8 januari 2018 | Tenne Tromp |

Tip 1: Conservatieve aandelen: Minder risico, meer rendement!

De basis van onze VOCBeleggen filosofie vertaalt zich het beste in de term “rustig beleggen”. Er is in de afgelopen tien jaar enorm veel research gedaan naar factorbeleggen. Hierbij vinden wij vooral één strategie erg interessant: Low Volatility Equity. Te vertalen als laag volatiele aandelen, aandelen die weinig grote koersuitslagen laten zien. Denk bijvoorbeeld aan Unilever en Nestle, maar tegenwoordig zijn IBM en Microsoft ook laag volatiele aandelen. Ook de term ‘conservatives’ ofwel conservatieve aandelen wordt hiervoor vaak gebruikt. VOCBeleggen staat voor Verdubbelen met Opties en Conservatives. Onderzoek wijst uit dat, indien je consequent in deze ‘conservatives’ belegt, je een lager risico loopt op je beleggingen. Je loopt circa een kwart minder risico ten opzichte van beleggen in de hele index. Daarnaast blijkt dat je op lange termijn nagenoeg hetzelfde rendement behaalt. Robeco deed er veel studie naar en is er inmiddels zeer groot mee geworden, in hun ‘conservatives’ aandelenfondsen is al meer dan 6 miljard belegd. Zie voor meer informatie: https://www.robeco.nl/beleggingskans/stabieler-beleggen-in-een-volatiele-beurs/

Naast onze overtuiging dat het altijd goed is om hier in te beleggen, is het ook een goed alternatief voor beleggers met hoogtevrees op de huidige niveaus. Het bijkomende voordeel van ‘conservatives’ is dat deze aandelen in dalende aandelenmarkten juist hun relatieve outperformance behalen. Toegegeven, wellicht slechts een doekje voor het bloeden. Maar als je, zoals wij, altijd met een hefboom van 2 wilt beleggen toch wel erg prettig!

Tip 2: Gedekt calls schrijven: profiteer van de risicopremies!

Het consequent schrijven van calls op je eigen aandelen levert een (veel) betere risico/rendementsverhouding op. Ofwel, door deze strategie toe te passen reduceer je het risico van je aandelenportefeuille met bijna een kwart! Wie wil dat niet? Wij wél!

Het (relatieve) risico van deze strategie zit in sterk stijgende beurzen, dan had je achteraf liever géén calls geschreven. Maar wij zijn nog niemand tegengekomen die consequent deze sterke markten kan voorspellen. Wij schrijven op onze portefeuille altijd call-opties met een gemiddelde looptijd van 6 maanden en 4% out-of-the-money. Lees meer details over deze strategie op onze site vocbeleggen.nl.

Hoe kan het dan dat het schrijven van calls (Covered Call Writing) een betere risico rendementsverhouding heeft? Het komt erop neer dat calls (en puts) altijd iets te hoog geprijsd worden ofwel ze zijn te duur. Daar bestaan verklaringen voor die in de literatuur beschreven zijn, vaak in lijvige rapporten met veel wiskundige formules. Wij hebben ze inmiddels voor je doorgeworsteld en er ons beleggingsbeleid op afgestemd. Maar je mag ook zelf gaan zoeken, bijvoorbeeld via sites als www.borntosell.com. Deze site gaat alleen over Covered Call Writing en bevat veel nuttige informatie.

Tip 3: Lange calls: spotgoedkoop door lage volatiliteit!

Deze tip kan je mooi toepassen in samenhang met tip 1 & 2. Met deze eerste twee tips heb je het risico van je aandelenportefeuille flink teruggebracht. Bij consequente toepassing heb je de helft(!) van het aandelenrisico van tafel kunnen halen en dat zonder direct je (lange) termijn rendement op te hoeven geven. Er blijft dus mogelijk wat risicobudget over om een offensievere positie in portefeuille aan te gaan: een lange call optie kopen bijvoorbeeld.

Door de (extreem) lage volatiliteit zijn de optiepremies op dit moment relatief laag. Als je net als wij gelooft in stijgende aandelenmarkten (altijd op de lange termijn), dan zijn lange call opties nu erg interessant. Op de Amsterdamse optiebeurs zijn recentelijk de december 2022 series geïntroduceerd. Een mooie looptijd van maar liefst 5 jaar! Verwacht je een matige stijging van de beurs van ca. 6% per jaar (exclusief dividend),….dan staan we over 5 jaar op een AEX van boven de 800 punten!

Naast het kopen van calls zijn er met opties heel veel verschillende offensieve strategieën te spelen, waarbij je je eigen rendementspotentieel kan optimaliseren.

 

Ons doel met de bovenstaande tips is om je aan het denken te zetten over beleggen. Met name over de verhouding risico/rendement. Deze is essentieel voor je beleggingen en of je in de toekomst mooie rendementen zult behalen. Heel veel succes met deze tips. Wil je elke week scherpe en vernieuwden inzichten, schrijf je dan in op onze wekelijkse nieuwsbrief.

Lees ook onze blogs

Negatieve rente op komst voor spaarders

22 augustus 2019 | Rob Stuiver | Blogs Kredieten en sparen

In de afgelopen weken is de rente spoorloos verdwenen. De laatste banken zijn nog verder opgeschoven naar 0% spaarrente en spreken al voorzichtig over negatieve rentes.

Gratis geld lenen, wat een feest!

26 juli 2019 | Rob Stuiver | Blogs Kredieten en sparen

Voor wie het gemist heeft… deze week heeft de ECB gezegd dat de rente het komende jaar laag blijft en waarschijnlijk nog lager wordt…

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier