12 februari 2020 | Rob Stuiver |

In onze serie van vier over hefboombeleggen bespreken we deze keer de Opties. De optiemarkt is in Nederland zeer volwassen, wij hebben niet alleen de oudste maar ook gelijk een van de meest liquide optiemarkten ter wereld. Daarbij krijg je een bijna onbeperkt bereik aan uitoefenprijzen gecombineerd met looptijden tot wel vijf jaar.

Misschien verbaast het je dat een belegger die voor zijn VOC Fonds portefeuille pleit voor een maximale hefboom van circa 2 het nu opeens over hogere hefbomen heeft. Don’t worry, mijn mening is niet veranderd als het over mijn totale vermogen gaat. Ik wil zeker niet dat mijn kapitaal door het putje gaat. Maar binnen mijn concept arsenaal van beleggingen gebruik ik voor een deel wel instrumenten met een hefboom van 3 of zelfs hoger. Dit doe ik dus maar voor een klein deel van het vermogen. Hoe ik daar mee omga is het onderwerp van deze vier blogs.

4 X 4

Grofweg onderscheid ik een 4-tal manieren om met een hefboom te beleggen. Een hefboom van 4 betekent dat je bovenop je eigen inleg er nog eens drie keer datzelfde bedrag bij leent. Op welke manier dan ook. In de praktijk betekent dit dat je bijvoorbeeld vier keer het rendement van de AEX index geniet. Beide kanten op. Minus de kosten van dat geleende geld natuurlijk. Er zijn grofweg 4 manieren om te komen tot een hefboom van 4:

 1. Beleggen met margin (geld lenen bij bank/broker)
 2. Leveraged ETF’s kopen
 3. Turbo’s kopen
 4. Callopties kopen

Dit is de laatste in de serie en hierin bespreek ik de Opties.

Callopties en de hefboom

De callopties zijn wat lastiger dan de leveraged ETF of de turbo, waarbij een hefboom van 3 of 4 bij aanvang direct beschikbaar is. Dat is niet het geval bij callopties, echter met een beetje moeite kan je wel een hefboom 4 belegging opzetten.

Om deze hefboom te creëren wordt er gekeken naar de delta van een optie, er zijn vele ‘Grieken’ die de prijs van een optie bepalen, een korte toelichting vind je hier (Wikipedia). De delta van een optie is een maatstaf voor de prijsreactie van een optie wanneer de prijs van de onderliggende waarde (aandeel of index) verandert.

Bijvoorbeeld: je hebt een calloptie op de AEX-index met een delta van 0,5. Voor deze optie geldt dat wanneer de AEX-index met 1 punt omhoog gaat, de optie EUR 0,50 in waarde stijgt (1 x 0,5).

Over het algemeen geldt dat callopties met een uitoefenprijs gelijk aan de koers van de onderliggende waarde (ook wel ‘at-the-money’) een delta heeft van ongeveer 0,5. Callopties die een strike prijs hebben die ver onder de huidige koers van de onderliggende waarde ligt zijn ‘deep-in-the-money’ en hebben een delta richting 1. Deze ‘deep-in-the-money’ callopties bewegen dus bijna een-op-een mee met de onderliggende waarde, zowel omhoog als naar beneden.

Callopties met hefboom 4

Omdat ik met een hefboom van 4 wil beleggen, wil ik dat mijn portefeuille 4x zo hard beweegt als de onderliggende waarde. Gaat de onderliggende waarde met 1% omhoog, dan wil ik een stijging van 4% meemaken. Dit doe ik door voldoende exposure te creëren door middel van opties.

De exposure van één optie bereken ik door de delta van de optie te vermenigvuldigen met de koers van de onderliggende waarde maal de multiplier van de optie.

De exposure van een calloptie met 0,5 delta op de AEX-index (625 punten) heeft op het moment van kopen een exposure van 0,5x625x100= EUR 31.250. Ofwel, als de AEX met één procent omhoog gaat wordt mijn optie 1%xEUR 31.250= EUR 312,50 méér waard!

Nu een concreet voorbeeld, stel ik heb EUR 10.000 cash en wil graag met een hefboom van 4 beleggen in de AEX-index, voor de looptijd kiezen we december 2020. Doel is dus om (met hefboom 4) EUR 40.000 exposure te creëren. Dat kan met verschillende optieseries:

 • Koop 1x AEX Index call 580 voor EUR 40 (delta 0,64)
 • Koop 3x AEX Index call 650 voor EUR 7 (delta 0,22)

De exposure van deze 2 varianten bereken je als volgt:

 • Optie 1: 1×0,64x625x100= EUR 40.000
 • Optie 2: 3×0,22x625x100= EUR 41.250

De investeringen zijn als volgt:

 • Optie 1: 1xEUR 40×100 = EUR 4.000 (restsaldo cash EUR 6.000)
 • Optie 2: 3xEUR 7×100 = EUR 2.100 (restsaldo cash EUR 7.900)

In beide gevallen beleg ik, op het moment van opzetten, met een hefboom van 4 t.o.v. mijn initiële cash van EUR 10.000.

Callopties en het risico

De risico’s van een hefboom via callopties zijn dus beperkt tot mijn inleg. Ik kan dus weliswaar mijn totale inleg verliezen in december als de AEX Index onder de 580 staat (optie 1) of onder de 626 (optie 2) maar er is ook nog altijd voldoende cash achter de hand. Daarmee kan ik, indien de koersen dalen, dus nog een keer opnieuw beginnen.

Zodra de index gaat bewegen gaat ook de delta bewegen, het is dus zaak om mijn beleggingen actief te managen om voldoende exposure te houden in de markt. Simpel is het dus bepaald niet.

Callopties en de tijds- en verwachtingswaarde

Bij opties komt altijd de tijds- en verwachtingswaarde om de hoek kijken,  tenzij we de optie “deep-in-the-money” kopen. Een calloptie bestaat uit de intrinsieke waarde én de tijd- en verwachtingswaarde. Kijk hier voor alle kenmerken van een optie. Deze waarde kan bij een zijwaartse markt verdampen. Soms snel, soms langzaam.

 • Optie 1: géén tijds- en verwachtingswaarde
 • Optie 2: EUR 7 omdat de uitoefenprijs nog niet gehaald is.

De tijds- en verwachtingswaarde van deze opties lijkt heel laag maar bedenk wel dat er in de AEX callopties ook veel dividend verdisconteerd zit. Als calloptiehouder ontvang je dit niet. Voor de eenvoud laten we die hier buiten beschouwing (onderaan nog een extra blog over dit onderwerp).

Callopties en de debetrente

Voor niks gaat de zon op zou je denken. Ook in de calloptie zitten rentekosten ‘verstopt’ wat tot uiting komt in de prijs. Dit is de marktrente. Voor de opties die genoteerd staan in Europa is dat in mijn geval de Europese rente…en die is dezer dagen negatief. Het is correct dat je in dit geval rente ontvangt(!) met de aankoop van een calloptie. Een zeer interessant aspect dat in de andere drie varianten juist tot kosten leidt. Voor niks krijg je dus een hefboom via callopties.

Conclusie callopties

Callopties vind ik een mooi instrument en zijn mijn favoriet als ik moet kiezen tussen de vier alternatieven. Prettig is dat de callopties een beperkte investering vergen en bij een forse daling minder dan 4x naar beneden gaan waarbij ik nooit meer kan verliezen dan mijn inleg. Daarnaast kennen callopties nauwelijks rentekosten. Mijn rendement zal wel beperkt zijn in kabbelende beurzen waarbij de tijds- en verwachtingswaarde tegen mij inwerkt.

Samenvattend

Dit is de laatste blog uit een serie van vier hoe je met verschillende instrumenten een hefboombelegging kan opzetten. Eén beste optie om hefboom 4 te beleggen bestaat er helaas niet maar opties zijn mijn favoriet. Turbo’s zijn zeer toegankelijk maar onnodig duur en leveraged ETF’s passen iedere dag de hefboom aan naar de beginstand, helaas vaak ook ten koste van veel rendement. Beleggen met margin (rood staan tegen aandelen) is in ieder geval duidelijk de minste optie. Bij elke variant moet je goed op je uiteindelijke positie letten, daarom doe ik dit soort beleggingen ook maar met een klein gedeelte van mijn vermogen. Tenzij ik als professional denk dat er meer mogelijk is… En met die knipoog naar de toekomst sluit ik deze serie over hefboom 4 beleggen af.

Nog niet uitgelezen? Lees ook onze blog:

Lange call opties AEX: vaak onbekend en onbegrepen

 

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het RBA Fonds en het VOC Fonds. Participeren in het RBA Fonds is mogelijk via de website of via uw eigen broker (ABN AMRO & Binck Bank of informeer bij uw eigen broker). In het VOC Fonds participeren is mogelijk vanaf EUR 100.000. Rob schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van de beleggingsstrategie van zijn beleggingsfondsen, waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

Lees ook onze blogs

Beleggen in roerige tijden. Hoe ga je om met de hefboom….

12 Maart 2020 | Rob Stuiver | Blogs Hefboom van 2

Stap voor stap komen de westerse economieën nu ook tot stilstand door de immense impact van het Covid-19 virus. Een recessie in vele landen ligt op de loer, hoewel alleen de angst hiervoor de beurzen al in een felle neerwaartse spiraal heeft doen belanden.

Proefballon: Eerlijk zullen we alles delen

27 februari 2020 | Rob Stuiver | Blogs Money management

Zoals je geregeld kunt lezen is Nederland nogal eens in paniek over de pensioenen en maken we ons zorgen of we wel alles kunnen betalen. Terwijl we een van de best gefundeerde pensioenstelsels hebben ter wereld. Nederland is welvarend. Toch is het begrip inkomens -en vermogensongelijkheid een interessant thema. 

4×4 deel IV: Hefboom via callopties

12 februari 2020 | Rob Stuiver |

In deze serie van vier over hefboombeleggen bespreken we deze keer de Opties. De optiemarkt is in Nederland zeer volwassen, wij hebben niet alleen de oudste maar ook gelijk een van de meest liquide optiemarkten ter wereld.

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier