12 Maart 2020 | Rob Stuiver |

Stap voor stap komen de westerse economieën nu ook tot stilstand door de immense impact van het Covid-19 virus. Een recessie in vele landen ligt op de loer, hoewel alleen de angst hiervoor de beurzen al in een felle neerwaartse spiraal heeft doen belanden.

Een zeer felle sell-off

We zien dat bij de AEX die in minder dan een maand ruim 25% inlevert. Terwijl er ook een wereld zal zijn na het bedwingen van dit virus. Het menselijk leed kan ik niet inschatten maar uiteindelijk zullen we ons leven weer oppakken. Dus misschien is de bodem nog lang niet bereikt, misschien zitten we dicht bij een uniek instapniveau.

De hefboom in barre tijden

Hoe te beleggen met een hefboom in deze barre tijden. Een daling met 25% vanaf de top betekent voor een hefboombelegger (hefboom 2) een daling van 50%. Een forse aderlating. Waarbij het wel zaak is tijdens de daling exposure (risico) af te bouwen. Je wilt immers niet dat bij een plotselinge daling van 50% het vermogen volledig is verdampt en de weg terug naar de oude top niet voor ons is weggelegd. Een proces wat discipline vereist en niet tegen beter weten in kostte wat het kost alle long posities aanhouden. Dit stapsgewijze afbouwen van een portefeuille, emotioneel gezien altijd zwaar, is precies waar ik me nu al een drietal weken mee bezig houdt. Niet leuk dus, maar wel noodzakelijk.

Het gamma-effect

Is het dan zo simpel dat je, als de beurs te zijner tijd de gezonde weg omhoog weer weet te vinden, zonder kleerscheuren weer op je oude 100% vermogen uitkomt? Helaas niet, dit heet het zogenoemde gamma-effect. Je zult nagenoeg altijd iets duurder terugkopen dan je hebt verkocht. Stel dat aandelen 10% dalen in eerste instantie en wij als hefboombelegger 20% verliezen. Dan daalt onze portefeuille ad EUR 200 met 10% tot EUR 180, waarvan EUR 80 eigen geld en nog steeds EUR 100 is geleend. Mijn hefboom is dan opgelopen tot 2,25. Actie is nodig om EUR 20 aan aandelen te verkopen om de hefboom weer op 2 te krijgen. ‘Fast forward’, stel dat de beurs weer terugkeert naar zijn oorspronkelijke niveau. Daarvoor is een beursstijging van  ruim 11% nodig, dan  resulteert dit in een 22% stijging van de portefeuille. Maar omdat onze startwaarde  EUR 160 was leidt dat tot een waarde van circa EUR 195. Zo zie je, een ritje heen en weer kost helaas wat rendement…

Aan de ene kant wachten wij een daling niet af tot -10% maar beginnen wij eerder met afbouwen. Daartegenover staat dat bij een opleving van 10%, wij niet na de eerste paar procenten al weer gaan terugkopen. Bij het soort bizarre tijden, waar de beurs naar beneden schiet en dan weer een tik naar boven doet, loop je dus altijd iets achter de feiten aan.

Gammakosten vermijden

Een stukje van de gammakosten kun je vermijden door de hefboom helemaal op te bouwen met gekochte lange callopties. Die lopen nog jaren en door de opgelopen premie (als gevolg van de extreem gestegen  volatiliteit) vindt er zelfs een extra demping tijdelijk plaats in dalende markten. Dat klinkt aantrekkelijk, en voor een gedeelte hebben wij dat ook gedaan. Toch kleven ook daar nadelen aan. Als je op dit moment bijvoorbeeld je hefboom voornamelijk met lange gekochte call opties op zou bouwen, dan loop je door de hoge premies juist het risico dat die callopties bij een beursherstel maar beperkt oplopen. Dit komt doordat de ingebouwde paniekpremie (volatiliteit) er naar boven toe als de markten tot rust komen weer uit verdampt. Je mist ook dan dus een gedeelte van je up-side.

Wat nu, door die zelfde hoge premies wel de moeite waard kan zijn  is het continue schrijven van 10% tot 15% out-of-the-money opties. Dat zijn callopties die normaal, zeg één maand geleden, bijna geen premie opleverden, maar nu wel. En die premie, die zal verdampen met het verstrijken van de tijd, dat is vooral mooi meegenomen als de beurs niet te snel opveert. De premie die we hiermee verdienen kan dienen om de vervelende gammakosten (deels) te compenseren. Hetgeen goed lukt als het toekomstige herstel (vanaf welke bodem dan ook) niet in één spike omhoog wordt goedgemaakt. Ieder voordeel heeft zijn nadeel…

Niks doen is geen optie

Laat het duidelijk zijn, niks doen in de hoop dat alles met een sisser afloopt is geen goed idee. Ik pas onze portefeuille tijdens een daling continue aan om de hefboom binnen de bandbreedtes te houden. Ik weet ook dat er na verloop van korte of lange tijd weer een herstel komt waar we van willen profiteren. Ons lange termijn geloof in aandelen is niet aangetast, dit soort ‘bear markets’ horen er helaas bij, en zijn zeer uitzonderlijk in deze vorm. Deze crash is een van de snelste ooit, nog geen maand geleden stonden de aandelenbeurzen nog op nieuwe ‘all-time-highs’.

Samenvatting

Beleggen met een hefboom vereist discipline, bij een daling is dat verkoopdiscipline. Gammakosten zitten ons daarbij altijd in de weg. Het schrijven van wat extra (zwaar) out-of-the-money callopties kan hierin behulpzaam zijn. Daarbij hoort dan wel weer een schaduwkant bij in de vorm van een spike omhoog. Ik hou vertrouwen in aandelen en denk dat historisch gezien dit maar zo een mooi aankoop moment kan zijn. Hoewel bijna niemand precies op de bodem koopt en je er dus ook flink naast kunt zitten. Voor mijn hefboom streef ik naar iets onder maar dichtbij de 2. Hetgeen met dagelijkse schommelingen op beurzen van 5% of zelfs het dubbele  geen eenvoudige opgave is….

 

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het RBA Fonds en het VOC Fonds. Participeren in het RBA Fonds is mogelijk via de website of via uw eigen broker (ABN AMRO & Binck Bank of informeer bij uw eigen broker). In het VOC Fonds participeren is mogelijk vanaf EUR 100.000. Rob schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van de beleggingsstrategie van zijn beleggingsfondsen, waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Je reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

Lees ook onze blogs

Beleggen in roerige tijden. Hoe ga je om met de hefboom….

12 Maart 2020 | Rob Stuiver |

Stap voor stap komen de westerse economieën nu ook tot stilstand door de immense impact van het Covid-19 virus. Een recessie in vele landen ligt op de loer, hoewel alleen de angst hiervoor de beurzen al in een felle neerwaartse spiraal heeft doen belanden.

Proefballon: Eerlijk zullen we alles delen

27 februari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Money management

Zoals je geregeld kunt lezen is Nederland nogal eens in paniek over de pensioenen en maken we ons zorgen of we wel alles kunnen betalen. Terwijl we een van de best gefundeerde pensioenstelsels hebben ter wereld. Nederland is welvarend. Toch is het begrip inkomens -en vermogensongelijkheid een interessant thema. 

4×4 deel IV: Hefboom via callopties

12 februari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

In deze serie van vier over hefboombeleggen bespreken we deze keer de Opties. De optiemarkt is in Nederland zeer volwassen, wij hebben niet alleen de oudste maar ook gelijk een van de meest liquide optiemarkten ter wereld.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier