoorstellen die de onzekerheid niet minder maken.

Conclusie: een bijzondere kans

Als de kijken naar de afgelopen 27 jaar komen correcties (daling van méér dan 10%) inclusief dividend vanaf een all-time-high slechts weinig voor in de AEX Index. De meesten correcties waren binnen enkele maanden tot ruim een jaar weer opgelost. Uitzondering waren de correcties die overgingen in een bearmarkt, daarvan kregen wij er twee langdurige periodes voor de kiezen. De toekomst zal uitwijzen hoe lang het ditmaal duurt….bijzonder zijn de correcties in ieder geval wel….en voor de lange termijn belegger ook zeker een kans!

 

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het VOC Fonds. Het fonds heeft een registratie bij de AFM maar géén vergunning. Participeren is mogelijk vanaf EUR 100.000. Hij schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van zijn beleggingsstrategie waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

Lees ook onze blogs

Fantasierijke aandelen trekken een sprint, oppassen geblazen?

16 april 2019 | Rob Stuiver | Blogs Portefeuille opbouw

De AEX staat dit jaar al weer 16 procent in de plus. Fantasierijke aandelen, die wat harder op en neer bewegen, staan inmiddels ruim 20 procent hoger. Volgens ons doet dit soort aandelen, als groep, op de lange termijn, juist beduidend minder dan de index.

10 Knikkers verdienen met een calloptie Eurostoxx 50

24 januari 2019 | Rob Stuiver | Blogs Opties

Weinig aandacht in onze blogs de afgelopen jaren voor de Eurostoxx 50. Gelukkig maar, de index staat precies op hetzelfde niveau als vijf jaar geleden. Net boven de 3.100 punten. In de tussentijd tikten we 3.800 aan in 2015 en 3.700 in 2018.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier