24 januari 2019 | Rob Stuiver |

Weinig aandacht in onze blogs de afgelopen jaren voor de Eurostoxx 50. Gelukkig maar, de index staat precies op hetzelfde niveau als vijf jaar geleden. Net boven de 3.100 punten. In de tussentijd tikten we 3.800 aan in 2015 en 3.700 in 2018. Voor de eerlijkheid moet er wel bij worden vermeld dat het dividend rond de 4% bedraagt, dat niet in de index zit. Deze week behandelen we een optiepositie op de Eurostoxx 50 uit onze VOC Fonds portefeuille.

Waar gaat de Eurostoxx 50 de komende jaren naar toe?

Sorry, maar dat weet echt niemand en is onmogelijk om te voorspellen. Maar we kunnen wel een inschatting maken. Laten we de zaken iets vereenvoudigen en alles in honderdtallen benaderen. Dus 3.100 punten wordt voor nu even 31. Laten we zeggen dat je nu 31 knikkers bezit (de huidige Eurostoxx 50). Daarnaast veronderstellen we dat we iedere maand, gedurende vier jaar, er om gaan knikkeren of je één knikker wint of verliest. Dat betekent dat je elke keer 50% kans maakt om een knikker te winnen en dus ook 50% kans er eentje te verliezen. Na achtenveertig maanden is de gemiddelde verwachting dat je nog steeds 31 knikkers hebt. Toch is de kans dat je precies 31 knikkers hebt niet zo groot. Boven de 40 of onder de 22 knikkers is zeer onwaarschijnlijk, maar daarbinnen hebben alle varianten een aardige kans.

Hoeveel knikkers kost het om de upside binnen te halen?

Stel dat je nu voor 2 knikkers het recht hebt om over vier jaar alle knikkers boven de 30 te bezitten. Dan is het onbelangrijk voor je indien er na vier jaar 22, 23, 24, 29 of misschien wel 30 knikkers over zijn. De 2 knikkers ben je dan kwijt. Maar alles vanaf 31 tot en met 40 levert respectievelijk 1 tot en met 10 knikkers op. Tegen een investering van slechts 2 knikkers.

Helemaal geen gek idee om 2 knikkers te investeren, met een flinke kans op winst.

De Eurostoxx 50 is géén random walk

Maar goed, de beurzen van de Eurolanden, met daarin mooie bedrijven zoals Allianz, ASML, Bayer, BNP Paribas, Total, Sanofi, Telefonica en Unilever, bewegen niet ‘at random’. Op lange termijn is het dan ook logischer om ook een koersstijging te verwachten. De bedrijven verdienen tenslotte meestal meer geld dan ze aan dividend uitbetalen. Op de lange termijn leidt dat normaliter tot koersstijging. Behalve de laatste twintig jaar overigens…

Een andere benadering is om naar het verleden kijken. In het jaar 2000, voor het barsten van de internetbubbel stond de Eurostoxx 50 op 5.500 en in 2007, voor de grote financiële crisis werd de 4.500 bereikt. In 2018 lag de volgende top nog op bijna 3.800 punten. Steeds weer lagere toppen, vandaar mijn afkeer, normaliter, van deze index. Maar in de afgelopen twintig jaar is de index ook tot drie keer toe verdubbeld binnen een paar jaar. De index kan dus over een vier jaar onder de 3.000 punten staan maar ook zomaar richting de 4.000 of misschien wel 5.000 of 6.000 punten noteren. Kijken wij door een roze bril voor deze niveaus? Kijk dan maar eens naar de grafiek van de laatste twintig jaar. Alles is mogelijk…

Eurostoxx 50, bron Bloomberg

Terug naar onze knikkervoorbeeld. Indien je vandaag 235 punten investeert dan is de komende vier jaar alles boven de 3.000 punten voor jou. Terwijl de index nu al op 3.135 staat. Je hebt de eerste 135 punten dus al binnen. Voor de belegger spreken we hier over een calloptie op de Eurostoxx 50 index met een uitoefenprijs van 3.000. Daarbij is deze calloptie al 135 punten ‘in-the-money’.

 

Zo goedkoop? Zeker een typefout!?

Is die prijs van de calloptie dan misschien een typefout? Je zou het bijna denken. Er is iets dat we nog moeten uitleggen. Bij opties indices kan je de optie weliswaar tussentijds verhandelen maar niet(!) uitoefenen. Je kunt dus tussentijds niet(!) je recht uitoefenen en de index kopen. Hierdoor loop je de komende jaren het dividend op de index mis, toch een mooie 4%. Het dividend is daarmee een stuk hoger dan de rente die rond de 0% staat. Soms noteert hierdoor een optie zelfs onder(!) in intrinsieke waarde bij een snel stijgende beurs.

Maar los daarvan, de Eurostoxx 50 is best een beweeglijke index, historisch gezien zelfs een stuk beweeglijker dan de S&P500 of de AEX Index. Kortlopende opties zijn dus niet al te goedkoop maar het gekke is dat de lange opties erg goedkoop zijn/lijken.

Onze positie in het VOC Fonds

Deze blog is niet bedoeld om je op het idee te brengen zozeer deze calloptie te kopen. Je bepaalt zelf wel of je het geduld hebt om tot 2022 een callopties te bezitten. Dezelfde rekenmethodiek gaat op, in meerdere of mindere mate, ook de expiraties in 2020, 2021 of 2023. Ook met de uitoefenprijzen kan je variëren.

Waar het ons meer om gaat is inzicht te verschaffen in het feit dat langlopende Europese callopties een premie hebben die laag is als percentage van de onderliggende waarde. Iets dat geldt voor zowel 2, 3, 4 of zelfs 5 jaars callopties. Zowel op de AEX Index, de Zwitserse SMI Index of de Eurostoxx 50 Index. Iets om over na te denken als je wel de upside wilt maar niet veel van je kapitaal wilt riskeren. Naast looptijd en uitoefenprijs kan je dus ook nog spreiden over indices.

Wij zijn van mening dat beurzen op de lange termijn zullen stijgen. Binnen onze VOC Fonds portefeuille voeren wij verschillende interessante optiestrategieën uit waarvan dit er, in onze ogen, zeker een van is.

Conclusie

Langlopende Europese index callopties zijn iets om over na te denken. Zeker indien je denkt dat de beurzen verder kunnen herstellen richting de oude toppen van 2018. Dat hoeft echt niet binnen twaalf maanden te gebeuren, deze opties hebben namelijk een prettig lange looptijd! Met het bezitten van een lange calloptie loop je het dividend wel mis én kan je optie uiteindelijk toch nog waardeloos aflopen indien de index onder je uitoefenprijs staat.

 

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het VOC Fonds en het RBA Fonds. Participeren in het VOC Fonds is mogelijk vanaf EUR 100.000, in het RBA Fonds vanaf EUR 10.000. Hij schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van zijn beleggingsstrategie waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

Lees ook onze blogs

Negatieve rente op komst voor spaarders

22 augustus 2019 | Rob Stuiver | Blogs Kredieten en sparen

In de afgelopen weken is de rente spoorloos verdwenen. De laatste banken zijn nog verder opgeschoven naar 0% spaarrente en spreken al voorzichtig over negatieve rentes.

Gratis geld lenen, wat een feest!

26 juli 2019 | Rob Stuiver | Blogs Kredieten en sparen

Voor wie het gemist heeft… deze week heeft de ECB gezegd dat de rente het komende jaar laag blijft en waarschijnlijk nog lager wordt…

Interesse in de nieuwsbrief en blogs?

Ja, ik wil mij graag inschrijven

naar het inschrijfformulier