20 november 2019 | Rob Stuiver |

Deze en vorige week keek de AEX voor het eerst sinds 2001 weer even boven de 600 puntengrens. De vorige keer dat dit gebeurde was eind 1999 en voor wie het niet meer weet, beleggers waren toen euforisch! Nu vraagt men zich al een jaar af waar de recessie blijft…

The most hated bull market ever

De euforie is vandaag de dag ver te zoeken. De doorbraak wordt ter kennisgeving aangenomen en eigenlijk een beetje genegeerd. Alhoewel er nu ook weer wat grotere asset managers enthousiaster worden over de vooruitzichten van 2020.

Het was al weer bijna vijf(!) jaar geleden dat de AEX door de 500 puntengrens brak, dus waar gaat het helemaal over denken velen. Toch zijn we, zeker in de VS, al sinds 2009 aan een mooie stijging bezig. Een ‘bull market’ van méér dan 10 jaar. Daarbij lijkt het einde nog niet in zicht, we staan weer op een de top. Volgens de theorie moet er eerst nog 20% vanaf voordat de ‘bull market’ ten einde is. Lees hier de definitie van een ‘bull market’ (Investopedia).

Mooi toch, niemand is enorm blij lijkt het wel, ik voel me in die zin een eenzame strijder. Maar prima zo, dit type ‘bull market’ is veel langer vol te houden, zonder excessen hoeft er later ook geen implosie te volgen zoals in 2001 en 2008.

AEX-index vanaf 1998 – 2019, bron Bloomberg

Kalmte troef

Zowel in Nederland als de VS gaat het ook allemaal heel kalm. De volatiliteit is veel lager dan in de ‘roaring nineties’. Zelfs 2018 was niet meer dan een gemiddeld volatiel beleggingsjaar. 2019 en zeker 2017 waren minder beweeglijk dan gemiddeld.

Low Volatility niet meer nodig?

Zeker de laatste weken was je als belegger beter af geweest zonder mijn favoriete oersaaie aandelen, de Low Volatility Factor. Dat is ook niet vreemd in een aandelenjaar waarin de beurzen boven de 20% rendement laten zien. In dit soort jaren heb je deze saaie aandelen echt niet nodig. Afgelopen augustus waren we er overigens, tijdens de correctie in de eerste weken, wel weer blij mee. Maar dat is allemaal microgeneuzel. En daar wil ik het met je over hebben.

Microgeneuzel, slecht voor je oordeelsvorming

De afgelopen jaren heb ik tientallen artikelen gelezen van ‘value-beleggers’. Dit is een andere factor die, zoals de naam al insinueert, op zoek is naar laag gewaardeerde aandelen om daarmee de markt te verslaan. Allemaal met de boodschap dat ’t nu toch écht beter zou worden (value blijft al jaren flink achter). Zo roep ik wat over korte termijn prestaties van de Low Volatility Factor… Allemaal vrij onzinnig als je het aan Larry Swedroe vraagt. In bijgaand artikel van Robeco “All factor strategies go through long periods of poor performance” zoemt hij echt goed uit en maakt hij gehakt van allerlei korte termijn ingegeven beslissingen. Echt leuk en leerzaam om te lezen!

Stay the course

Het belangrijkste is dat je lange termijn inzet op je beleggingsstrategie. Voer je strategie consequent uit, ook als de strategie het een jaartje of soms zelfs een paar jaar minder doet. Consequent blijven is echt het aller moeilijkste. Ook grote beleggers zoals pensioenfondsen zijn hier vaak mentaal niet toe in staat. Lees het artikel van Robeco er nog maar eens een tweede keer op na! Een paar zwakke ‘value-jaren’ zoals recentelijk, of de Low Volatility Factor eind jaren ’90… Je moet ze uitzingen als je op lange termijn outperformance wilt realiseren.

Met diezelfde lange termijn bril ben ik ook altijd maximaal in aandelen belegd. Nooit tussentijds eens lekker voor de helft of meer naar cash draaien. Alsof ik dat kan timen… Anderzijds moet ik ook niet naar mijn gevoel luisteren. Dat gevoel zegt me nu namelijk dat we wel eens flink verder kunnen stijgen de komende maanden. De winter is altijd een goede periode voor aandelen. Dus me volladen met extra call opties, die door de lage volatiliteit ook nog eens vrij goedkoop zijn. Mijn risicoprofiel weer eens flink opvijzelen nu het weer hartstikke goed gaat. Vol vertrouwen… NIET DUS!

Plan B

Zeker nu veel beleggers passieve strategieën voeren, vaak via ETF’s (trackers) wordt me ook wel gevraagd of ik een “plan B” heb. Voor als ’t tegen zit en zeker voor de tijd dat andere beleggers mijn strategie verlaten en dat voor prijsdruk zorgt. Je zou dan bijna gaan denken dat alle grote beleggers deels een ‘low volatility tilt’ hebben. De low volatility ETF’s zijn immers heel groot in volume geworden. Gelukkig heeft Robeco (David Blitz) van deze theorie weinig heel gelaten. Er zijn immers heel veel ETF’s met ‘smart Beta’ en per saldo heffen ze elkaar zo ongeveer op. Natuurlijk zit er minder IT in de Low Volatility Factor, maar Momentum ETF’s,  sectorfondsen en Growth ETF’s compenseren dat weer. Dus voor ‘overcrowding’ ben ik niet zo bang.

Wat wel goed werkt is om in de totale portefeuille ook een aantal andere thema’s te spelen. Die op andere momenten outperformen dan low volatility normaal doet. Je vindt verschillende strategieën terug in onze blogs die je kunt lezen in het Kenniscentrum. Dus kort samengevat, mijn ‘plan B’ is dat ‘plan B’ al in mijn plan A zit. Niet bijsturen als het even wat minder gaat en ook niet als het even wat beter gaat dan verwacht!

De thuisblijvers

Tot slot nog een paar woorden voor de aanzwellende groep beleggers langs de zijlijn. Je kent ze wel, die beleggers die tijdelijk genieten van hun rust en een spaarrente van 0% ter compensatie krijgen. Ze hebben het plan om bij een flinke correctie weer in te stappen…helaas ook na het vierde kwartaal vorig jaar werden ze nog niet enthousiast. Ik kom ze in steeds grotere getale tegen, het zijn vaak hele slimme mensen. Mensen waar ik (buiten het beleggen om) veel respect voor heb. Vaak zijn ze gewend zaken naar hun hand te zetten als manager of ondernemer. Ze hebben een bovengemiddelde kennis van economie en beleggen én denken te kunnen ‘timen’. Bijna allemaal. Dure hobby als je het mij vraagt. Nee, dan die oude dames die ik bezocht aan het begin van mijn carrière in een rijke buurt van Utrecht. Veel minder kennis, behalve een heilig geloof dat ze hun degelijke aandelen rustig aan moesten houden zonder te veel te muteren. Ze hadden gelijk. Ze hebben nog steeds gelijk.

Conclusie

De markt bevindt zich al jaren in een rustige, verre van euforische, ‘bull market’. Lekker genieten dus als aandelenbelegger. Ik laat de tussentijdse correcties over me heen komen. Hoe blijf ik consequent en strak in het keurslijf van mijn strategie? Door mijn strategie in boekvorm uit te brengen, je kunt het hier downloaden. Schrijf je strategie uit, het helpt. Daarbij kan je mijn prestaties nu ook volgen door te kijken naar het VOC Fonds met inmiddels een driejarig officieel trackrecord. En we doen het natuurlijk allemaal voor de outperformance. De rest… dat is allemaal ruis!

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het RBA Fonds en het VOC Fonds. Participeren in het RBA Fonds is mogelijk via de website of via uw eigen broker (ABN AMRO & Binck Bank of informeer bij uw eigen broker). In het VOC Fonds participeren is mogelijk vanaf EUR 100.000. Rob schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van de beleggingsstrategie van zijn beleggingsfondsen, waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

Lees ook onze blogs

Beleggen in roerige tijden. Hoe ga je om met de hefboom….

12 Maart 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

Stap voor stap komen de westerse economieën nu ook tot stilstand door de immense impact van het Covid-19 virus. Een recessie in vele landen ligt op de loer, hoewel alleen de angst hiervoor de beurzen al in een felle neerwaartse spiraal heeft doen belanden.

Proefballon: Eerlijk zullen we alles delen

27 februari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Money management

Zoals je geregeld kunt lezen is Nederland nogal eens in paniek over de pensioenen en maken we ons zorgen of we wel alles kunnen betalen. Terwijl we een van de best gefundeerde pensioenstelsels hebben ter wereld. Nederland is welvarend. Toch is het begrip inkomens -en vermogensongelijkheid een interessant thema. 

4×4 deel IV: Hefboom via callopties

12 februari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

In deze serie van vier over hefboombeleggen bespreken we deze keer de Opties. De optiemarkt is in Nederland zeer volwassen, wij hebben niet alleen de oudste maar ook gelijk een van de meest liquide optiemarkten ter wereld.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier