24 december 2019 | Rob Stuiver |

Beurs verder omhoog? Ik neem de route met de 4×4

De laatste tijd is er weer veel discussie over hefboombeleggen. Als pleitbezorger van deze manier van beleggen mag mijn standpunt in die discussie duidelijk zijn. Graag neem ik je de komende vier blogs mee in mijn denkwereld. Als uitgangspunt neem ik nu een hefboom van 4, maar meer of minder kan natuurlijk ook. Het gaat hier om hoe eea werkt en hoe ik denk een aantal ongelukken te vermijden.

Misschien verbaast het je dat een belegger die voor zijn VOC Fonds portefeuille pleit voor een maximale hefboom van circa 2 het nu opeens over hefboom 4 heeft. Don’t worry, mijn mening is niet veranderd als het over mijn totale vermogen gaat. Ik wil zeker niet dat mijn kapitaal door het putje gaat. Maar binnen mijn concept arsenaal van beleggingen gebruik ik voor een deel wel instrumenten met een hefboom van 4 of zelfs hoger. Dit zijn dus kleine gedeeltes van het vermogen. Hoe ik daar mee omga is het onderwerp van deze 4 blogs.

4 X 4

Grofweg onderscheid ik een 4-tal manieren om met een hefboom te beleggen. Een hefboom van 4 betekent dat je bovenop je eigen inleg er nog eens drie keer datzelfde bedrag bij leent. Op welke manier dan ook. In de praktijk betekent dit dat je bijvoorbeeld vier keer het rendement de AEX index geniet. Beide kanten op. Minus de kosten van dat geleende geld natuurlijk. Er zijn grofweg 4 manieren om te komen tot een hefboom van 4:

  1. Beleggen met margin (geld lenen bij bank/broker)
  2. Leveraged ETF’s kopen
  3. Turbo’s kopen
  4. Callopties kopen

De komende weken deel ik mijn gedachten hierover, vandaag: Beleggen met margin.

De bank of broker is je vriend

Tot op zekere hoogte is dit waar. Tarieven van aankoop of verkoop van effecten zijn, zeker als je 25 jaar terugkijkt, spectaculair gedaald en nauwelijks relevant meer voor het beleggingsresultaat. Natuurlijk betaal je in Nederland nog wel iets voor de aankoop van stel 100 aandelen Shell maar het is maar een fractie van wat je 20 jaar geleden aan transactiekosten moest betalen. In de VS is sinds dit najaar bij veel partijen de handel zelfs al gratis. Je zou misschien vrezen dat je broker omvalt, maar dat is verre van de realiteit. Het meeste geld verdienen brokers, net als de banken, aan de netto rente margin. Deels op cash wat beleggers op hun rekening klaar hebben staan om mee te beleggen. Maar zeker ook op hetgeen beleggers lenen bij de broker. Daarvoor betaal je als belegger de marktrente plus een opslag. Die opslag is de omzet van de broker en dat kan aardig oplopen. Laten we in deze blog aannemen dat de marge voor de broker uitkomt op ca. 1,5%.

Aandelen kopen met dekking van aandelen

Op deze manier ben ik begonnen als hefboombelegger in die prachtige jaren ’90. Met gemiddelde beursstijgingen van boven de 15% waren de kosten natuurlijk niet mijn primaire aandachtspunt. Aandelen kopen die verder zouden stijgen was het motto. Je kon tegenover een 100% belegging in aandelen, mits goed gespreid, een dekking krijgen van 70% waarmee je weer nieuwe aandelen kon kopen. En over die laatste aankoop kreeg je dan weer 70% dekking. Hoewel ik deze aanpak al jaren niet meer zo doe is het wel heerlijk overzichtelijk. Rechttoe rechtaan en je hoeft je niet in een ander product of constructie te verdiepen.

Kosten

De afgelopen jaren hebben we wisselende markten gezien en uiteindelijk zijn de kosten natuurlijk een belangrijke factor voor je netto rendement. Ik maak altijd de kosten inzichtelijk voordat ik een belegging via een hefboom opzet. Als ik in dit geval een hefboom 4 belegging wil opbouwen in een Europees aandeel, laten we zeggen ASML, Unilever of Philips dan betaal ik de marktrente plus 1,5% opslag. Bijzonder in deze tijd is dat die marktrente al enige jaren negatief(!) is en nu rond de -0,4% staat. Dat was vroeger wel anders… Voor deze belegging betaal ik in dit geval netto drie keer 1,1% rente, totale kosten 3,3% (op jaarbasis). Eén deel eigen geld en drie delen geleend via de broker.

Opbrengsten

Met deze constructie ontvang ik vier keer het rendement van het aandeel én ontvang ik vier keer het dividend. Stel dat mijn aandeel een dividend uitkeert van 2% dan ontvang ik in totaal 8% dividend. Door de factor 4 is er maar een beperkt dividend nodig om de kosten van 3,3% goed te maken. De cashflow is in dit geval positief maar let wel op, ook dividend kan soms onder druk staan. Ik denk nog wel eens terug aan 2008.

Risico’s

Een hefboom van 4 komt natuurlijk nooit zonder risico’s. Gaat de beurs naar beneden dan zak ik met een hefboom 4 gewoon vier keer zo hard als de onderliggende waarde waarin ik ben belegd. Bij een daling van 25% is mijn eigen geld volledig verdampt en helaas zijn dit soort dalingen niet altijd te voorkomen. Ik ben bereid dit risico te nemen maar stel natuurlijk regelmatig ook winsten veilig.

Margin

Vanwege de risico’s op verlies houdt mijn broker een margin achter, ofwel een blokkade van waarde/geld, zodat ik altijd aan mijn verplichting kan voldoen. Brokers lopen namelijk liever niet zelf het risico zul je begrijpen. Bij mijn broker is de margin bijvoorbeeld 15%, dit moet ik te allen tijde aanhouden. Stel dat ik met EUR 100 eigen geld begin en met EUR 400 aandelen koop dan wordt er 15% (EUR 60) geblokkeerd. In het geval dat de aandelen 10% dalen daalt mijn portefeuille naar EUR 360. Mijn eigen vermogen zakt zelfs met 40% van EUR 100 naar EUR 60 eigen vermogen. De broker eist 15% margin van EUR 360, ofwel EUR 54…dat gaat nog maar net goed. Bij een verder daling wordt ik gedwongen om aandelen te verkopen, zodat ik aan de marginverplichting van 15% kan blijven voldoen.

Conclusie

Mijn conclusie is dat beleggen met margin weliswaar de mogelijkheid biedt om een hefboom op te zetten maar dat je, bij een hefboom van 4, razendsnel in de marginproblemen komt. Hoewel ik dit vroeger, met mate, toepaste denk ik dat er andere, betere manieren zijn. Mijn onderzoek gaat verder, volgende keer bekijk is de populaire leveraged ETF’s.

 

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het RBA Fonds en het VOC Fonds. Participeren in het RBA Fonds is mogelijk via de website of via uw eigen broker (ABN AMRO & Binck Bank of informeer bij uw eigen broker). In het VOC Fonds participeren is mogelijk vanaf EUR 100.000. Rob schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van de beleggingsstrategie van zijn beleggingsfondsen, waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

 

 

Lees ook onze blogs

Beleggen in roerige tijden. Hoe ga je om met de hefboom….

12 Maart 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

Stap voor stap komen de westerse economieën nu ook tot stilstand door de immense impact van het Covid-19 virus. Een recessie in vele landen ligt op de loer, hoewel alleen de angst hiervoor de beurzen al in een felle neerwaartse spiraal heeft doen belanden.

Proefballon: Eerlijk zullen we alles delen

27 februari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Money management

Zoals je geregeld kunt lezen is Nederland nogal eens in paniek over de pensioenen en maken we ons zorgen of we wel alles kunnen betalen. Terwijl we een van de best gefundeerde pensioenstelsels hebben ter wereld. Nederland is welvarend. Toch is het begrip inkomens -en vermogensongelijkheid een interessant thema. 

4×4 deel IV: Hefboom via callopties

12 februari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

In deze serie van vier over hefboombeleggen bespreken we deze keer de Opties. De optiemarkt is in Nederland zeer volwassen, wij hebben niet alleen de oudste maar ook gelijk een van de meest liquide optiemarkten ter wereld.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier